Atatürk'ün, “Kurtuluşa Öncü-Benim Kentim” Dediği Yalova

Atatürk'ün, “Kurtuluşa Öncü-Benim Kentim” Dediği Yalova

Atatürk'ün, “Kurtuluşa Öncü-Benim Kentim” Dediği Yalova

 

Marmara Bölgesi'nin güneydoğusunda bulunan küçük bir ilimizdir. Yüzölçümü: 492 km², Trafik Kodu: 77, Telefon Kodu: 226'dır. Yalova'nın 2016 yılı nüfusu 241.665'tir. İlin kadın nüfusu: 121.060, erkek nüfusu ise 120.605'tir.

İlçeleri: Yalova Merkez, Altınova, Armutlu, Çınarcık, Çiftlikköy ve Termal'dir.

Dağları ve Tepeleri: Samanlı Dağları, Beşpınar Tepesi, Dumanlı Tepe, Manastır Tepesi, Karlık Dağı Tepesi, Kolaçan Tepesi, Ayıcı Tepe, Dümbelek Tepesi, Kale Tepe, Hasan Baba Tepesi, Çakıllık Tepe, Mezarlık Tepesi.

Yaylalar: Delmece Yaylası

Akarsuları: Selimandra Deresi Dereağzı'nda Samanlı deresi olarak denize dökülmektedir. Yalakdere, Kocadere deresi, Karpuz dere, Samanlı deresi, Balaban deresi, Elmalık deresi, Safran deresi

İklimi: Yalova'da, Karadeniz ve Akdeniz iklimleri arasında geçiş özelliği taşırken yer yer de karasal iklim tipi de görülmektedir. Yalova'da en düşük sıcaklık 6,6 °C, en yüksek sıcaklık ortalaması da 23,7°C olarak gerçekleşmiştir.

Tarihi: Yalova'nın tarihi kesin bilinmemekle birlikte Neolitik Çağ'da M.Ö. 8000-5500' lere dayandığı düşünülmektedir. Bithynia Krallığı toparakları arasında olan Yalova ,daha sonra Makedonya Kralı V. Philip'e hediye olarak verilmiştir. Bölge M.Ö. 74'de Roma'lıların hakimiyetine girmiştir. Yöre, daha sonra Bizanslılar, Selçuklular ve Osmanlı egemenliği altına girmiş ve Türk yurdu olmuştur.

Kurtuluş Savaşı'nda Yunanlılar tarafındanişgal edilen Yalova, 19 Temmuz 1921'de Yunan işgalinden kurtarılmıştır. Atatürk'ün isteği üzerine ilçe olarak İstanbul'a bağlanan Yalova, 1929 yılında ulu önder Atatürk tarafından ziyaret edilmiştir. Atatürk Termal'in yeniden yapımını sağlamış ve Termal Otelin il konuğu olmuştur. Atatürk, Millet çiftliğinin yapılışı sırasında batı kesiminde bulunan ağacın kesilmemesi için temeli doğuya kaydırmış ve ağacın kesilmesini önlemiştir.

Yalova Tarihi ve Turistik Yerleri

Sudüşen Şelalesi: Termal'de bulunur. Doğanın insana sunduğu görsel bir şölen.

Yürüyen Köşk: Atatürk'ün bir ağacın kesilmesini istemediği için yapının 5 metre doğuya kaydırılmasını istediği adını buradan alan köşk. Ulu önder Atatürk, şahsına ait tüm mallar gibi burayı da Türk Milleti'ne bağışlamıştır. Yürüyen Köşk, şu an müze olarak kullanılmaktadır.

Yalova Atatürk Köşkü: Atatürk evi olarak ziyarete açıktır.

Yalova Açık Hava Müzesi: Yalova Kültğr ve Milli Eğitim Müdürlüğü'nün bulunduğu alanda kurulmuş olup, bölgede çıkan tarihi eserlerin sergilendiği alandır.

Hasan Baba Piknik Alanı: Yeşilin her tonunu bulabileceğiniz, ailece eğlenip oksijen depolayacağınız piknik alanı Çınarcık'ta yer alıyor.

Aşıklar Tepesi Karamürsel: Yaz ayları bile serin, manzara muhteşem.

Cevdet Aydın Parkı: Yalova merkezde bulunur.

Erikli Yaylası: Yaz kış gidebileceğiniz ıhlamur, elma, kestane araçlarıyla donanmış yürüyüş parkurları ve keşfedilmeyi bekleyen şelaleler.

Uvezpınar: Üvezpınar Samanlı Dağları eteklerinde Termal'in 11 km. Yukarısında bulunur. Bu doğa harikası mutlaka görülmeli diyoruz.

Karaca Arboretumu: Termal Samanlı Köyü'nde bulunan çok sayıda bitki çeşidi bulunan Karaca Arboretumu görülmeye değer.

Armutlu Kaplıcaları: Termal ilçesinde bulunan kaplıcalar safra kesesi, romatizma, cilt, kalp, damar, kadın hastalıklarına iyi geldiği biliniyor.

Delmece Yaylası: Çınarcık'ta bulunur. Turizm açısından önemlidir.

Kara Kilise: Çiftlikköy ilçesinde ilk yapımı Roma'ya ait su yapısı, Bizans'ta ise kiliseye çevrilmiştir.

Yalova Plajları

Bahçelievler'de bulunan Akasya park plajı ulaşımı kolaydır. Batıya doğru ilerledikçe Menderek Kum Plajı, Harb İş plajları vardır. Ayrıca Araştırma Arazisi bölgesindeki Halk plajı merkezde bulunan ulaşımı kolay plajlardır. Çiflikköy halk plajı ayrıca Altınova'da Saralkent sahilinde denize girilmektedir.

Yalova'nın Yöresel Lezzetleri

Yalova mutfağı çeşitli kültürlerin bir araya gelmesiyle oldukça zenginleşmiştir. Yalova'ya geldiğinizde bu sıraladıklarımızı yemeden dönmeyin derim.

Milföylü Yalova Kebabı, Yalova Köftesi, Yalova Sütlüsü, Termal Sarma, Pavli, Papara, Yaprak Pidesi..

YORUMLAR

  • Zeynep Değirmenci28-12-2017 16:46:11

    Kızımın tayini Yalova'ya çıktı. Küçük güzel bir şehir. Ev fiyatları biraz pahalı geldi. Yine de iyi maddi açıdan rahat yaşanılabilir.

YORUM YAZ

Nevzat Akkor - Sosyal Ağlar