A'dan Z'ye SEO Rehberi

A'dan Z'ye SEO Rehberi

A'dan Z'ye SEO Rehberi

 

Bu işe yeni başlayan çok sayıdaki webmaster, SEO konusunda birçok terim arasında bocalarken, bloğumuzun ilk yazısını bu konuya ayırmak istedim. Piyasada çok sayıda SEO ile ilgili kaynaklar olsa da bunların ücretli olması, kullanıcının A'dan Z'ye yararlanabileceği ücretsiz bir rehberin bulunmaması doğrusu beni harekete geçirdi. Bu konudaki boşluğu doldurmak ve yeni başlayanlar için bir rehber gibi, SEO terimlerinin tanımlarını açıklayarak ziyaretçilerimizin isteklerini arttırmak ve akıllarındaki tüm soruları yanıtlamak için soru-cevap tekniğini kullanarak adım adım ilerleyeceğiz.

 

SEO Nedir? Bilen Varmı?

 

Yazmızın başlangıcı gibi A'dan Z'ye SEO Rehberi dedik ya o zaman ilk anlatacağımız şey SEO kelimesi. İngilizce bir kelime olan SEO, “Search Engine Optimization”nun kısaltılmışı baş harflerinden oluşmuş. Türkçe'de, “Arama Motoru  Optimizasyonu” denilince akla gelecek tek kelime SEO'dur. SEO'yu iki farklı bölümde incelemek doğru olacaktır. Nedir bunlar; Site içi ve site dışı optimizasyon.

SEO'yu daha iyi anlamak için ilk olarak örümcek tekniği ile ilerleyen ve Google'nin kullandığı Google Bot'u bilmek gerekiyor. Google botlar; yüksek teknolojili programlar olup internetin tamamında linkten linge gezer ve veri tabanına kaydeder. Bu botlara arama motoru örümcekleri de denir.

Site-dışı SEO'yla Başlayalım

Web sitenizin dışında öncelikle Google'un siteleri değerlendirirken hangi kriterleri göz önünde tutuyor? Arama motoru algoritmaları nedir? Sıralamayı ne nasıl etkiler? Ling nasıl edinilir? Bunlarla ilgili bilgi vereceğiz.

Google'nin Siteleri Değerlendiriken Kriterleri Nelerdir?

Arama Motorlarının en popüler olanı Google'dir. Hemen hemen internet kullananların ilk açtığı sayfadır. Bunun nedeni arama sonuçlarında en uygun sayfaları sıralaması gelir. Yahoo ve Altavista arama motorları Google'dan daha önce piyasadaydı. Çok sayıda web master web sitelerinin kolayca üst sırada yer alabilmesi için Yahoo ve Altavista'nın arama sonuçlarının üst kısımda olmasından faydalandı. Tüm bunlar hangi sitenin daha kaliteli olması konusunda yeni bir sisteme ihtiyacı doğurdu ve ortaya  PageRank çıktı.

Peki Nedir Bu PageRank, Nasıl Çalışır?

Bir nevi internette eşitliği sağlayan algoritma diyebiliriz. PageRank ile Google diğer arama motorlarına fark atmış  23 bin çalışanıylaciro olarak da dudak uçuklatan bir rakamtam 24 milyar dolar ciro, aynı zamanda çok sayıda kullanıcıya sahip olmuştur. Pagerank'ı basitçe anlatalım;

Bir web sitesi çalışması yapmak için öncelikle o siteye link vermek yani bir siteye bağlantı vermek gerekir.

İşte burada dikkat! Büyük bir site ve binlerce linge sahip burdan alınacak linkle, hiç link almamış sitenin vereceği link asla bir olmaz. Yani her site eşit değildir.

Değerlendirme üç ayda bir yapılır. Burada da kazananlar olacak tabiki. Onlar da 10 üzerinden ödüllendirilir.  Katılan tüm sitelerin sonuçları Pagerank Sorgulama sitelerinden kolaylıkla öğrenebilirler. Katılımcı siteler Google gözündeki değerlendirmesi aldıkları linkler ve link verirken katkıyı değer olarak görme imkanı olur.

Ling Edinme?

Pagerank'ın dışında çeşitli sıralama algoritmaları vardır. Bunlar; Hilltop, HITS, Orion ve TrustRank gibi algoritmalardır. Sonuçlar değerlendirilirken sitenizi farklı farklı kriterlere göre alakasız puanlandırmalar yapılıyorken size karmaşık görünse de işin özünü kavradığınızda hazırladığınız sitelerin bu kurala uygun olduğunu görebileceksiniz. Google'nin sırlarını açığa çıkartmamak için sadece PageRank değerleriyle çalışmadığını belirttik.

Backlink, bağlantıya verilen isimdir. Ülkemiz şartlarında ling edinmek kolay değildir.Ling edinme  kendi alanında artık bir sektör oluşturmuştur. Bu konuda yasal boşlukların olması webmasterlar veya blog yazarları link vermek yerine aldıkları resimi vb. “alıntıdır” yazısını yazarak kendi içerikleri gibi kullanabilmektedirler. Hub siteler genelde ingilizce kullanmaktadırlar. Bunlar ling dağılımını sağlar.

Seo Denilince Akla Linkler Mi Gelmeli?

Site-dışı SEO'da linklerin dışında siteye gelen kullanıcının site içerisinde kalma süresi, domain yaşı, tıklanma oranları etkilidir. Tıklanma oranı farklılığı sitenizin ilk sayfaya çıkma zamanında çok etkilidir. En önemli nokta da sitenizi dikkat çekici başlıklara sahip olmasıdır. Örneğin Google'da çamaşır makinesi almak isteyen kişi fiyat karşılaştırması yapmak için bilindik sitelere mesela hepsi burada.com, n11.com gibi sitelere girecek. Mesela fiyat karşılaştırma sitesi 8. sırada olmasına rağmen ziyaretçiler normal tıklama sayısını aşacak şekilde 8. sıradakini tıklıyorsa böyle bir durumda Google devreye giriyor. “keyword ile ilgili olan site” değerlendiriyor ve en çok tıklanan site böylece üst sıralarda yer alıyor. Bu yüzden öyle çarpıcı başlıklar olmalı ki; ziyaretçiyi tıklamaya sevk etsin.

Alan adının kayıt edildiği tarih Domain yaşı, Google'nin sitenize ne kadar güvendiğini gösteren  algortimanın adı ise TrstRank'dır. Domain yaşı Google veri merkezlerinde saklanan datanın yükselmesinde etkili olsa da tek başına yeterli değildir. Yaşlı bir domain yaşı alabilirsiniz. Çok yüksek fiyatlara. Ama bilinmelidir ki, SEO 'da başarı yeni alınmış bir domainle de mümkündür.

Kullanıcıların sitenizde kalma süresi önemli ise de teknik olarak Google kullanıcının sitenizde ne kadar süre kaldığını bilememektedir. Bu nedenle kullanıcın sitede kalma süresinin önemi her zaman geçerli bir faktör olmayacaktır. Google Analytics kullanmak demek veriyi Google ile paylaşmak demektir. Çok etkileşimi olan bir siteniz veya bloğunuz var ise ziyaretçileriniz çok uzun süreler geçiriyorsa bu veriler sitenizin kaliteli olduğunu gösterir ki Google Analytics kullanmanız size rakiplerinize karşı çok büyük avantaj sağlar.

Site İçi SEO

Sitenin SEO'ya uyumlu bir yapısı bu konuda atılacak ilk adımdır. SEO-dışında yapılan çalışmalar çok etkin rol oynasa da site-içi SEO çalışmaları da ön plana çıka 

Google Gibi Düşünmek?

Google Bot neydi bir hatırlayalım. Yüksek teknoloji ile üretilmiş linklerden linklere atlayan verileri kaydeden bir yazılımdı. Peki bu botlar veriyi nasıl kaydediyor? Sıralamayı nasıl yapıyor? Çok sayıda veri aslında çok kolay bir değerlendirme mantığını kullanarak işlemler hızlıca yapılıyor. Şöyle, Google her siteye bir kitap kapağı gibi bakıyor. Aynı bizim gibi. Aldığımız kitabın ne hakkında olduğunu anlamak için kapaktaki kitabın adına bakarız inceleriz. Google de böyle. Google'nin kriterleri öncelikle

denen başlıklandırmalardır.

Daha sonra kitabın açıklamalarını özetlerini incelemek isteriz ki Google'de aynı. O da kategorilerine etiketine bakarak işlemlerini tamamlar. İlk 50 kelimenin önemi, içeriğin başlıkları anahtar kelimenin çokluğu önemli kriterlerdir.

Title Etiketi?

Kitap kapağında verdiğimiz örnekteki gibi Google öncelikle kapaktaki başlıkları göz önüne alıyordu. Google gibi düşündüğümüzde kitap kapağı site olarak ele alınıyor. Title etiketi, tarayıcıların üst kısmında bulunan HTML karşılığına deniyor. Google için büyük öneme sahip kriterlerden birinin karşılığını ve de sayfanızın pencereler üzerinde yazacak ismini buradaki etiketi kullanarak hazırlarsınız.

Title etiketinin nereye yerleştirilmesi gerekir? Verdiğimiz kodları inceleyerek bunu kolaylıkla yapabilirsiniz.

Anahtar kelimenizi içeren başlık.

Meta etiketleri Google'nin kullandığı önemli değerlerdir. Title bir meta etiketidir vepencere başlığı olarak gösterilir. Keyword etiketleri ve description etiketleri arama motorları tarafından okunuyor ve sayfa üzerinde görünmüyor. Hedef anahtar kelimemizi sıklıkla geçirmemiz etiketler içerisinde dikkat edilmesi gerekir. Lakin bunu da fazlaca yaparsanız ceza bile alabilirsiniz. Webmasterın görevi site içindeki değişiklikleri yapmaktır ve bundan sorumludur.

Konuyu daha basit anlatmaya çalışırsak; site-içi SEO'da örneklendirdiğimiz “buzdolabı fiyatları” kelime grubunu örneklendirelim.

Buzdolabı Fiyatları Karşılaştırma Sitesi

Örnekte olduğu gibi seçilen anahtar kelimelerin yeteri kadar kullanılması önemlidir. Seçtiğiniz description ve title önemlidir. Çünkü, Google arama sonuçlarında açıklama kısmında listelenecek. Örnekte görüldüğü üzere altta olan açıklama description etiketine karşılık gelmektedir. Burada ziyaretçinin amacının analiz edilmesi ve de buna göre tıklamaya yönelten başlıklar seçmek gerekir.

Meta etiketlerinde karakter limitleri vardır. Maksimum title etiketi için karakter sayısı 70'tir. 160 karakter de Description etiketi içindir. 8 kelime de Keywords etiketi için maksimum değerdir. Günümüzde SEO tekniklerinden en bilineni Meta etketleri olsa da keyword ve description etiketleri o kadar etkili değildir.

Başlıklandırmada makale ve haberlerin başlıkları ve başlıklandırma esnasında kullanılan html etiketi önemlidir. Blog sitelerinde hedef kelimelerinde yazıların başlıklarında yer almasına özen göstermek gerekir. Lakin tüm başlıklarda hedef kelimelerin kullanılması da doğru değildir. Seçilen anahtar kelimelerinin başlık içerisinde sayısını abartmadan kullanmak idealdir. h1,h2,h3 heading etiketlerini belli bir sıraya göre kullanmak gerekir.

Anahtar kelime önceliği? Google en çok özet niteliği olan ilk giriş cümlelerine önem vermektedir. Sitenize eklediğiniz özgün ilk 25-50 kelime Google tarafından değerlendirilir ve anahtar kelimelerimizi burada geçirmek mantıklı olur.

Anahtar kelime miktarı ne olmalıdır? Hazırlanan bir içerik içindeki kelimelerin içeriğin geneline oranı anahtar kelime yoğunluğunda bir kriterdir. Mesela SEO konusunda hazırlanacak bir içerikte sık olarak SEO kelimesinin geçmesi istenir. Bazı SEO uzmanları da bunun önemi olmadığı iddiasındalar. Başarı için içerik üretmek, başlıklar ile keyword uyumu yakalayan içerikler hazırlamak önemlidir. Bazı eklenti ve programlar ile anahtar kelime yoğunluğunu ölçebilirsiniz. Biraz da bu eklenti ve programlardan bahsedelim;

Keyword Density Checker eklentisi Wordpress için hazırlanmış ve bloğunuz için hazırladığınız içeriklerdeki anahtar kelimeleri analiz eder.

Google Chorome, Firefox, Safari, İnternet Explover için SEO Quake eklentisine ait Keyword Density modülü uygundur.

SEOBook.com'un Keyword Density Analyzer aracı tüm web siteleri için kullanılabilir.

Seçilen anahtar kelimeleri kalın yazı, italik, renkli veya altı çizili olarak vurgulamak önemlidir. Yazı içerisinde belirleyerek geçirdiğimiz seçili anahtar kelimeler yazının içeriği hakkında ipucu verir ve Google'de bunu dikkate alır. Kategori seçimlerinde SEO'ya göre yapmak ve çok az bilinse de HTML etiketlerinde listelemek için kullanılan

  • faktörü de SEO için önemlidir. Google'nin çok yüksek teknoloji algoritmalar kullandığını biliyoruz. Bu yüzden her zaman anahtar kelimeleri kullanmamız şart değil ki Google anahtar kelime ile bağlantılı kelimeleri de site içerisinde arar. Buzdolabı fiyatları ile ilgili bir sitenin, buzdolabı fiyatlarıyla ilgili olup olmadığını ölçmenin tek yolu buzdolabı fiyatlarının ne kadar yoğun geçtiği değil, ilgili kelimelerin backling, TrustRank, PageRank'da ne yoğunlukta kullanıldığıdır. Öncelikle, anahtar kelime ve bağlantılı kelimelerin
  • etiketi ile listelenmiş maddeler arasında olması önemlidir.

     

    SEO ve Domain (alan adı seçimi)

    Google için anahtar kelimenin domainde geçmesi önemlidir ki, alan adı seçimi SEO üzerinde etkilidir. Domainlerinizde anahtar kelimenin geçmesi ve domain uzantısı önemlidir. Ülkemiz için hazırlanan projelerde .tv / .biz /.com.tr / .net / .info / .org / .me / web.tr kullanılmasını tavsiye ederiz.

    Şimdi bu anlattıklarımızı kavramak için örneklendirelim. Hedef kelime yine buzdolabı fiyatları.

    Buzdolabıfiyatları.com → .com.tr / .net / .gen.tr / .info / .tv / .org / web.tr /.me /.biz

    buzdolabı_fiyatları.com

    ucubuzdolabıfiyatları.com

    Tavsiyemiz türkçe domainleri kullanmamanız, mecbur kalmadıkça arasa tire işareti kullanmanız olacaktır. Domainlerinizde heleki iki (-) işareti olmamalı.

    Link yapısı her web sitesi için farkılık gösterir. SEO için içerikle uyumlu olanlar tercih edilmelidir. Gümüzde artık SEO uyumlu linkler yayınlaştı. Olması gereken link yapısında içeriğin ne olduğunun özetine veya başlığınızın yer almasıdır.

    SEO uyumu site-içi linklemelerde nasıl olmalı?

    SEO uyumuna alt sayfaları linklerken de dikkat etmeliyiz ki, Google sadece anahtar kelimelere değil bazen alt sayfalarda benzer kelimeleri de dikkate alabilir. Bu yüzden alt sayfaları linklerken hedef kelimelerimizle bağlantılı olmasına özen göstermeliyiz.

    Peki sayfalar arası link aktarılır mı?

    Büyük bloglarda bir konuda bahsederken bu alanda yazılmış başka bir yazıya link verilmekte ve bu da kullanıcı deneyimini arttırır.

    Link konusunda rahat davranmak gerekir. İçeriğinizle alakalı önemli sitelere link vermek sitenizi olumlu etkiler. Bizim bahsettiğimiz belli bir siteye her sayfadan link vermek değil alt sayfalardan link vermek sitenizin değerine değer katacaktır.

    İçerikler Güncel ve Özgün Olmalı

    SEO'nun olmazsa olmazı içeriklerin güncel ve özgün olmasıdır. Etiketleme sırasında unutulmamalıdır ki kopya içerikler indexlenmezler. Ayrıca TrusRank oranınız düşer. Google özgün içerikleri sever. Blog siteleri ve Wordpres alt yapısına uygun siteler  özgün içerik üretildiği için ilk plandadır.

    Sitenizin veya bloğunuzun  eski içeriklerini güncellemek, okuyucu yorumları siteyi hareketli kılar. Kaliteyi arttırır. Geçerli olmayan verileri silmek Google'de üst sıralarda yer almanızı sağlayacaktır.

    Çok özgün içerik, az kod kullanılması önemlidir. CSS modern teknolojileri, HTML, W3C uyumlu siteler Google tarafından diğerlerine göre daha değerlidir.

    Hosting ve Lokasyon

    Serverin lokasyonu Google için önemli bir kriter. Mesela Türkiye'de bir site için SEO çalışması yapacaksanız ve bu sitenin ziyaretçilerinin çoğu Türkiye'den ve yayın yine Türkiye'den olacaksa sunucuların Türkiye'de olması önemlidir. SEO'daki başarının bir sebebi de size özel bir IP adresinin olmasıdır.

    XML formatında olan site haritaları sitenizdeki tüm sayfaları listeler. Bu konuda çok sayıda uygulama vardır. Bazı web siteleri otomatik olarak site haritası üretir.

    Mesela Wordpress eklentisi site site haritaları oluşturur ve haritalar Google'ye uyumludur. Google XML Sitemaps

    Yine site haritası yaratan SMF forumları için;  SMF Sitemap Module

    Bunlar gibi adreslerden site haritası oluşturabilirsiniz.

    Sitenizi, Google Webmaser Tools'a ekleyerek onaylanın böylece site haritanızı yükleyerek SEO'da bir bir adım daha ilerleyin.

    Sitenizin güvenilirliğini arttırmanız için iletişim bilgileri WHOIS domain'de aynı olması gerekir. Domaintools'tan bunları kontrol edebilirsiniz. Markalaşma açısından Web adresinizin ne sıklıkta Google'de aranıyor olması önemlidir. Web sitenizde kullanıcı etkileşimini arttırmak için Facebook, Twitter'da sayfalar açmak gerekir.

    Bu acımasız rekabet ortamında SEO konusunda karşılaşabileceğiniz terimleri basitçe anlatmaya çalıştım. SEO'ya ilgi duyan veya yeni başlayan arkadaşlara yardımcı olacağımı düşünüyorum. Www.nevzatakkor.com sitesinden profosyonel destek alabilirsiniz. 

YORUMLAR

    Bu konuya henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yaz...

YORUM YAZ

Nevzat Akkor - Sosyal Ağlar