Çanakkale Geçilmez!
Çanakkale tarihi zenginliğinin yanı sıra, Asya ve Avrupa Kıtası'nın Ege Denizi ile birbirinden ayrıldığı muhteşem yer daha bitmedi çok sayıda medeniyetin beşiği olmuş ve her türlü efsanelere, mitolojik hikayelere ev sahipliği yapan bu güzide şehir deniziyle, doğasıyla, ormanlarıyla eşi benzeri olmayan nadide bir yerdir.. Yüzölçümü: 9,933 km², İl Trafik Kodu: 17 İl Telefon Kodu: 286'dır. 2016 yılı verilerine göre nüfusu ise 519.793 olarak gerçekleşmiştir. Nüfusun 257.505'i kadın, 262.288'i erkektir.
İlçeleri
Bozcaada, Biga, Ayvacık, Yenice, Lapseki, Gökçeada, Çan, Eceabat, Ezine, Gelibolu'dur.
Komşuları
Asya ve Avrupa'da toprağı bulunan Çanakkale, Biga Yarımadası ve Gelibolu Yarımadası'nda bulunmaktadır. Çanakkale; kuzeyde Marmara Denizi ve Tekirdağ, batıda Ege Denizi, Doğu ve Güneydoğusunda Balıkesir ile çevrilidir.
İklimi
Çanakkale'de Karadeniz ve Akdeniz iklimi yer yer kendini gösterir. Bahar ve kış aylarında yüksek yağış alan bölgede, deniz suyu sıcaklığı da temmuz ve ağustos aylarında en yüksek seviyeye çıkar.
Dağları, Ovaları, Akarsuları
Oksijen deposu Kazdağları, Kırlangıç Tepe, Gürgen Dağı, Işıklar Dağı, Koru Dağ, Sazak Tepe, Arpatarla Tepe, Tekekaya Tepe, Susuz ve Katran Dağları, Ardıçbaşı Dağı, Kalafat ve Eğrimermer Tepeleri, Kalburcu Tepe, Karaburun Tepe, Kocaçimen Tepe, Kömür Tepe, Yassı Tepe, Gaziler Tepesi, Üveylik Tepesi, Bakacak Tepe'leridir. Ayrıca ülkemizin iki büyük adası Gökçeada ve Bozcaada Çanakkale'ye bağlıdır. Tepeköy Gökçeadanın en yüksek tepesidir. Bozcaada'nın ise en yüksek tepesi Göztepe'dir.
Ovaları ise; Yalova Ovası, Kavak Ovası, Pirsen Ovası, Kilye Ovası, Bayramiç ve Kumkale Ovaları, Agonya Ovası, Biga ve Karabiga Ovalarıdır.
Akarsuları; Yazın suları oldukça azalan Çanakkale'nin akarsularının büyük kısmı Kazdağları ve çevresinden çıkar. Oldukça küçük olan akarsular Kocabaş çayı, Kavak Çayı, Gönen çayı, Burgaz Deresi, Kepez Deresi, Tuzla çayı, Eski Menderes Çayı, Sarıçay
Gölleri; En önemlileri Emir Gölü ve yazın kuruyan Tuzla Gölü'dür.
Çanakkale Boğazı
Marmara Denizi'ni Ege Denizi'ne bağlayan Çanakkale Boğazı'nın en derin yeri 100 m., Avrupa kıyısı 78 km, Asya kıyısı ise 94 km, en dar kısmı 1375 metre, en geniş bölümü 2570 metredir. Boğazın serin sularında Karadeniz ve Marmara'nın az tuzlu suları hafif olduğu için üstten Ege Denizi'ne dökülürken, Akdeniz'in oldukça tuzlu suları alttan Marmara Denizi'ne ulaşmaktadır.
Çanakkale'nin Tarihi
Binlerce yıl farklı medeniyetlere, kültürlere ev sahipliği yapan bu güzel il, Asya ve Avrupa arasında bir köprü durumundadır.
İnsanlığın yerleşik hayata geçtiği Neolitik Döneme (M.Ö. 8000-5500 ) ait kalıntılarının en önemlileri Ayvacık ilçesi Bademli Köyü'nde bulunan Coşkuntepe'de olduğu bilinmektedir ki, burada balıkçılık ve hayvancılıkla uğraşmış M.Ö. 6000 yıllarında yaşamış bir halkın olduğu görülmüştür. Kalkolitik Dönemde de Kumtepe ve Beştepe'de yerleşkelerin olduğu ortaya çıkmıştır. Çok eski dönemde Çanakkale, Dardanel ve Hellespontos olarak anılırdı. Çanakkale Asya, Avrupa ve Karadeniz arasında bir geçit olduğu için oldukça zengin mirasa sahiptir ki bu yüzden çok sayıda yağmaya istilaya uğramıştır. Yöre halkı askeri ve ekonomik açıdan diğer uygarlıklara üstünlük kazanmıştır. İ.Ö. 1200'lü yıllarına kadar Troya halkı yaşamlarını sürdürmüştür. Sonra tarihe damgasını vuran Troya Savaşları ile Akalar, sonrasında Ege Göçleri başlamış ve çok sayıda kavim bölgeye göç etmiştir. Kısa bir süre Katalonların etkisinde kalan yöre daha sonra Türk Beylerine bırakılmıştır. M.Ö. 7. yüzyılda Lydia Karallığı ve Pers'lerin hakimiyetine girmiştir. Bergama Karallığı egemenliği döneminde Galat istilasına uğramıştır. Sonrasında Romalılar, Bizanslılar ve Osamanlı'nın hakimiyetine girmiştir.
Dünyanın en çetin savaşlarının yaşandığı Çanakkale Savaşları'nda boğazın önemi daha da ortaya çıkmış ve 18 Mart 1915'te düşman donanması bozguna uğratılmıştır.
Çanakkale'de Gezilecek Görülecek Yerler?
Sizler için Çanakkale'de tarihi ve turistik yerleri derledik. Bizden söylemesi:)) Çanakkale'ye geldiğinizde bu listeyi yanınızda bulundurun.
Çanakkale Aynalı Çarşı
Dilimizden düşmeyen türkülere konu olan Aynalı Çarşı, şehrin önde genlerinden Yahudi bir aile tarafından 1889 yılında II. Abdülhamit zamanında yaptırılmıştır. Aynalı Çarşı, Evliya Çelebi'nin “Seyahatname” adlı eserinde bahsettiği görülür.
Çanakkale Şehitliği
Yoğun duyguların yaşandığı her Türk evladının görmesi gerektiği Çanakkale Savaşları'nda destan yazıldığı Gelibolu Yarımadası'nda şehitlik ve anıtlar mutlaka görülmeye değerdir.
Çanakkale Merkez
Çanakkale kordonda Truva şehrinin maketi, Truva filminde kullanılan tahta at maketi ve harkulade Çanakkale Boğazı manzarası çayınızı yudumlarken size eşlik eder.
Çanakkale Deniz Müzesi
Fatih Sultan Mehmet tarafından 1462'de yaptırılmış, Nusret Mayın Gemisi'nin maketi ve Çanakkale Savaşları'nda kullanılan silahlar bulunur.
Çanakkale Saat Kulesi
1890 yılında Emilio Vitalis (İtalyan Konsolosu) tarafından yaptırılmıştır.
Truva Antik Kenti
1988 yılında dünya mirası listesinde, 1996 yılından itibaren ise milli park durumundadır.
Bozcada (Tenedos)
Homeros'un İllia'da Destanı'nda bahsedilen Bozcaada'da, orman ve yüksek tepe yoktur. Çevresinde küçük adacıklar kayalıklar vardır. Bozcada'da Osmanlı'dan kalma Namazgah ve tarihi çeşme, Alaybey Camii, Yalı Camii, üç nefli Meryem Ana Kilisesi, Ortadokslar için önemli olan Aya Paraskevi Ayazması vardır. Halen günümüzde eskiden adı Paraskevi Şenlikleri Bağbozumu Şenlikleri olarak kutlanmaya devam etmektedir. Adaya geldiğinizde Rüzgar Santrali, Çamlık Piknik Alanı, Şarap Fabrikaları, Göstepe, Habbele, Kimisis Teodoku Rum Ortadoks Kilisesi, Ada evleri, Tuz Burnu, Ayazma Yat Limanı, Polente Deniz Feneri, Köprülü Mehmet Paşa Camii ve Bozcaada Yerel Tarih Araştırma Merkezi görülecek yerler arasındadır.
Eceabat
Çanakkale'de bulunan Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı sınırları içerisinde Eceabat ve 8 köy bulunur. Çanakkale Savaşları'nın, Gazi Mustafa Kemal Paşa önderliğinde dünyanın en güçlü devletlerine karşı insanüstü bir direnişle kazanılan bir destandır.
Çanakkale Şehitler Abidesi
Abide Çanakkale Savaşları'nda şehit olanlar için yapılmış, Gelibolu Yarımadası'nın Morto Koyu yakınında bulunan Hisarlık Tepe üzerindedir.
Kaz Dağı Milli Parkı (İda Dağı)
Oksijen deposu Kaz Dağları çok sayıda kaplıcaları, muhteşem manzaraları ve yeşil alanları ile mitolojik hikayelere de konu olmuştur. Dünyanın ilk güzellik yarışması Hera, Afrodit, Athena arasında burada yapıldığı bilinmektedir. Kazdağları'nın Bayramiç Evciler Köyü mevkiinde bol suyun aktığı ayazma denilen gizli kalmış bir cennet vardır ki burası da Kalkım'dır. Kalkım son yıllarda eko turizm, trekking, atçılık tutkunlarının vazgeçilmesi olmuştur.
Ayvacık (Assos)
Antik bir liman kenti olan Assos eski tarihlerde öğretim merkezi olarak biliniyor. Akropol'de, Athena Tapınağı, agora (çarşı), gymnasium (bedensel, düşünsel eğitim öğrenin merkezi), tiyatro, nekropol (mezarlık), bouleuterion (kent meclis binası) yer alır. Antik kentte I. Muratın yaptırdığı tek kubbesi olan camii görülür. Henüz keşfedilmemiş bir yer olan Assos doğal güzellikleri ve pırıl pırıl denizi sahilleri ile sizleri bekliyor.
Yenice
Muhteşem ormanları ile termal, atıcılık ve doğa sporları için caziptir. İlçede çok sayıda antik yerleşim yerleri bulunmuştur.
Troia Örenyeri
Çanakkale'ye 30 km. Uzaklığındadır. Troia Antik Kenti; Erenköy Beldesi Tevfikiye köyü Hisarlık tepesinde bulunur.
Gökçeada (İmroz)
Gökçeada, Rum köyleri ve Türk Köylerinden oluşur. Merkez dışında 10 köy vardır. Rum köyleri, tarihi nostaljik yapıları ve taş dokusuyla çok turist çeker. Türk köyleri ise iskan köyleridir. Köyler; Ada Merkezi( Panaghia), Bademli (Gliki), Kaleköy (Kastro), Kaleköy Liman, Zeytinliköy (Aya Teodori), Tepeköy (Agridia), Dereköy ( Shinudi), Yeni Bademli, Eşelek, Şahinkaya, Şirinköy, Uğurlu. Dalış, rüzgar sörfü ve kitle sorfü aktivitelerini rahatlıkla yapabilirsiniz.
Parion (Biga)
Parion, Biga ilçesi Kemer Köyü'nde yer alır. Parion'da 1970'de İ.Akşit ve 1997 yılında Prof. Dr. Cevat Başaran başkanlığında araştırmalar yapılmış, ilk kazılara 2005 yılında başlanmıştır.
Çanakkale Arkeoloji Müzesi
Atatürk zamanında başlayan müzecilik faaliyetleri Zafer Meyda'nında taş ve mermer tarihi eserlerin toplanmasıyla hızlanmış ve yine Zafer Meyda'nında bulunan kilisenin ek binası Müze Müdürlüğü haline getirilmiştir. 19. yy. Çanakkale'de çok sayıda kazı yapan Frank CALVERT kazılarda bulduğu tarihi eserleri yurt dışına kaçırmış koleksiyonun çok az bir kısmı müzeye devredilmiş.
Gelibolu Mevlevihanesi
Mevlevihane 17. Y.Y. kurulmuş içinde dervişlerin yetiştiği, çile çıkartıldığı 15 Mevlevi Asitanesinden birisidir.
Çanakkale'ye Gelip de Yemeden Dönmeyin!
Çok sayıda medeniyete, kültüre ev sahipliği yapmış bu güzel şehrin mutfağı da her türlü tatlarla donatılmış. İşte sizlere yöresel Çanakkale yemekleri;
Çorbalar: Ovmaç Çorbası, Domatesli Tarhana Çorbası, Ispanak Çorbası, İskorpit Çorbası,
Ana Yemekler: Ispanak Sarması, Çırpma, Tumbi, Lüfer Pilavı, Tarhanalı Patlıcan, Melki Köftesi, Yumurtalı Tiken, Metez, Melki Yemeği, Börülce Köftesi, Pazı Dolması, Dolma, Patlıcan Kapama, Yaprak Sarması, Tuzlu Sardalya, Papaz Yahni, Midye Dolma
Yöresel Salatalar: Ahtapot Salata, Biber Parpullaması, Deniz Börülcesi, Deli Armut Turşusu, Yağlı Turşu, Patlıcan Turşıusu
Tatlılar: Peynir Helvası, Mafiş, Yumurta Helvası, Halle Şeftalisi Reçeli, Üzüm Reçeli, Basma Helvası, Kabah Reçeli, İncir Dolması
Selahattin Çakır30-11-2017 10:31:59
Çanakkale çok güzel. Mutlaka gidilmeli. Kurtuluş Savaşı'nın en çetin mücadelelerinin olduğu yüzlerce şehitlerimizin yattığı yer. Oranın havası size yaşattığı duygular bir başka. Bu arada yazı güzel olmuş. Yazanın ellerine sağlık.