Muğla

Muğla

Muğla

Muğla Ege ve Akdeniz bölgeleri arasında yer alır. Turizmiyle öne çıkan şehir, tarih, doğal güzellikleri ve yemekleriyle ünlüdür. Plakası: 48, Rakım; 625'tir. 2016 yılındaki sayıma göre nüfusu 923.773'tür.

İlçeleri

Bodrum, Fethiye, Marmaris, Ortaca, Yatağan, Dalaman, Kavaklıdere, Menteşe, Seydikemer, Datça, Köyceğiz, Milas, Ula.

Topraklarının bir kısmı Akdeniz Bölgesi bir kısmı Ege'de yer alır. Muğla, kuzeyde Aydın, güneyde Akdeniz, güneydoğuda Antalya, batıda Ege denizi, doğuda Denizli ve Burdur ile çevrilidir.

Coğrafik olarak düz olmayan şehir genelde dağlık alanlarla kaplıdır. Kıyıları da girintili ve çıkıntılıdır.

Dağları

Karadağ, Masa Dağı, Kızıldağ, Hisar dağı, Hamursuz Dağı, Oyluk Dağı, Sandras Dağı, Boncuk Dağı, Akdağ ve Salur Dağları ile çevrilidir.

Muğla'nın düzlükleri oldukça azdır. Bunların çoğu küçüktür. En büyük ovaları Muğla Ovası ve Gölova'dır. Kıyılardaki girintiler Fethiye, Gökova ve Güllük körfezleridir. Çıkıntılar ise Bozburun, Datça ve Bodrum yarımadalarıdır. Açıklarda ise Salih, Karaada ve Tersane Adası bulunur.

Akarsuları, Gölleri

Büyük Menderes'in kolları Akçay, Çine Çayları, Dalaman, Eşen Çayı, Köyceğiz Gölü

Muğla ilinin güneydoğu kesimi deprem kuşağı üzerindedir.

İklim

Bitki örtüsü makidir. Kızılçam ormanları , zeytinlikler , sedir ve ardıç , sığla ağaçları bulunur. Akdeniz İklimi hüküm sürer. Kış aylarında aşırı düşük sıcaklıklar görülmez. Kurak geçmez. Oldukça zengin bitki florasına sahiptir.

Tarihi

Muğla'da ilk yerleşim Tunç Çağı'nda MÖ. 3500-200 yıllarına dayanır. Bilinen tarihi Hitit uygarlığına dayanır. Bu güzide şehir Karia, Mısır, İskit, Asurlular, Dorlar, Medler, Persler, Makedonya, Pergoman Krallığı, Roma ve Bizanslıların egemenliğine girmiştir. Malazgirt Savaşı'ndan sonra Selçukluların egemenliğine giren şehir Menteşeoğulları ve bir süre savaştıkları St. Jean Şövalyeleri ve Osmanlı topraklarına katılmıştır.

Cumhuriyetin ilanından sonra Menteşe olan ilin adı Muğla olarak değişmiştir.

Muğla'da Nerelere Gidilmeli?

Bir gün yolunuz Muğla'ya düşerse dedik ve size Muğla ve ilçelerindeki tatil yerlerini inceledik.

 

 

Akbük Koyu

Muğla'ya gittiğinizde henüz bakir bir yer arıyorsanız o zaman siz Akbük Koyu'na gitmelisiniz. Mavi ve yeşilin raks ettiği, sakin, sessiz ve huzurlu bir tatil için eşsiz bir yer. Akbük sit alanı ilan edilerek korumaya alınmıştır. Koyda otel, pansiyon hiç bir beton yapı yoktur. Karavanınızla gelebilir, çadır kurabilir veya Gökova'daki pansiyonlarda kalabilirsiniz.

Pırıl pırıl uzanan pilajı ufak taşlarla kaplıdır. Koy içeriğe doğru olduğu için deniz çarşaf gibidir. Sığ yerlerde deniz kestaneleri olabilir o yüzden dikkatli olmak gerekir.

Bafa Gölü

Bafa Gölü Muğla ve Aydın sınır noktasındadır. Doğaseverler için de muhteşem bir tercihtir.

Belen Kahvesi

Hepimizin dilinden düşürmediği “Ormancı” türküsünde geçen Belen Kahvesi de görülmeye değerdir. Gerçek yaşanmış üzücü bir olaya tanıklık edeceğiniz bir yerdir.

Bodrum Türkbükü

Halk arasındaki adı Türkbükü veya Göltükbükü ekonomik açıdan üst tabakaya hitap eden popüler ve dünyaca ünlü mağazaların, restoranların işletmelerin şubeleri bulunur.

Dalyan Çamur Banyosu

Dalyan çamur banyoları yerli ve yabancı birçok turisti kendisine çeker. Sağlıklı olduğu biliniyor.

Dalyan İztuzu Plajı

Dünyada nadir bulunan deniz suyu ve tatlı suyun bir arada bulunduğu önemli turizm merkezlerindendir. Ayrıca Caretta – Caretta Kaplumbağaları'nın da yumurtalarını bıraktıkları yer İztuzu Plajıdır.

Fethiye Çalış Plajı

Çalış Plajı Fethiye merkezinde bulunur. Sahil şeridinde birçok kafe vardır. Arka bölümlerinde çok sayıda otel pansiyon bulunur.

Fethiye Gönlüklü Koyu

Bu güzel koyda kamp alanları vardır. Muhteşem güzelliğe sahiptir.

Fethiye Ölüdeniz

Dünyanın en güzel kumsalına sahiptir. Dalış için uygundur. Bölgede yamaç paraşütü de yapılmaktadır.

Fethiye Kabak Koyu

Kabak Koyu tekne turu ve trekking yapılır. Kamp yapılacak yerlerdendir.

Fethiye Katrancı Koyu

Muğla'nın kamp alanlarından birisidir. Doğayla iç içecedir. Fethiye'den ulaşımı kolaydır.

Fethiye Kelebekler Vadisi

Kelebekler Vadisi doğaseverler için ağaç evlerde, çadırlarda kamp yapma imkanı vardır. Vadi sarp kayalıklar arasında harika bir yerdir.

Fethiye Kuleli Koyu

Bakir kalmış ender yerlerden. Pırıl pırıl denizi ve berrak suları ile sizleri bekliyor.

Fethiye Saklıkent Kanyonu

Kanyon doğa yürüyüşü için muazzam güzeldir. Fethiye'de Saklıkent Milli Parkı içinde yer alır.

Likya Yolu

Likya Yolu dünyanın en uzun parkurlarından. Fethiye'den Antalya'ya kadar uzanan yol 509 km bir yürüyüş yoludur.

Marmaris İnbükü Emel Sayın Koyu

Kamp alanları vardır. Muazzam güzelliğe sahip olan koya, tekneyle gelen Emel Sayın eşsiz güzellikten çok etkilenmiştir. O yüzden adının verildiği söylenir.

Marmaris Kızkumu

Efsanesi ve doğal güzellikleriyle mutlaka görülmesi gereken yerlerden birisi. Kızıl kumları olan yerde metrelerce denizin üzerinde yürüyebilirsiniz.

Kızkumu hakkında farklı efsanelerden bahsedilse de en bilineni Bybassoz Kralı'nın kızı ve balıkçı aşkıdır.  Balıkçıya aşık olan prenses her gece sahile çıkarak kandille balıkçıya işaret verir. İşareti gören balıkçı tekneyle gelerek prensesle buluşur. Bir zaman sonra Kral bunu öğrenir ve kızını yakalatır. Askerlerine kızın elindeki kandille balıkçıya işaret vermelerini söyler. Işığı gören balıkçı teknesiyle yola çıkar. Bu arada prenses ellerinden kurtulur ve denizin ortasında balıkçı sevdiğine doğru koşar. Bu sırada gerçekleşen mucizeyle prensesin bastığı yerler kumsala dönüşürken prensesin peşinden koşan askerler batmaya başlar. O sırada askerlerden birisi ok fırlatır. Ok prensese gelir. Prensesin kanı denize karışır ki o yüzden kumların rengi prensesin kanından gelir. Balıkçı da sevdiğinin yanına gelmiştir. Prensesi de tekneye alarak denizde gözden kaybolur. Aşıkları bir daha gören olmaz. Bu bölge bu olaydan sonra Kızkumu olarak anılmaya başlar.

Xanthos – Letoon Antik Kentleri

UNESCO Dünya Kültür Mirasları Listesi'ndedir.

Muğla'da Neler Yemeli?

Kapari Filizi, Zeytinyağlı Kabak Çiçeği Dolması, Hindiba, Mantar Dolması, Deniz böğrülcesi, Yari YRDAN Ayırmayan, Patlıcanlı börek, Turpotu salatası, Cevizli biber dolması, Muğla pilavi, Tarhana, Dülger, Kuru ekmekli Bodrum salatası, Arapsaçı kavurması, Milas köftesi, Datça usulü imam bayıldı, Limonlu yaprak sarması.

YORUMLAR

  • Sadettin Yalın14-11-2017 17:56:59

    Gayet detaylı başarılı bir yazı olmuş. Tatile giderken mutlaka okunmalı ve notlar alınmalı.

YORUM YAZ

Nevzat Akkor - Sosyal Ağlar