Yedi Tepeli Şehir İstanbul

Yedi Tepeli Şehir İstanbul

Yedi Tepeli Şehir İstanbul

Adına şiirler, şarkılar yazılan dünyanın merkezi olmuş bu efsane şehir Marmara Denizi ve Karadeniz arasında bir yarımadadır. Sadece Marmara Bölgesi'nin değil Türkiye'nin kalbi olan İstanbul; coğrafi konumu, tarihi, mimarisi, kültürüyle asırlar boyu dünyanın en gözde şehirlerinden olmuştur. Yıllarca çok sayıda imparatorluklara ev sahipliği yapan bu güzide şehir Asya ve Avrupa kıtalarını da 15 Temmuz Şehitler Köprüsü, Yavuz Sultan Köprüsü, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ile birbirine bağlamaktadır. İstanbul stratejik açıdan çok önemlidir.

İstanbul Yüz ölçümü: 5.313 km², İl Plaka: 34

İl Telefon Kodu: Avrupa Yakası (0 212)

İl Telefon Kodu: Anadolu Yakası (0 216)

İstanbul 2016 itibariyle nüfusu: 14.804.116 olarak gerçekleşmiş olup nüfusun cinsiyet dağılımı ise 7.424.390'ı erkek, 7.379.726'sı kadındır.

İstanbul Tekirdağ ve Kocaeli ile sınır komşusudur.

İstanbul Avrupa Yakası İlçeleri

- Bakırköy                 - Avcılar                         - Bağcılar                       - Bayrampaşa

- Arnavutköy                - Başakşehir                    - Büyükçekmece          - Eyüp

- Beylikdüzü               - Beyoğlu                         - Kağıthane                   - Sultangazi

- Esenler                  - Esenyurt                        - Bahçelievler               - Beşiktaş

- Gaziosmanpaşa           - Güngören                      - Çatalca                       - Fatih

- Sarıyer                      - Silivri                             - Küçükçekmece           - Şişli

- Zeytinburnu

İstanbul Anadolu Yakası İlçeleri

- Adalar                 - Ataşehir                  - Beykoz

- Kadıköy               - Kartal                       - Maltepe

- Şile                       - Sultanbeyli              - Sancaktepe

- Üsküdar               - Ümraniye

Dağları: Samanlı Dağları İstanbul'un en yüksek dağıdır. Yalova ve Gemlik arasında kalır. En yüksek tepesi de Beşpınar Tepesidir. Daha sonra sırasıyla; Aydos dağı, Kayış Dağı, Alem Dağı, Çatal Dağı, Büyük Çamlıca, Küçük Çamlıca, Gürgencik, Yuşa Tepesi. Yıldız Dağları ise Karadeniz'e paralel şekilde İstanbul'a doğru yer alır.

Vadileri: Göksu Vadisi, Yatak Vadisi, Riva Deresi Vadisi, Karasu Vadisi, Göksu Vadisi, Sansu Vadisi, Hiciv Deresi Vadisi

Akarsuları: Avrupa Yakasındaki akarsu, dereler; Istranca Deresi, Karasu, Sarısu, Çakıl Deresi, Sazlı Dere, Nakkaş Deresi, Alibeyköy Deresi, Kağıthane Deresi

Anadolu Yakası dereleri ise; Göksu, Riva Deresi, Hiciv Deresi, Selimandra Deresi, Eyrek Dereleridir.

Gölleri: Terkos Gölü, Büyükçekmece Gölü, Küçükçekmece Gölü, Ömerli Baraj Gölü, Alibeyköy Baraj Gölü

İklimi: Akdeniz ve Karadeniz iklim özelliklerini taşıyan ,İstanbul genelde ılımandır. Yazlar oldukça kurak geçerken kış mevsimi ise yağışlı ve ılık geçmektedir.

Başlığımızda Yedi Tepeli Şehir diye bahsettiğimiz İstanbul'un Yedi tepe üzerinde olduğu söylenmektedir. Bu tepeler nerededir? Bir bakalım istedik.

1- Sultanahmet Camii, Topkapı Sarayı ve Ayasofya'nın bulunduğu tepe

2- Nuriosmaniye Camii, Çemberlitaş'ın buluduğu tepeleri

3- Kocamustafapaşa semtinin bulunduğu tepe

4- Yavuz Sultam Selim Camii'nin bulunduğu tepe

5- Mihrimah Sultan Camii ve Edirnekapı semtinin bulunduğu tepeleri

6- Süleymaniye semti, Beyazıt Camii Üniversitenin olduğu bölge

7- Fatih Camii'nin bulunduğu tepeler

Bunlardan başka İstanbul'unbaşka tepeleri de mevcuttur. Bunlar; Yuşa Tepesi, Şehitlik Tepesi, Maden Tepesi, Karlıtepe, Fetih Tepe, Tepebaşı, Hürriyet Tepesi, Esentepe, Nurtepe, Kuştepe, Gayrettepe, Gültepe, Seyrantepe, Çeliktepe, Şirintepe, İcadite Tepesi, Nakkaştepe, Fikirtepe, Hürriyet Tepesi, Sultantepe, Büyük Çamlıca, Küçük Çamlıca tepeleri

Tarihi

İstanbul asırlar boyunca din, dil ve ırkların bir arada yaşadığı yerleşim tarihi 300 binli yıllara kadar uzanan Asya ve Avrupa kıtalarının birleştiği noktada bulunan bir dünya kentidir. İstanbul'un ilk yerleşik hayata sahip topluluğu Megaralılar olduğu düşünülmektedir. “Altın Boynuz” ismi de Haliç'e verilmiş Elen Mitolojisine göre 40 Yunanlı Batum'a doğru yola çıkmış fakat boğazı geçerken Sarayburnu'ndan karaya çıkmışlar ve yerleşmişlerdir.

M.Ö. 667 yıllarında İstanbul ve çevresinde Yunan şehir devleti kurulmuş daha sonra burası Romalı'lar tarafından ele geçirilmiştir. İstanbul'un adı önce Byzantium olarak değiştirildi. Daha sonra ise Augusta Antoni denildi.

İstanbul'un önce Roma İmparatorluğu daha sonra Bizans imparatorluğu'nun başkentliğini yaptığı dönemde adı Konstantinopolis olarak değiştirilmiştir.

İstanbul 29 Mayıs 1453 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından fet edilmiş ve Osmanlı İmparatorluğu'nun başkenti olmuştur. İstanbul, müslümanlar tarafından Konstantiniiye olarak bahsedilirken, Rular tarafından Çarigrad yani Çarın şehri denmiştir. Balkanlarda ise bu metropol Stanbul olmuştur.

İtilaf devletleri 13 Kasım 1918'de İstanbul'u işgal etmiş bu işgal milli mücadele ile 6 Ekim 1923 sona erdirilmiştir.

İstanbul Ankara'nın 13 Ekim 1923'de Türkiye Cumhuriyeti'nin başkenti ilan edildikten sonra başkentliği sona ermiştir. İstanbul, hiç bir dönem dünya kenti olma özelliğini kaybetmemiştir. Halen de dünyanın sayılı şehirleri arasındadır.

 

İstanbul'un Tarihi ve Turistik Yerleri

Dünyanın sayılı şehirlerinden olan İstanbul'a geldiğinizde tarihi, kültürü, mozaiği, doğal güzellikleri ile hayran kalacaksınız. Bizde sizler için bu güzel şehrin tarihi ve doğal güzellikleri hakkında bilgi topladık.

Adile Sultan Kasrı Öpretmenevi ve Kültür Merkezi: III. Sultan Selim tarafından 1798 – 1807 senesinde Çamlıca eteklerinde  annesi Mihrişah Valide Sultan için bağ köşkü olarak inşa ettirilir. Daha sonra köşk, Sultan Abdülmecit tarafından annesi  Bezmialem Valide Sultan'a hediye edilir.

1991 yılında Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Öğretmenevi Kültür  Merkezi olarak kullanılmaya başlanmıştır. Validebağ Adile Sultan Kasrı tarihsel olarak büyük bir öneme sahiptir. Adile Sultan Kasrı Üsküdar'dadır.

Unkapanı Atatürk Köprüsü: II. Mahmut tarafından yaptırılan köprü ahşaptır. 1935 senesinde adı Atatürk olarak değiştirilmiştir. Fatih'te bulunur.

Tophane Meydan Çeşmesi: Beyoğlu'nda bulunan tarihiçeşme 1732 yılında 1. Mahmut tarafından yaptırılmıştır.

Tarihi Moda İskelesi: Dönemin ünlü mimarlarından Vedat bey tarafından inşa edilen Moda İskelesi 1916-1917 yılları arasında bitirilmiş olup, iskele Kütahya'da yaptırılan çinilerle bezelidir.

Su Köşkü: Köşk Üsküdar Küçük Çamlıca Korusu'nda bulunur.

Neva Şalom Sinagogu: Nva Şalom Sinagogu adının anlamı “Barış Vahası” dır. Beyoğlu Kuledibi'nde bulunan sinagog 1951 yılı Mart ayında ibadete açılmıştır. 1986 yılının Eylül ayında ve 15 Kasım 2003'de saldırıya uğrayan sinegog restore edilmiş ve ibadete devam etmiştir.

Küçük Çamlıca Köşkü: Osmanlı mimarisinin göz alıcı estetiğiyle yapılmış Köşk, Çamlıca Korusu içinde yer alır. Ailece dinlenip doyumsuz manzarayla birlikte piknik yapabilir ruhunuzu dinlendirebilirsiniz.

Kır Kahvesi: Sultan Abdülaziz tarafından yaptırlan Köşk Beşiktaş'tadır.

III. Ahmet Çeşmesi: 1728 yılında deniz kenarında inşa ettirilen Çeşme, boğazdan gelenlerin ihtiyaçlarını gidermesi için Üsküdar Meydanı iskelenin karşısındadır.

Haseki Hamamı: Mimar Sinan'a, 1556-1557 yılında  Hürrem Sultan tarafından yaptırılmıştır.

Galata Köprüsü: I. Abdülmecit'in annesi Valide Sultan tarafından eski adı Cisr-i Cedit olan Köprü, 1845  yılında yaptırılmıştır.

Çinili Hamam: 16. yüzyıl eserlerinden olan Çinili Hamam Mimar Koca Sinan tarafındn Fatih'te yapılmıştır. Bu güzide eser Osmanlı mimarisini çok güzel yansıtır.

Bozdoğan Su Kemeri: Yapım tarihi kesin olarak belli olamayan Kemer, Fatih'te bulunuyor. Bu eser Roma ve Bizans dönemlerine ait olduğu düşünülmektedir.

Beyazıt Hamamı: 15. yüzyılda Hürrem Sultan tarafından Edirne'de bir mescide gelir sağlamak amacı ile Beyazı'ta yaptırılmıştır.

Ayşe Sultan Çeşmesi: Çeşme Üsküdar'da III. Murat'ın kızı Ayşe Sultan tarafından yaptırılmıştır. Osmanlı mimarisinin özelliklerini taşıyan Ayşe Sultan Çeşmesi 1598 yılında yaptırılmıştır.

Arasta Çarşısı: Sipahiler Çarşısı olarak da anılan çarşı, Sultan Ahmet Camii'nin arkasında yer alır. Arasta Çarşısı'nda İznik Çinisi, halı, kilim, hediyelik eşyalar satılan çok sayıda dükkan vardır.

Çamlıca Köşkleri: Çanlıca Korusu'nda bulunan Sofa Köşkü, Topkapı ve Cihanüma Köşkleri muhteşem boğaz manzarası ile adeta sizi büyüler. Köşklerde kafeterya, restoran hizmeti mevcuttur. Ayrıca köşklerde büyük organizasyonlar da yapılabilmektedir.

Tophane_i Amire Kültür ve Sanat Merkezi: Osmanlı İmparatorluğu döneminde top dökümünün gerçekleştirildiği Tophane-i Amire binası zaman zaman eklemeler yapılmış ve çok uzun yıllar imparatorluğun askeri malzeme üreten yer olmuştur.

Galata Mevlevihanesi: Beyoğlu'nda bulunan Mevlevşhanesi, Kulekap Mevlevihanesi olarak da anılır. Tarihi yapı 1975 yılında müze olarak açılmış o devrinin mimarisini, sanatını çok iyi yansıtan eserlerdendir.

Taksim Cumhuriyet Anıtı: Taksim'deki Cumhuriyet Anıtı, Türk Halkının yokluktan, savaştan nasıl bir parlak geleceğe geçişini başarılı bir şekilde vurgulamıştır.

Çemberlitaş: Divanyolu üzerinde yer alan Çemberlitaş, 1700'de senesinde Sultan II. Mustafa tarafından sütunlar çemberlerle döşenerek sağlamlaştırılmış şimdiki durumuna getirilmiştir.

Dolmabahçe Saat Kulesi: Dolmabahçe Sarayı'na ait bölümlerden. Saat Kulesi; Dolmabahçe Sarayı'nın Cami ile Saltanat Kapısı arasındaki girişte yer alır. II. Abdülhamit tarafından yaptırılmıştır.

Dikilitaş (Obelisk): 1450 yıllında Mısır'ın 18 Sülale hükümdarlarından olan III. Thutmosis'in M.Ö. 1502-1448 yıllarında kazandığı savaşlara istinaden Fatih'te Sultanahmet meydanı'nda bulunan Hipodrom'da diktirdi taştır.

Sultanahmet Meydanı: Fatih'te bulunan Sultanahmet Meydanı Bizanslılar zamanında Hipodram olarak   bilinirdi. Osmanlı zamanında da bu önemli meydana At Meydanı denirdi.

Alman Çeşmesi: Sultanahmet Meydanı'nda bulunan tarihi çeşme Alman İmparatoru Wilhelm'in sultana hediyesidir.

Pembe Köşk: Emirgan Parkı'ndaki bu yeşillik Ferudun Bey Bahçeleri olarak da uzun yıllar anılmıştır. Birçok kez el değiştiren bu yer daha sonra İsmail Paşa'nın eline geçmiştir. 1930  yıllarında Satvet Lütfi Tozan tarafından satın alınan Park, dönemin Valisi ve Belediye Başkanı Lütfi Kırdar'ın dikkatini çekmiş ve 1940'lar da kamulaştırılmıştır.

Malta Köşkü: Beşiktaş Yıldız Parkı içerisinde yer alan Malta Köşk, Sultan Abdülaziz döenmine aittir. Köşkün isminin neden Malta olduğu konusunda kesin bilgiye rastlanamamakla birlikte, o dönemlerde fethedilen veya edinilmesi düşünülen yerlerin isminin verilmesi geleneğinin sürdürüldüğü düşünülmektedir. Köşk, önemli olaylara da ev sahipliği yapmıştır.

Çadır Köşk: Köşk, Osmanlı dönemi eserlerinden olup Yıldız Parkı içinde yer alan köşklerdendir.

Tarihi Galatasaray Hamamı: 1481 yılında Galatasaray Külliyesi ile beraber inşaa edilen Hamam Sultan II. Beyazıt tarafından yaptırılmıştır.

Topkapı Sarayı: 380 sene Osmanlı Sultanlarının yaşamlarını sürdürdükleri Topkapı Sarayı; 1478 yılında Fatih Sultan Mehmed tarafından 700.000 m²'lik bir alana inşaa edilmiştir. Günümüzde Topkapı Sarayı'nın alanı 80.000 m²'dir.

Beyazıt Kulesi: 1749 yılında ahşap olarak mimar Kirkor Balyan tarafından yapılmıştır.

Galata Kulesi: Galata Kulesi Cenevizlilerce İsa Kulesi, Bizanslılarda ise Büyük Kule denilirdi. Tarihi yapının yapım tarihi kesin bilinmemektedir. Ancak iddialara göre 507 yıllarında lustinios tarafından yaptırıldığı söylenmektedir.

Kız Kulesi: İstanbul boğazı girişinde bulunan kule önceki yıllarda gözetleme kulesi, deniz feneri olarak da kullanılmıştır. Kız Kulesi günümüzde seyir terası, restoran olarak kullanılmaktadır. Kız Kulesi ile ilgili çok sayıda hikayeler anlatılmaktadır. Biz de sizlere bir tanesini kısaca anlatmak istiyoruz.

Vaktin birinde Üsküdar'da Afrodit adına bir tapınak inşaa edilir. Bu tapınakta görevli rahibelerden birisi de Hero'dur. Hero aşık olmaz, birisini sevemez. Çünkü yasaklıdır. Görevi buradaki kumrulara bakmaktır. Her bahar tapınak çevresinde yenilir, içilir, törenler düzenlenir. Aşkı bulamayanlar ise tapınakta aşk yaşamak için dualar ederler. Yine baharla birlikte törenlere katılmak için boğazın karşı tarafından Leandros'ta tapınağa gelir. Burada Hero ile karşılaşırlar ve aşık olurlar. İşte Kız Kulesi her gün bu büyük aşka şahitlik eder. Her gün karşı kıyıdan buraya yüzerek geçen Leandros, Hero'la buluşur. Bunu gören kötü ruhlu rahibelerden birisi, Leonros'un yüzerek geçtiği vakit Kız Kulesi'nin fenerini kapatır. Karanlıkta boğazın serin sularında yolunu kaybeden Leondros derin sularda kaybolur. Hero'da aşkının boğulduğunu görünce üzüntüsüne dayanamayıp kendini boğazın serin sularına bırakır.

Beylerbeyi Sarayı: Beylerbeyi Sarayı'nın mimarı Sarkis Balyan ve kardeşidir. Saray 1865 yılında bitirlebilmiştir. Abdülaziz için yaptırılmıştır.

Örme Sütun: Kimin tarafından yaptırıldığı bilinmemektedir. Constantinus Porphyrogenes sütunu da denilmektedir.

Rumeli Hisarı: Anadolu Hisarı'nınkarşısına 30 dönümlük araziye yapılan Hisar Sarıyer'dedir.

Anadolu Hisarı: Beykoz'da Yıldırım Beyazıt tarafından Boğazın en dar yerine yaptırılmıştır.

Yıldız Sarayı: Yıldız Sarayı, Ortaköy ve Beşiktaş arasındaki tepededir.

Surlar: Yapımı 413. yıllara dayanır. İstanbul'un korunmasında büyük rol oynamıştır. O dönemin en iyi savunma sistemine sahiptir.

Sahaflar Çarşısı: 15. yüzyıllara dayanan tarihiyle Osmanlıdan bugüne kadar gelmiş eski kitap çarşısıdır.

Kapalı Çarşı: Kapalı Çarşı dünyanın en eski çarşısıdır. Bu tarihi çarşıda 3600 dükkan, 64 cadde, iki bedesten, 16 han mevcuttur. Kapalı alanı 45.000 m² dir.

Cağaloğlu Hamamı: I. Mahmut tarafından 1741 yılında Ayasofya Camii ve Ayasofya Kütüphanesine gelir için yaptırılmıştır.

Çardaklı Hamamı: Hamam, 1503 yılında inşaa ettirilmiş, 1900'lü yıllarda depo sonra atölyeye çevrilmiştir.

Eski Hamam: Üsküdar'da 15.yüzyılda yapılmıştır.

Çemberlitaş Hamamı: Tarihi hamam, Divan Yolu üzerinde Fatih'tedir.

Hidiv Kasrı: Beykoz'da koruluğun içerisinde Mısır Hidivi Abbas Paşa tarafından ünlü mimar Delfo Seminati'ye yaptırılmıştır.

Dolmabahçe Sarayı: Beşiktaş'taki Saray, Osmanlı mimarisini en güzel şekilde yansıtan eserdir. 110.000 m² alana kurulan Saray, 1856 yılında bitirilmiştir.

Burmalı Sütun: İstanbul Fatih Sultanahmet Meydanı'ndaki bu eseri M.Ö. 479 yıllarında yaptırılmıştır.

Sarı Köşk: Sarıyer Emirgan Korusu'nda bulunan Köşk, Hidiv İsmail Paşa tarafından yaptırılmıştır. Sarı Köşk, Emirgan Parkında işletmeye açılmış Köşklerdendir. Sarı ile beyaz karışımından olan rengi kuş evini andırır.

Mısır Çarşısı: Tarihi Çarşı'nın yapısı “L” şeklindedir. Bizanslılar zamanında adının Makro Envalos olduğu söylenmektedir. Mısır Çarşısı Eminönü'de bulunmaktadır. İsmi Kahire'den gelen vergilerle yapıldığı için Mısır Çarşısı denmiştir.

Filizli Köşk: Göztepe'de bulunan Filizli Köşk; II. Abdülhamid döneminde Yıldız Sarayı'nda Başkatip olan Tahsin Paşa'ya aittir. Günümüze kadar birkeç kez el değiştiren Filizli Köşkü, en son restore edilmiş ve Türk Parlementerler Birliği tesisi olarak kullanılmıştır.

Tophane Kasrı: Sultan Abdülmecit'in yaptırdığı Tophane Kasrı Tophane Meydanı'nın en nadide eserlerinden  biridir. Tophane Kasrı'ndaki ince işçilik tavan süslemeleri kalem işi, mermer şömineleri dikkat çekmektedir.

Sepetçiler Kasrı: Sepetçiler Kasrı, 1643 yılında Sultan İbrahim tarafından yaptırılmıştır. Kennedy Caddesi Sarayburnu'ndaki Kasr, günümüzde Yeşilay'ın Genel merkezi durumundadır.

Ihlamur Kasrı: Beşiktaş'ta bulunan yapı Merasim Köşkü ve Maiyet Köşkü olmak üzere iki yapıdan oluşur. Köşkler; 18. yüzyılda yapılmıştır.

Aynalıkavak Kasrı: “Aynalıkavak Kasrı, Tersane Sarayı” olarak da bilinir. Bizanslılar zamanında imparatorların kaldığı, Haliç'i süsleyen Aynalıkavak Kasrı günümüze ulaşabilen nadir tarihi eserlerdendir.

İstanbul'da Gidilebilecek Camiler, Türbeler, Kiliseler, Manastırlar

Firuzağa Camii: Sultanahmet Fatih'dedir.

Pertevniyal Valide Sultan Camii: Aksaray'dadır.

Yahya Efendi Camii: Beşiktaş'tadır.

Ertuğrul Tekke Camii: Beşiktaş'tadır.

Küçük Mecidiye Camii: Beşiktaş'tadır.

Hüseyinağa Camii: Beyoğlu'ndadır.

Kemankeş Mustafa Camii: Beyoğlu'ndadır.

Bebek Camii: Bebek Beşiktaş

Şişli Camii: Şişli'dedir.

Teşvikiye Camii: Şişli'dedir.

Firuzağa Camii: Beyoğlu'ndadır.

Molla Zeyrek Camii: Fatih'tedir.

Sank Georg Manastır ve Kilisesi: Adalar'dadır.

Aya Yorgi Manastırı ve Kilisesi: Adalar'dadır.

Christos Manastırı: Adalar'dadır.

Aya Yani Kilisesi: Adalar'dadır.

İmrahor Camii (Studion Manastırı): Fatih'tedir.

All Saints (Azizler Protestan Kilisesi): Kadiköy'dedir.

Saint Helene Abglikan Protestan Kilisesi: Beyoğlu'ndadır.

Lutherien Protestan Kilisesi: Beyoğlu'ndadır.

Sept-Jours Protestan Kilisesi: Beyoğlu'ndadır.

Kırım Protestan Kilisesi: Beyoğlu'ndadır.

Meryem Ana Natvite Katolik Kilisesi: Sarıyer'dedir.

Sacrekör Fransız Kilisesi: Beşiktaş'tadır.

Saint Stefano Katolik Kilisesi: Bakırköy'dedir.

Saint Augustine Katolik Şapali: Kadiköy'dedir.

Meryem Ana Fransız Kilisesi: Kadiköy'dedir.

Saint Benoit Fransız Kilisesi: Beyoğlu'ndadır.

Saint Marie Latin Katolik Kilisesi: Beyoğlu'ndadır.

Fransız Saint Lois Kilisesi: Beyoğlu'ndadır.

Saint Esprit Katedrali: Haribiye'dedir.

Surp Bogos Ermeni Katolik Kilisesi: Sarıyer'dedir.

Aya Yorgo Rum Kilisesi: Sarıyer'dedir.

Saint Jean Krisostom Ortodoks Kilisesi: Kadıköy'dedir.

Süryani Kadim Kilisesi: Beyoğlu'ndadır.

Surp Levon Ermeni Katolik Kilisesi: Kadıköy'dedir.

Notre Dame De Lourdes Gürcü Katolik Kilisesi: Şişili'dedir.

Surp Anarad Higutyun Ermeni Katolik Kilisesi: Fatih'tedir.

Aya İonnis Vaptisis (Aya Nicola Rum Ortodoks Kilisesi): Fatih'dedir.

Aya Yorgios Kudüslü Metropolit Kilisesi: Fatih'tedir.

Aya Triada Rum Katolik Kilisesi: Beyoğlu'ndadır.

Ayos Yorgos: Üsküdar'dadır.

Ayos Pantelemon Rum Ortodoks Kilisesi: Üsküdar'dadır.

Surp Kevork Lusaroviç Ermeni Kilisesi: Üsküdar''dadır.

Surp Yerts Mangants Ermeni Kilisesi: Sarıyer'dedir.

Surp Santuht Ermeni Kilisesi: Sarıyer'dedir.

Surp Takavor Ermeni Kilisesi: Kadıköy'dedir.

Yerevman Surp Haç Ermeni Kilisesi: Beşiktaş'tadır.

Surp Gabaret Ermeni Kilisesi: Üsküdar'dadır.

Surp Nigoğayos Kilisesi: Fatih'tedir.

Surp Hreşdagabet Kilisesi: Fatih'tedir.

Surp Yerrottutyun Kilisesi: Beyoğlu'ndadır.

Surp Astvadzadzin Katedrali: Fatih'tedir.

Yeraltı Camii: Beyoğlu'ndadır.

Yeniköy Sinagogu: Sarıyer'dedir.

Etz Ahayim Sinagogu: Beşiktaş'tadır.

Sirkeci Bet Avraam Sinagodgu: Fatih'tedir.

İştipol Sinagogu: Fatih'tedir.

İtalyan Sinagogu: Beyoğlu'ndadır.

Aşkenazi Sinagogu: Beyoğlu'ndadır.

Zülfaris Sinagogu: Beyoğlu'ndadır. Şimdi 500. Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesi)

Sinagog: Kadiköy'dedir.

Burgazada Sinagogu: Adalar'dadır.

Hemdat İsrael Sinagogu: Kadıköy'dedir

Ahrida Sinagogu: Fatih'dedir.

Serqius ve Bacchus Kilisesi – Küçük Ayasofya Camii: Fatih'dedir.

Kariye Kilisesi: Fatih'tedir.

Neve Şalom Sinagogu: Beyoğlu'ndadır.

Anglikan Kilisesi: Beyoğlu'ndadır.

Meryem Ana Süryani Kilisesi: Beyoğlu'dadır.

Surp Kirkor Lusavoriç Ermeni Kilisesi: Beyoğlu'ndadır.

Aya Yorgi Fener Rum Ortodoks Patrikhanesi: Fatih'dedir.

Stephan Kilisesi: Fatih'tedir.

Saint Antonine Kilisesi: Beyoğlu'ndadır.

Aya İrini: Fatih'tedir.

Ayasofya Camii: Fatih'tedir.

Zeyrek Camii: Fatih'dedir.

Zal Mahmud Paşa Camii: Eyüp'tedir.

Yeni Valide Camii: Üsküdar'da

Yıldız Camii: Beşiktaş'tadır

Yeni Camii: Fatih'dedir.

Valide Camii: Fatih'dedir

Şebsafa Hatun Camii: Fatih'dedir

Şehzade Camii: Fatih'dedir

Süleymaniye Camii: Fatih'dedir

Yavuz Sultan Selim Camii: Fatih'dedir

Sultanahmet Camii: Fatih'dedir

Sinan Paşa Camii: Beşiktaş'ta

Sokullu Mehmet Paşa Camii: Beyoğlu'ndadır

Büyük Selimşye Camii: Üsküdar'dadır.

Rüstem Paşa Camii: Fatih'dedir

Büyük Mecidiyeköy Camii: Beşiktaş

Piyale Paşa Camii: Beyoğlu'ndadır

Nusretiye Camii: Beyoğlu'ndadır

Nuruosmaniye Camii: Fatih'dedir

Molla Çelebi Camii: Beyoğlu'ndadır

Mihrimah Sultan Camii: Fatih'dedir

Mihrimah Sultan Camii: Üsküdar'da

Mahmud Paşa Camii: Fatih'dedir

Laleli Camii: Fatih'dedir

Kılıç Ali Paşa Camii: Beyoğlu'ndadır

Kalendehane Camii: Fatih'dedir

Hırka-i Şerif Camii: Fatih'dedir

Fethiye Camii: Fatih'dedir

Fatih Camii: Fatih'dedir

Eyüp Sultan Camii: Eyüp'tedir

Beylerbeyi Camii: Üsküdar'da

Dolmabahçe Camii: Beşiktaş

Sultan Beyazıt Camii: Fatih'dedir

Ayazma Camii: Üsküdar'da

Atik Ali Paşa Camii: Fatih'dedir

Arap Camii: Beyoğlu'ndadır

İSTANBUL'DAKİ MÜZELER VE SEMTLERİ

Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Müze Kütüphanesi: Fatih'dedir

Elgiz Müzesi: Sarıyer'dedir

İstanbul Fotoğraf Müzesi: Fatih'dedir

Magic Ice: Bayrampaşa'dadır.

Jale Kuşhan Balmumu Heykel Müzesi: Beşiktaş

Borusan Contemporary: Sarıyer'dedir

Panorama 1453 Fetih Müzesi: Zeytinburnu'ndadır

Çağlar Boyu Aydınlatma Isıtma Koleksiyonları Müzesi: Beykoz'da

Zafer Müzesi: Beyoğlu'nda

Avrupa Kültür Başkenti Mübadele Müzesi: Çatalca

MY Museum: Ataşehir

Deniz Su Ürünleri Müzesi: Beyoğlu'nda

Çinili Köşk: Fatih'dedir

Adalar Müzesi: Adalar'dadır

Santral İstanbul: Eyüp'tedir

Rezan Has Müzesi: Fatih'dedir

Kristal İstanbul Müzesi: Beyoğlu'ndadır.

Türvak Sinema, Tiyatro Müzesi: Beyoğlu'ndadır.

İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi: Fatih'tedir.

Fenerbahçe Spor Kulübü Müzesi: Kadıköy'dedir.

Türkiye İş Bankası Müzesi: Fatih'tedir.

Doğançay Müzesi: Beyoğlu'ndadır.

Proje 4L Elgiz Çağdaş Müzesi: Sarıyer'dedir.

Depo Müzesi: Beşiktaş'ta

PTT İstanbul Müzesi: Fatih'dedir

Hilmi Nakipoğlu Fotoğraf Makineleri Müzesi: Bakırköy'dedir

Türk İnşaat ve Sanat Eserleri Müzesi: Fatih'dedir.

Kilim ve Düz Yaygılar Müzesi: Fatih'dedir

Halı Müzesi: Fatih'dedir

Florya Atatürk Deniz Köşkü: Bakırköy'dedir.

Pera Müzesi: Beyoğlu'dadır

İstanbul Oyuncak Müzesi: Kadıköy'dedir

Ural Ataman Klasik Otomobil Müzesi: Sarıyer'dedir

İstanbul Modern Sanat Müzesi: Beyoğlu'dadır

Sakıp Sabancı Müzesi: Sarıyer'dedir

Minyatür Türkiye Parkı: Beyoğlu'dadır

Türkiye Yazarlar Sendikası Edebiyat Müzesi: Başiktaş

Orhan Kemal Müzesi: Beyoğlu'ndadır.

Florence Nightingale Müzesi: Üsküdar'da

Yerebatan Sarnıcı Müzesi: Fatih'dedir

Hat Sanatları Müzesi: Fatih'dedir

Eski Şark Eserleri Müzesi: Fatih'dedir

Resim ve Heykel Müzesi: Beşiktaş

Beşiktaş Jimnastik Kulübü: Beşikteş'tadır.

Ercüment Kalmık Müzesi: Beyoğlu'nda

Cumhuriyet Eğitim Müzesi: Fatih'dedir

Osmanlı Bankası Müzesi: Beyoğlu'dadır.

Tanzimat Müzesi: Fatih'dedir

500. Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesi: Beyoğlu'dadır

Galatasaray Müzesi: Beyoğlu'ndadır.

Hüseyin Rahmi Gürpınar Müze Evi: Adalar'dadır

Deniz Müzesi: Beşiktaş'ta

Sait Faik Abasıyanık Müzesi: Adalar'dadır

Basın Müzesi: Fatih'dedir

Yapı Kredi Bankası Vedat Nedim Tör Müzesi: Beyoğlu'dadır

Atatürk Müzesi: Şişli'dedir

İtfaiye Müzesi: Beşiktaş'ta

Karikatür ve Mizah Müzesi: Beyoğlu'nda

Havacılık Müesi: Bakırköy'dedir

Eczacıbaşı Sanal Müzesi: Beşiktaş'ta

Aşiyan Müzesi: Beşiktaş'ta

Adam Mickiewicz Müzesi: Beyoğlu'dadır

Askeri Müze: Şişli'dedir

Dolmabahçe Sarayı Müzesi: Beşiktaş'ta

İstanbul Tekel Müzesi: Fatih'dedir

Sadberk Hanım Müzesi: Sarıyer'dedir

Rahmi M. Koç Müzesi: Beyoğlu'ndadır.

Yıldız Sarayı Müzeleri: Beşiktaş'tadır.

Topkapı Sarayı Müzesi: Fatih'dedir.

Tekfur Sarayı: Fatih'dedir.

Yedikule Surları: Fatih'dedir.

Anadolu Hisarı Müzesi: Beykoz'da

Rumeli Hisarı Müzesi: Sarıyer'dedir.

Türk İslam Eserleri Müzesi: Fatih'dedir.

Kariye Müzesi: Fatih'dedir.

Fethiye Müzesi: Fatih'dedir.

Divan Edebiyatı Müzesi: Beyoğlu'nda

Büyük Saray Müzaikleri Müzesi: Fatih'dedir.

Ayasofya Müzesi I. Mahmut Kütüphanesi: Fatih'tedir

Ayasofya Müzesi: Fatih'dedir

Aya İrini Kilisesi Müzesi: Fatih'dedir.

İSTANBUL'DA DENİZE GİRİLECEK YERLER

Bu güzel şehirde halk plajları, beacklar sizleri beklemektedir. Güneş ve denizin keyfini sürmek için sizler için denize girilebilecek yerleri araştırdık.

- Beykoz Küçüksu Plajı

- Büyükada Ya da Beach

- Heybeliada Ada Beach

- Kilyos Burç Beach

- Büyükada Yörük Ali Plajı

- Büyükada Naki Bey Paljı

- Şile Uzun Kum Plajı

- Heybeliada Green Beach

- Kilyos Baykuş Plajı

- Kilyos Dalia Beach

- Florya Güneş Plajı

- Florya Menekşe Plajı

- Suadiye Plajı

- Tarabya Plajı

- Tuzla Halk Plajı

- Sarıyer Uzunya Plajı

- Ayazma Plajı Kumbaba Mevkii

- Sarıyer Altın Kum Plajı

- Büyükçekmece Plajı

İSTANBUL YÖRESEL LEZZETLERİ

Bu dünya şehrine yolunuz düşerse bunlları yemeden dönmeyin derim.

- Sultanahmet işkembecisinde terbşyeli şirden çorbası

- Arnavutköy'ün istiridyesi

- Sarıyer'in kabak böreğini

- Beykoz'da paça çorbası

- Samatya'da Danca'nın çirozunu

- Moda'da ıstakoz

- Yine Sultanahmet'te badem ezmesi ve lokumu

- Vefa'da tabiki boza

- Üsküdar dillere destan Şemsipaşa turşusu

- Eyüp'te kebap

- Kanlıca'da yoğurt

- Bozğaz'da lüfer, uskumru, balığın her çeşidi

- Karaköy'de poğaça, saray lokması

- İstanbul Pilavı

- Sultanahmet Köftesi

- İstanbul Bülbülü tatlısı

İstanbul konumu itibariyle çok çeşitli ve zengin yemek kültürüne sahiptir. Tatlılarından, hamur işlerine, kebaplarına, balıklarına kadar çok sayıda yemek salata ve tatlı çeşidi bulunur.

 

YORUMLAR

  • Sedanur Karkaç20-09-2018 11:40:33

    İstanbul Üniversitesini kazandım. İstanbul'a daha önce hiç gitmek nasip olmadı. Hakkında araştırma yaparken bloğunuzla karşılaştım. Bilgilendirici olmuş. Teşekkürler.

  • Doğan Keltikli08-04-2018 23:04:04

    İstanbul'u anlatmak sayfalara yetmez. Pierr Loti'den bahsedilmemiş. Keşke bahsedilse idi. Yazıda çok eksikler olmasına rağmen yine de iyi hazırlanmış. Adına çok efsaneler olan bu metropol dünyanın en güzel şehirlerinden.

YORUM YAZ

Nevzat Akkor - Sosyal Ağlar