Yeşil Bursa
Marmara Bölgesi'nin en gelişmiş ve Türkiye'nin en kalabalık dördüncü ilidir. Şehrin topraklarının büyük kısmı Marmara Bölgesi'nde yer alır. Bursa toprakları güneyde Ege Bölgesinin kuzeyine uzanırken, kuzeyinde ise Marmara Denizi kıyılarına dek ulaşır.
Yüzölçümü: 11.043 km², İl Trafik Kodu: 16 Telefon kodu ise 224'dür. Bursa'nın 2016 yılına ait nüfusu ise 2.901.396 olarak gerçekleşirken nüfusun 1.454.059'u erkek, 1.447.337'si de kadındır.
İlçeleri: Bursa merkez olmak üzere, Büyükorhan, Gemlik, Yenişehir, Orhangazi, Harmancık, Orhaneli, İnegöl, İznik, Mustafa Kemal Paşa, Mudanya, Keles, Karacabey, Kestel, Nilüfer, Osmangazi, Yıldırım, Gürsu
Komşuları: Bu güzel şehir ülkenin kuzeybatısında, Marmara Denizi'nin ise güneydoğusunda yerini alır. Bursa; kuzeyinde Marmara Denizi, İzmit, Yalova, İstanbul, doğusunda Bilecik, Adapazarı, batısında Balıkesir, güneyinde ise Kütahya ve Eskişehir ile çevrilidir.
İklimi: Ilıman bir iklime sahip olan Bursa, güneye doğru gidildikçe Uludağ'ın sert ve soğuk iklimiyle karşılaşılır. Temmuz ve Eylül ayları en sıcak geçen aylar iken, Şubat ve Mart ayları ise en soğuk aylardır.
Bitki Örtüsü: Bursa verimli toprakları ile sebze ve meyvede birinci kalite ürünleri ile ülkede iç piyasada ve ihracatta önemli bir yere sahiptir. Bu güzel şehir, bu bölgeye has nadir bulunan bitki türlerine ev sahipliği yapar. Dağlar ve nemli ormanlarla donanmış olan Bursa, Uludağ Milli Parkı'nda; gelincik, tilki, sincap, tavşan, yılan, dağ kartalı, ağaçkakan, çakal, ayı, serçe, baykuş ve kumru gibi yabani hayvan türleri yaşamaktadır. Sakallı Akbaba ve Kırmızı Orman Karıncası da bu ormanda yaşayan en önemli türleridir.
Dağları: Bursa'da dağlar genel olarak doğu-batı yönüne doğru uzanır. Şehrin yaklaşık %35 dağlarla kaplıdır. Bursa'da bulunan Uludağ, Türkiye'nin en önemli dağlarından birisidir. Uludağ'dan sonra sırasıyla Samanlı Dağları, Katırlı Dağları, Mudanya Dağları, Karadağ Dağları mevcuttur.
Ovaları: Toprakların %17'si ovalarla kaplı olan Bursa'nın başlıca ovaları; Orhangazi Ovası, İznik Ovası, Yenişehir Ovası, Bursa Ovası, Çayır Köy Ovası, Karacabey Ovası, Mustafa Kemal Paşa Ovası, İnegöl Ovasıdır.
Yaylalar, Platolar: Bursa'nın %0,4'ü yayla, %47,7'si platolarla kaplıdır. Kadı Yaylası, Sarıalan Yaylası, Kirazlı Yaylası, Yılankaya Yaylası, Karabelen Yaylası il sınırları içindedir. Diğer yayla ve platoları ise; Kocayayla, Yumaklı, Dolubaba,Hamuralanı, Ağaçlıkaya, Araba Oturağı, Zirve ve Paşaçay'dır.
Akarsular: Bursa ili toprakları akarsu bakımından zengin olmamakla birlikte en önemli akarsuları Susurluk Çayı ve Kocaçay'dır. Diğer akarsuları; Nilüfer Çayı, Deli Çay, Mustafa Kemal Çayı, Küçük Karadere Çayı, Göksu'dur.
Göller: En önemli gölleri İznik ve Ulubat'tır. Diğerleri ise; Gölbaşı Baraj Gölü, Hasanağa Göleti, Burcun Göleti.
Tarihi: Arkeolojik kaynaklar ışığında ilk tarım topluluklarının Balkan ve Orta Avrupa kültürünün yerleşik düzene geçmelerinde bögenin etkisi olduğuna ulaşılır. Bursa'da çok sayıda bulunan höyükler tarihe ışık tutmuştur. Hitit Devleti'nin M.Ö. 1200 yıllarında yıkılmasından sonra Bursa bölgesi Bityn ve Tynin gibi topluluklar tarafından işgal edilmiştir. Bu topluluklar daha sonra birleşmiş ve Bithynia Krallığı kurulmuştur. Daha sonra Persler'in hakimiyetinde kalan yöre kuzeyden ve güneyden çok sayıda istilalara uğramıştır. Günümüzde birçok modern kentin kurulmasına öncü olan çok sayıda antik kent kurulmuştur. Bunların en önemlileri; Kios-Gemlik, Apollonia-Gölyazı, Kremastis-Karacabey, Apameia-Mudanya'dır. İznik kenti Kutalmışoğlu Süleyman Şah tarafından ele geçirilmiş ve Anadolu Selçuklu Devleti'nin başkenti olmuştur. İznik Hristiyan aleminin hem bizans hem Roma döneminde önemli merkezlerden birisi haline gelmiştir. Osmanlılar, 1326 yılında bölgeyi alarak başkent yapmıştır. Kurtuluş Savaşı'nda, Bursa 8 Temmuz 1920'de Yunanlılar tarafından işgale uğradı. Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne Bursa'nın işgal haberi ulaşına kürsüye siyah bir şal örtüldü. Yası simgeleyen siyah şal, Bursa'nın 10 Eylül 1922 işgalden kurtarıldığı gün kaldırıldı.
Bursa Tarihi ve Turistik Yerleri
Bu çok güzide şehre yolunuz düşerse görmeniz gereken yerleri sizler için araştırdık.
Misi Köyü: Misi Köyü; tarihi kalıntıları, eski evleri ile Bursa'nın en eski yerleşim alanlarından birisidir. Köy, Bursa merkeze 12 km. Uzaklıkta olup, Hristiyanlar için ayrı bir öneme sahiptir. Misi Köyü tarihi kalıntıları ve doğa güzellikleri ile büyülerken aynı zamanda şarapları, asma yaprağı ve pekmeziyle ünlüdür.
İnkaya Asırlık Çınarı: İnkaya Çınarı; Uludağ yolu üzerinde 600 yıllık geçmişe sahiptir. Dünya çapında üne sahip olan asırlık çınarın çapı 3 metre yüksekliği 35 metredir.
Sansarak Kanyonu: İznik'te bulunan Kanyon doğanın size sunduğu harkulade bir yer. Sansarak Kanyonuna dere içerisinde 4 saat gibi bir sürede yürüyüş yapılır. Yürüyüş boyunca şelaleler, göletler sizleri beklerken bölgedeki restoranlarda güzel bir balık yiyebilirsiniz.
Yeşil Türbe: 1421 yılında Yıldırım Beyazıt'ın oğlu olan Sultan Mehmet Çelebi tarafından yaptırılmış olup; şehrin merkezinde bulunur. Türbenin duvarları çinilerle kaplıdır. Türbede 8 sanduka bulunur. Bunlar Çelebi Sultan Mehmet, oğulları olan Şehzade Mustafa, Şehzade Yusuf, Şehzade Mahmut kızları Sitti, Ayşe, Selçuk Hatun dadıları Daya hatun yatmaktadır.
Reşat Oyal Parkı: Merkezde bulunur. Yürüyüş parkurları, oyun parkları, çeşmeler ile iyi bir dinlenme alanıdır.
Botanik Park: Bol oksijenli, dinlenme alanları, çeşit çeşit bitkileri ve sportif aktivitelerinizi de gerçekleştirebileceğiniz bir yer.
Oylat Vadisi: İnegöl'de dereler, kaplıcalar, ıhlamur, meşe, çam ağaçlarıyla kaplı büyük bir orman.
Oylat Şelalesi: Oylat Vadisindeki şelalesi gezinizde karşılaşacağınız kanyonlar sizi adeta büyüleyecek.
Oylat Mağarası: İnegöl'e 17 k. uzaklıkta. Mağarada kelebekler, yarasalar, solucan gibi canlılara da rastlamak mümkün. Mağara ülkemizdeki üçüncü büyük mağara olma özelliğine sahiptir. Giriş ücretli.
Gölyazı: Henüz keşfedilmemiş eşsiz doğa güzeliklerine sahip Ulubat Gölü kıyısında Nilüfer ilçesine bağlı küçük bir balıkçı köyü. Eskiden Rum köyü olan köyde, gezerken koruma altına alınmış Rum evlerine rastlayabilirsiniz.
Bursa Kapalı Çarşı: Bursa'nın merkezinde alış veriş yapabileceğiniz, Bursa'ya özgü yemekleri bulabileceğiniz yazın kavurucu sıcağında nefes alabileceğiniz bir yer. Mutlaka görülmeli.
Tümbüldek Kaplıcası: Mustafa Kemal Paşa ilçesinde bulunan kaplıcanın suyunun sıcaklığı 52 derecedir. Kalp, böbrek taşı, mide ve romatizmaya iyi geldiği biliniyor. Bölgede tesisler mevcut.
Tirilye Evleri: Mudanya'ya 11 km uzaklıkta. Tarih kokan evler kerpiç ve ahşaptan yapılmış. Geneli üç katlı. Tirilye evleri Rum ve Bizans mimarisin özelliklerini yansıtır. Mutlaka görülmesi gereken yerler.
Kırgızlar Türbesi: İznik'te bulunan tarihi türbe 14. yy Orhan Gazi dönemine ait olduğu düşünülüyor.
Aziz Tryphonos Kilisesi: İznik Atatürk Caddesi'nde bulunan kilise Bizans İmparatoru II: Thedoros Laskaris tarafından 1255-1256 yılları arasında inşa edilmiştir.
Bursa Ulu Cami: Bursa'da 1396-1400 senesinde Yıldırım Beyazıt tarafından yaptırılmıştır.
Uludağ Kayak Merkezi: Ülkemizde kayak sporlarını yapabileceğiniz tesisleri bulabilir ve kış tatilini geçirebilirsiniz.
Yeşil Cami: Osmanlı mimarisinin ilk örneklerinden olup İznik'tedir.
Bursa Atatürk Müzesi: Çekirge Caddesi'nde Atatürk'ün Bursa ziyaretlerinde kaldığı ev.
Irgandı Köprüsü: Gökdere'nin üzerindeki tarihi köprü Osmangazi ve Yıldırım ilçelerini birbirine bağlıyor.
Eski İpek Han: Tarihi çarşı Bakırcılar çarsının girişinde yer alır.
İznik Gölü: Bursa ili sınırları içerisindeki göl, ülekmizin 5. büyük gölüdür. Antik çağda adı Askania'dır.
Saitabat Şelalesi: Kestel ilçesinde muhteşem bir doğa ve doğa sporu tutkunlarının buluştuğu yer diyebiliriz.
Keramet Kaplıcaları: Keramet köyünde bulunur. Piknik yapabileceğiniz alanlar mevcuttur.
Ağlayan Çınar: Gölyazı'da bulunan Ağlayan Çınar kanlı göz yaşlarıyla bilinir. Çınardan akan ağacın öz suyudur.
Bursa Koza Han: II. Beyazıt tarafından 1491 yılında yapılmıştır. Han iki katlı 95 odalıdır. Kurulduğu dönemde ipek böceğinden elde edilen kozalarından elde edilen ipek kumaşlar alınıp satılırdı.
Yenişehir Şemaki Evi Müzesi: Tarihi ev 18. yüzyıla ait olup İran'dan gelen Şemaki aielsi tarafından yaptırılmıştır.
Ayvaini Mağarası: Nilüfer
Bulunur, mağara ülkemizin ikinci uzun mağarasıdır. Mağarada irili ufaklı çok sayıda gölet oluşmuştur. Mağaranın içinden Kordonlu deresi akar ve mağara çıkışında şelaleye dönüşür.
Üftade Cami: Mimarisi 16. yüzyıla ait olan cami Yerkapı semtindedir.
Bursa Saat Kulesi: Sultan Abdülaziz dönemine ait olsa da kule yıkılmış sonra tekrar inşa edilmiştir.
Mudanya Dereköy Kilisesi: 1857 yılında yapılmış Mudanya'ya bağlı Dereköy'de bulunur. Kilise, insan eliyle ve doğal nedenlerle harap hale gelmiştir.
İnegöl Ormanları: Yaylaları, mağaraları ve çam ormanlarıyla oksijen deposu.
Bursa Teleferik: Dünyanın en uzun teleferiği olma özelliğini koruyor.
Uluabatlı Hasan Anıtı: 13 metre yüksekliğindeki anıt, Uluabat Köyü'ndedir. İstanbul'un fethi sırasında surlara çıkan ilk askerdir.
Issız Han: Han, Osmanlı Döneminin ilk mimarisi olarak dikkat çekiyor.
Uluabat Kuş Cenneti: 1974 yılında kurulan Kuş Cenneti, Bursa'ya 55 km uzaklıktadır.
Geruş Sinagogu: Osmangazi ilçesi Sakarya Caddesi'ndeki kilise 16. yüzyılın başlarında II. Selim zamanında Yahudiler için ibadethane olarak inşa edilmiştir. Geruş ismi İbranice'dir. Anlamı, “sürgün edilmiş-kovulmuş” tur.
Merinos Parkı: Osmangazi ilçesinde tam bir oksijen deposu. Parkta, 81 çeşit ağaç havuz ve suni gölet bulunuyor.
Orhangazi Camii: 1339 yılında Orhan Bey zamanında tuğla, kesme taş kullanılmış çatısı ahşaptandır.
Eskikaraağaç Köyü: Halk arasında Leylek köyü olarak da bilinir. Ulubat gölü kıyısında olan bu şirin köyün her tarafında leyleklerle ilgili bilgilendirici levhalara rastlanır. Ayrıca bu köyde doğal arıtma tesisi bulunmaktadır.
Bursa Anadolu Arabaları Müzesi: Yüzlerce yıl önce ahşap tekerleğin tekonolojiyle birlikte nasıl gelişmeler gösterdiği ziyaretçilere anlatıyor.
Hüsnü Züber Yaşayan Müze: Haftanın her günü 10:00-17:00 arasında açık olan müze 1988 yılında sanatçı ve harita mühendisi Hüsnü Züber tarafından restore edilmiş ve bina 1994 yılında Bursa Büyükşehir Belediyesi'ne bağışlanmıştır.
Tigem Karacabey Harası: Ülkemizin en büyük tarım işletmelerinden olan Tigem Karacabey Harası İzmir'in 78. km'sinde bulunuyor. Hara'da 790 atın ihtiyaçlarını gidermesi mümkün. Türkiye'nin ingiliz cinsi yarış atlarının yetiştirildiği yerdir.
Yıldırım Beyazıt Külliyesi: Yıldırım Beyazıt tarfaından 1389-1402 yılları arasında yaptırılmıştır. Külliyede, çeşme, hamam, türbe, cami, imaret, darüşşifa vardır.
Koimesis Kilisesi: İznik'te bulunan kilisenin Piskopos Hykinthos tarafından 170 yıllarında tahmin ediliyor.
Mudanya Rum Mahallesi: Tarihi ahşap evleri ve her evden görünen deniz manzarası ile mutlaka görülmesi gereken yer. Mübadele zamanında burada yaşayan Rumlar Girit'e, Girirt'te yaşayan Türkler ise buraya yerleştirilmiştir. Genelde evler iki katlıdır. Tarihi doku korunmuştur.
Mudanya Tahir Paşa Konağı: Konağın 1724 yılında yapıldığı düşünülmektedir. 2013 yılında Mudanya Belediye'sine devredilen Konak Tahir Paşa'nın torunu Agah Bursalı'nın desteğiyle restore edilerek Temmuz 2013'de müze olarak ziyaretçilere açıldı.
Mudanya Apostoloi Kilisesi: Mudanya'nın Aydınpınar Köyü'nde yer alan kilise sonra cami olarak kullanılmıştır. Tarihi yapı günümüzde bakımsızlıktan harabeye dönmüş durumdadır.
Mudanya Kumyaka Taxiarchhoi Kilisesi: Kumyaka'nın Siği Köyü'nde bulunan kilisenin Bizans İmparatoru IV: Konstantinos Porphyrogenetos döneminde yapıldığı biliniyor.
Mudanya Zeytinbağı Camii: Tarihi camii mimarisi haç şeklinde yapılmıştır. Tirilye'de bulunuyor.
Mudanya Zeytinbağı Taş Mektep: Hala ihtişamını koruyan taş mektep 1904-1909 yılları arasında Trilye'de doğduktan sonra Yunanistan'da eğitim görmüş ve doğduğu topraklara geri dönen Chrisostomos tarafından yaptırılmıştır.
Mudanya Hasan Paşa Hamamı: Tarihi hamamın 1653 yıllında yapılmıştır. Zamanla harabeye dönen hamam, Bursa Büyükşehir Belediye'si tarafından restore edilerek 2017 Temmuz ayında tekrar kullanılmaya başlamıştır.
Softaboğan Şelalesi: Tam bir doğa harikası. Trekking de yapabileceğiniz, yeşilin her tonunu bulabileceğiniz hayran kalacağınız bir yer.
İznik Kalesi: İznik Gölü'ne yakın olup kalenin üç ana kapısı vardır.
Nikaia Antik Kenti: Antik Kent İlkçağ'a ait tir. İznik'te bulunur. Adını Lysimakho'un eşinden almıştır.
Ördekli Hamamı: Osmanlı'nın Bursa'da yaptırdığı en büyük hamam olma özelliğini taşır.
Mudanya Mütareke Evi: Mudanya Mütarekesinin imzalandığı bina. Pazartesi günleri kapalı olup giriş 5 Tl.'dir.
İznik Ayasofya Müzesi: Tarihte Hristiyanlar için öneme sahip olan kilise, Osmanlıya geçtikten sonra cami olarak kullanılmış.
Emir Sultan Türbesi: Yıldırım ilçesinde bulunan türbede; Emir Sultan oğlu Emir Ali eşi Hundi Hatun ve kızlarının sandukaları vardır.
Osman Gazi Türbesi: Tophane'de bulunan türbede Osman Gazi sandukası dahil 15 sandıka vardır. Osman Bey'in vasiyeti üzerine Elie Manastırı Şapeli türbe haline getirilmiş ve kendisi buraya gömülmüştür.
Orhan Gazi Türbesi: Bursa'nın Tophane semtinde Sainte Elie Manastırı'nın bir kısmında kurulmuştur.
Hatuniye Türbesi: 1449 yılında Fatih'in annesi Hüma Hatun için Çekirge'de Muradiye Camii'nin bahçesinde bulunur.
Şehzade Mahmut Türbesi: Türbe; merkezde Muradiye Camii'nin bahçesindedir.
Kara Mustafa Paşa Türbesi: Türbe, Osmangazi'de bulunuyor. Kara Mustafa Paşa; Fatih'in veziri, II. Beyazıt'ın damadıdır.
Hamzabey Türbesi: Malkoçoğlu Mustafa Bey'in oğlu olan Hamzabey'in türbesi Bursa merkezdedir.
Bursa'da Nerede Denize Girilir?
Bu tarih kokan yeşil şehrimizde oldukça temiz pilajlarda mevcut. Bursa'ya yolunuz düştüğünde nerede denize girersiniz sizler için araştırdık.
Kızılay Kampı: Kamp Kızılay'a aittir.
Burgaz Altınkum Halk Plajı: Dönem dönem kirlilik görülen deniz halk tarafından ilgi görmektedir.
Güzelyalı Burgaz Halk Plajı: Tesisleri ve denizi güzel.
Kumyaka Halk Plajı: Mudanya Trilye güzel bir kasaba. Plajı güzel henüz keşfedilmemiş diyebiliriz.
Zeytinbağı Halk Plajı: Plaj en çok tercih edilenler arasındadır.
Eşkel Halk Plajı: Mudanya'ya bağlı küçük bir sahil kasabası Eşkel Halk Plajıyla tercihleriniz arasında olabilir.
Eğerce Halk Plajı: Oldukça ziyaretçi alan bir plaj.
Narlı Halk Plajı: Deniz suyunun kalitesinin düşük olduğu söylense de güzelliği ile ziyaretçi çekmektedir.
Karacaali İzcilik Kampı: Gemlik'te bulunuyor.
Büyükkumla Halk Plajı: Bursa'da en çok tercih edilen plajlardan.
Hasanağa İzcilik Kampı: Tesisler Gemlik'te bulunuyor.
Gemsaz Halk Plajı: Gemlik'te manzarası muhteşem.
Kumsaz Halk Plajı: Plaj listenizde yer alsın. Memnun kalacaksınız.
Kurşunlu Siteler Önü Halk Plajı
Yeniköy Boğaz Plajı: Deniz, yeşil muazzam güzel.
Malkara Halk Plajı: Yeşille mavinin birleştiği plaj.
Kurşunlu Halk Plajı
İznik Plajları: Orhan Gazi Halk Plajı, İnciraltı Mevki Halk Plajı, Göllüce Halk Plajı ve Darka Tatil Köyü tercihleriniz arasında olabilir.
Bursa'nın Yöresel Lezzetleri
İskender Kebabı, İnegöl Köftesi, Kemalpaşa Tatlısı, Mihaliç Peyniri, Kestane Şekeri
Çorbalar: Tarhana, Dede çorbası, Balık çorbası, Oğmaç çorbası, Hamur Tutma çorbası, Sipsi
Sebze Yemekleri ve Etli Yemekler: Zeytinyağlı Kestaneli Lahana Dolması, Etli Kereviz, Damat Paçası, Mumbar Dolması ve Ciğer Sarması
Hamur İşi ve Tatlılar: Yufkalı Paça, Cevizli Lokum, Söble, Dilber Dudağı, Sütlü Kabak, Cennet Künkü
Şermin Akgöz19-01-2018 21:25:06
Bursa gerçekten doğasıyla ormanlarıyla büyülendim diyebilirim. Denizi pek temiz olmasa da güzeldi.