“Türkiye'nin Rivierası” Antalya
Ülkemizin, portakal muz bahçesi olarak da bilinen bu güzel şehir doğal güzellikleri ve arkeolojik zenginlikleriyle “Türkiye'nin Rivierası” adını almıştır. Akdeniz bölgesinde yer alan Antalya'nın yüz ölçümü: 20.909 km² dir. Telefon Kodu: 0 242, İl Trafik Plakası: 07 'dir. Antalya'nın 2017 yılı nüfus sayımına göre nüfusu 2.364.396 olarak gerçekleşmiştir. Nüfusun 1.171.814'ü kadın, 1.192.582 erkektir.
Komşuları: Isparta, Burdur, Mersin, Denizli ve Muğla'dır.
İlçeleri: Antalya Merkez, Manavgat, Serik, Finike, Akseki, Döşemealtı, Konyaaltı, Gündoğmuş, Alanya, Muratpaşa, Demre, Elmalı, Kemer, Kumluca, Gazipaşa, İbradı, Korkuteli, Kaş
Dağları: Bey Dağları, Akdağ, Tahtalı Dağı, Alaca Dağ, Susuz Dağlar, Geyik Dağları.
Ovaları: Manavgat, Finike, Alara, Elmalı, Kasaba Ovaları.
Akarsuları, Gölleri, Barajları: Aksu Çayı, Manavgat Çayı, Düden Çayı, Köprü Su Çayı, Karpuz, Alakır, Dim Çayı, Korkuteli, Gazipaşa, Alara, Karaman, Karagöl, Avlan Gölü, Ova Gölü, Söğüt Gölü, Oymapınar Barajı, Alakır Barajı, Korkuteli Barajları vardır.
İklimi: Tipik Akdeniz iklimi. Yazlar sıcak, kurak, nemli, kışlar kıyılarda ılık, yağışlı iç kesimlere gidildikçe soğuk yarı karasal iklim özelliği olarak karşımıza çıkar.
Ormanlar açısından zengin olan Antalya'nın %60'ı ormandır. Ormanlarda kızılçam, karaçam sedir ağaçlarıyla, makiler, defne, sarıağaç ve sarmaşiklarla kaplıdır.
TARİHİ
Yeryüzünün cennet köşelerinden birisi olan Antalya II. Attalos tarafından kurulmuştur. Antalya ismi Attalos Yurdu anlamına gelir. Bergama Krallığı'ndan sonra bağımsız olan şehir bir süre korsanların istilasına geçmiştir. Sonrasında ise Servilius İsauricus tarafından Roma'ya katılmıştır. Bizans egemenliği ve daha sonra Türklerin eline geçen kent oldukça gelişme kaydetmiştir. Antalya'da antik çağlardan çok az kalıntı olmakla birlikte eski limanda, limanı çevreleyen sur çok önemli bir eserdir. Ayrıca Handian Kapısı görülmeye değer kalıntılardandır.
Bu güzel şehrin girişinde sizleri büyük harflerle yazılmış ulu önder Atatürk'ün 1930 yılında söylediği sözle karşılaşırsınız. Atatürk; “Antalya hiç şüphesiz ki dünyanın en güzel yeridir” demiştir.
Antalya'nın Tarihi ve Turistik Yerleri, Plajları
Dim Çayı: Alanya'nın Akçatı Köyü'nde yeşillikler arasında muhteşem lezzetleri tatmak istiyorsanız tam sizlik bir yer. Çay üzerinde ahşap platformlarda yemeğinizi yiyip doğanın huzur verici sessizliğiyle başbaşa harika bir gün geçirisiniz. Dim Çayı'nın üst kısımlarında rafting imkanı var olduğu bilinse de benim gitiğimde çayın suyu çok azdı. O güzelliği anlatmaya kelimeler yetmez. Mutlaka gitmelisiniz.
Olimpos Antik Kenti: Antalya merkezdedir. Antik Kent, M.Ö. II. yüzyıldan M.S. 15. yüzyıla kadar gelen Olimpos Likya'nın en önemli kentidir. Kentin tarihi kalıntılarının çoğu bitki örtüsünün altında kalmıştır.
Göynük Kanyonu: Kanyon Antalya'nın Kemer ilçesinde. Kanyon boyunca yürüyüşlerinizde karşınıza hiç beklemediğiniz anda büyüklü küçüklü şelaleler çıkar. Tam bir doğa harikası olan Göynük Kanyonu çevresinde restoranlar da mevcut.
Çıralı Yanartaş: Çıralı Köyü yakınlarında bulunan Çıralı Yanartaş mitolojik bir değere sahip olmakla birlikte bir doğalgaz kaynağıdır.
Yaz kış yanan Yanartaş'ın hikayesi ise şöyledir. Pegasus Yunan mitolojisine göre kanatlı bir attır. Bellerophontes Pegasus'a biner ve Kimera canavarını burada öldürür. Bu canavar ateş solumaktadır. Öldüğü noktada çıkan ateşin Kimera canavarının ağzından çıktığı söylenir.
Hidayetin Koyu: Bu güzel koy, Kaş'a 2,5 km uzaklıkta olup bir kumsalı yoktur fakat dalış için uygundur.
Zeytıntaşı Mağarası: Antalya'nın Serik ilçesi Akbaş Köyü'nde bulunan Zeytintaşı Mağarası'nda sarkı ve dikitler mevcut.
Yalan Dünya Mağarası: Mağara, Beyrebucak Köyünde bulnuyor. Mağaranın uzunluğu 4 km'dir. Turizme sadece 450 metresi açıktır. Çeşitli büyüklükteki odacıklarda bulunan mağarada çok sayıda irili ufaklı sarkıt ve dikitler bulunur.
Bir de mağaranın bir efsanesi vardır ki şöyledir. Her şeyden uzak yaşamayı tercih eden bir genç bu mağarada yaşamaya başlar. Çok az dışarı çıkan genç, bir gün dışarı çıktığında bir genç kıza aşık olur. Bir süre mağarada yaşarlar. Zaman böyle gelip geçerken günün birinde kız genci aramak için mağaraya gelir. O sırada mağarada göçük olur ve genç mağaranın derinliklerinde kaybolur. Aşıklar birbirine kavuşamazlar. O gün bu gündür mağara Yalan Dünya Mağarası denilmektedir.
Andriake Antik Kenti: Demre ilçesi Çayağzı bölgesinde bulunan antik kent, liman kentidir. Alınan tek biletle hem müze hem de antik kenti gezme imkanı bulabilirsiniz.
Antioche Ad Cragum Antik Kenti: Gazipaşa ilçesi Güney Köy bölgesinde bulunan antik kentte kazı çalışmaları devam etmektedir. Antioche Ad Cragum Antik Kentt'te Bizans ve Roma dönemlerinde yerleşik yaşam olduğu ve kazılarda bulunan kalıntılar denize doğru bulunan üç tepe üzerinde bulunmuştur.
Arykanda Antik Kenti: Finike Elmalı bölgesinde yer alan antik kente giriş ücretlidir. Antik kentin İ.Ö. 5.y.y. dayandığı ve Antalya'yı ziyaretinizde mutlaka göremeniz gereken yerlerden birisidir.
Aspendos Antik Kenti: Aspendos, Antalya – Alanya karayolu bölgesinde yer alır. Aspendos'da, Roma dönemine ait tiyatro günümüze kadar ulaşmıştır.
İotape Antik Kenti: Roma ve Bizans dönemine ait kalıntılar bulunan kentin adı Kommagane kralı 4. Antiochus'un eşi İotape'den aldığı bilinmektedir.
Kale Simena Köyü: Likya kıyı kenti olan Kaleköy günümüze kadar ulaşmıştır.
Letoon Antik Kenti: Letoon Tapınağı Apollo ve Artemis'in anneleri olan Leto ,için yaptırılmıştır.
Limyra Antik Kenti: Antalya'nın Finike ilçesinde bulunan Antik Kent'te, kaya mezarları, antik tiyatro, anıt mezar, yamaç evler, surlar, akropol kilisesi bulunur. Antik Kente giriş ücretsizdir.
Selekeia Antik Kenti: Antik kentte yapılan kazılarda kalıntıaların Bizans, Roma ve Hellenistik dönemlere ait olduğu görülmüştür. Manavgat Bucakşeyhler Mahallesi güzrgahı üzerindedir.
Xanthos Antik Kenti: Kalkan ilçesi Kınık Beldesi yönünde bulunan antik kent, Likya'nın başkentidir.
Myra Antik Kenti: Demre ilçesinde bulunan Myra Antik Kenti, Likya birliğinin altı büyük kentinden birisidir.
Termessos Antik Kenti: Termessos Milli Parkı Antalya Korkuteli yolu üzerindedir. Milli Parka giriş ücretlidir.
Syedra Antik Kenti: Antik Kent, Alanya'ya 22 Km. Uzaklıkta. Surlarla çevrili kent, dönemin su ihtiyaçlarını karşılaması için yapılmış ve günümüze kadar gelebilmiş sarnıçlarla doludur. Kentte, hamam, tapınak, evler, tiyatro bulunmakta.
Olimpos Antik Kenti: Kumluca ilçesinde bir liman kent. Antik kente giriş ücretlidir.
Sillyon Antik Kenti: Serik'e 15 km. Uzaklıkta. Dönemin en zengin kentlerinden birisi olan Sillyon Antik Kenti, Koçhisar Tepesi'ne kurulmuştur.
Patara Antik Kenti: Kalkan'a 16 km. Uzaklıkta. Patara Antik Kentten sonra Patara plajına ulaşırsınız.
Perge Antik Kenti: Roma dönemine ait olan Perge Antik Kenti Aksu bölgesindedir.
Rhodiapolis Antik Kenti: Kumluca'nın batısındaki tepelere kurulan antik kent, Likya kentlerindendir.
ANTALYA MÜZELERİ
Antalya Müzesi: Müze, Antalya Konyaaltı Caddesi'nde bulunuyor. 1922 yılında Süleyman Fikri Erten tarafından kurulmuştur. Müze, 30.000 m² alana sahiptir.
Alanya Arkeoloji Müzesi: Alanya merkezdedir. Müzede İ.S. 2. yüzyıla uzanan bronz Herakles Heykeli bulunmaktadır.
Aziz Nikoloas Müzesi (Noel Baba): Noel Baba olarak tüm dünyada bilinen Zaiz Nikoloas Patara'da doğmuş ve yaşamını Demre'de sürdürmüştür. Müze Demre ilçesindedir.
Elmalı Müzesi: Müze, Antalya Elmalı'dadır. Müze turizm döneminde her gün açıktır ve giriş ücretlidir.
Kemer Yörük Parkı: Kemer ilçesinde bulunur. Konsepti, yaşayan açık hava folklor temalıdır.
Likya Uygarlıkları Müzesi: Demre ilçesi Çayağzı bölgesindedir.
Side Müzesi: Side girişinde bulunuyor. Restore edilmiş olup; antik agoranın hamamıdır.
ANTALYA DOĞAL GÜZELLİKLERİ
Aşağı Düden Şelalaesi: Antalya'nın merkezindedir. Seyretmeye doyamazsınız.
Alara Çayı: Akdağ ve Kuşak dağlarından doğan Alara Çayı'nın bugünkü adı Ulugüney Çayı'dır. Alara Çayı'na Alanya'dan ulaşmak mümkündür.
Antalya Tekne Turu: Antalya'ya geldiğinizde sezonda tekne turları düzenlenir. Turlarda bazı koylarda mola verilir. Yüzmek,animasyonlara katılmak, eğlenmek için birebirdir.
Kekova Adası (Batık Şehir): Sadece tekne ile gidilebilen Kale Köyü karşısında adadır. Henüz adada kazı yapılmamıştır. Ada ve çevresinde tarihi kalıntılar vardır. Denize gömülmüş merdivenler, evler, dükkanlar görülebilir.
Köprülü Kanyon: Köprülü Kanyon rafting için uygundur. Başlangıç Antalya merkeze 80 km'dir.
Kurşunlu Şelalesi: Antalya Aksu ilçesinde muhteşem bir doğal güzellik. Görmeden gelmeyin derim.
Manavgat Şelalaesi: Manavgat ilçesi Manavgat çayı üzerinde bulunan şelale doğanın bize sunduğu en güzel yerlerdendir.
Oymapınar Barajı: Baraj Manavgat çayı üzerine kurulmuş ve ülkemizin üçüncü büyük barajıdır.
Saklıkent Kanyonu: Antalya Muğla sınırlarındadır.
Sapadere Kanyonu: Şehir merkezine 45 km uzaklıkta. Kanyon yolu manzarası muhteşemdir. Kanyona özel turlar da düznelenmektedir.
Seyir Terası: Mavi ve yeşilin birleştiği yer. Alanya'yı kuşbakısı seyredebileceğiniz yer.
Tahtalı Dağı: Deniz ve dağ turizmini sevenler için eşsiz bir yer.
Damlataş Mağarası: Alanya ilçesinde. Sarkıt ve dikitler mevcut. Mağaranın içindeki havanın astım hastalığına iyi geldiği söylenir.
Dim Mağarası: Alanya'ya 11 km. Uzaklıkta. Mağaranın içi kadar dışındaki manzara da görmeye değerdir.
Karain Mağarası: Antalya'ya 27 km. Mağarada yapılan kazılarda 500.000 bin yıl öncesine dayanan yaşam kalıntılarına rastlanmıştır.
Alara Han: Han; Alanya ilçesi Alara Kalesi bölgesinde bulunur. Alara Hanı; Anadolu Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat tarafından yaptırılmıştır. Buraya geldiğinizde Alanya Kalesini de görmeyi unutmayın
Antalya Kaleiçi: Yat limanı; teknelerle sezonda turlar düzenlenmektedir.
Gemili Mescit: Selçuklu dönemine aittir. Alanya Kalesi'nde yer alıyor.
Kesik Minare: Antalya Kaleiçi'nde bulunuyor.
Kızılkule: Kızılkule Limanı sekizgen planı ile Alanya'nın en önemli simgelerindedir.
Sarıhacılar – Tarihi İpek Yolu: Başlangıç noktası Akseki ilçesi girişi “Akseki – Sarıhacılar Göç Yolu”.
Süleymaniye Camii: Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat tarafından Alanya Kalesi'nde yaptırılmıştır.
Yivli Minare Külliyesi: Antalya Kalekapısı'nda yer alır. Külliyede çok sayıda tarihi eserler bulunuyor.
ANTALYA PLAJLARI
Adrasan Plajı: Antalya'nın Kumluca ilçesi Adrasan Köyü'ndedir. Koy, çevrsi ormanla kaplıdır.Muhteşem bir manzara ve pırıl pırıl deniz sizi beklemektedir.
Kaputaj Plajı: Kalkan ve Kaş arasında bulunan Plajın kumsalı kum ve çakıldan oluşur. Kaputaj Plajı dünyanın sayılı plajlarındandır. Burada bulunan “Mavi Mağara” yı da görmenizi tavsiye ederiz.
Phaselis Plajı: Kemer'e 15 dakikalaık mesafede bulunan plajın denizi kumlu ve dalgasızdır. Hemen derinleşmeyen deniz temizdir.
Andfrea Doria Koyu: Caretta Carettaların yaşadığı koy, çevresi makillikler ve kayalıklarla çevrili olup Finike'ye yaklaşık 3 km. Uzakliktadır.
Ayışığı Plajı: Kemer'de bulunan plajlara giriş ücretlidir.
Büyük Çakıl Plajı: Antalya Kaş'taki plaj muhteşem güzelliktedir. Buradaki koyun suyu soğuktur.
Delik Deniz ve Kral Koyu: Bu muhteşem koy; alanya Gazipaşa'ya 23 km. uzaklıktadır.
Keykubat Plajı: Alanya'da halk plajları ücretsizdir. İlçede ücretli plajlarda mevcuttur.
Kleopatra ve Damlataş Plajları: Plajlar mavi bayraklıdır. Alanya'da yer alır. Plajlar halka açık ücretsiz olup, Kleopatra koyunda denizin berraklığı denizin dibindeki muhteşem güzellliği görme imkanı sağlar.
İncekum Plajı: Avsallar'da bulunan plajın yumuşacık sarı kumu vardır. Deniz yavaş yavaş derinleşir.
Konyaaltı Plajı: Mavi bayraklı deniz merkezdedir.
Koru Plajı Doğal Havuzlar: Gazipaşa ilçesinde bulunur.
Küçük Çakıl Plajı: Plaj Kaş'ta bulunur. Suyu soğuktur.
Portakal Plajı: Alanya'da bulunan plaj, Dim Çayı ve Oba Çayı'nın denize dökülen kısmında kalır.
Tersane Koyu: Kekova Adası'nda bulunan koy, muhteşemdir.
Tersane Plajı: Alanya'da Tersane ve Kzıılkule arasında bulunan plaj, çakıltaşlıdır.
Tosmur Plajı: Alanya'da olan plaj, Dim Çayı'nın soğuk sularıyla oldukça ilgi görmektedir.
Ulaş Plajı: Hem park, hem plajdır. Antalya yolunun 5. km'sinde yer alan Ulaş plajında denize imkanı bulur ve piknik yapabilirsiniz. Çeşme ve tuvalet mevcuttur.
ANTALYA'NIN YÖRESEL LEZZETLERİ
Meşhur Antalya Piyazı: Tahinli ya da taratorlu tercih sizin...
Girit Kebabı: Enginarla lezzeti tavan yapan Girit Kebabı, kuşbaşı et ve soğanla birlikte yapılır.
Damak Çatlatan Kuzu Kaburga: İç pilavla birlikte kuzu kaburgası özel günlerin vazgeçilmezi.
Hülüklü Çorba: Etli, yoğurtlu, sarımsaklı bir nevi düğün çorbası...
Biber Frigya Dolması: Denemek lazım. İçi kıyma dışı kızartılarak yapılan çıtır çıtır muhteşem bir lezzet.
Cive: Bol domatesli tercihe göre bulgur veya pirinçli lezzetli bir yemek.
Alanya Bohçası: İç harcı sizin tercihinize göre belirleyebileceğiniz krep hamuruyla hazırlanan bir lezzet.
Gökçesu Pilavı: Pilava dereotu, maydanoz, nohut, havuç katılarak lezzeti doruklara ulaşırıyorsunuz.
Şilofta: Yufkayla yapılan, badem, cevizle yapılan bir tatlıdır.
Sedik Aşı: Et suyu veya tavuk suyuyla yapılan, soğanlı, bulgurlu bomba gibi bir çorba..
Bergamot Reçeli
Arap Kadayıfı
Muz Tatlısı
Toros Salatası
Hibeş: Ana malzemesi tahin. Çeşitli baharatlar, limon suyu kullanılarak yapılıyor.
Kabak Çiçeği Dolması
Saniye Takan10-09-2018 13:04:56
Antalya her yıl tercih ettiğimiz yerlerden. Bu sene yazınızla karşılaştım. O kadar güzel tespitler yerler sayenizde bulduk gördük. Gerçekten çok güzel oldu. Toplu olarak böyle bilgileri bulmak her zaman mümkün olmuyor. PATARA PLAJI, ADRASAN PLAJI her yer muhteşem. Teşekkürler.
Zehra Gökçeçan10-07-2018 22:16:23
Antalya 1 haftalık değil günlerce doyamacağınız güzelliklere sahip. Kısada olsa yazıda gezilecek yerlere değinilmiş. Tatilimizde göz önünde bulunduracağım bilgiler var. Teşekkür ederim.