Ülkemizin Cennet Köşelerinden Balıkesir

Ülkemizin Cennet Köşelerinden Balıkesir

Ülkemizin Cennet Köşelerinden Balıkesir

Marmara Bölgesi'nde yer alan Balıkesir, ülkenin batısındadır. Ege ve Marmara'da toprakları bulunan bu güzide şehrin aynı zamanda hem Marmara Denizi'ne hem de Ege Denizi'ne de kıyısı vardır. Balıkesir'in telefon kodu: 266, il trafik kodu: 10'dur. Yüzölçümü: 12.496 km²'dir. Balıkesir'in 2016 yılı nüfus sayımına göre nüfusu 1.196.176 olarak gerçekleşmiştir. Gerçekleşen nüfusun 599.280'i kadın, 596.896 erkektir.

Komşuları

İzmir, Çanakkale, Manisa, Bursa, Kütahya, Yunanistan'a bağlı Midilli Adası'dır.

İlçeleri

Susurluk, Sındırgı, Gömeç, Havran, Gönen, Ayvalık, Bandırma, Balya, Savaştepe, Manyas, Kepsut, Erdek, Edremit, Bigadiç, Burhaniye, İvrindi, Marmara Adası, Dursunbey

İklimi, Dağları, Ovaları, Akarsuları, Gölleri

Üç iklimin etkisinin görüldüğü Balıkesir'de, yetişen bitkiler farklılık gösterir. Balıkesir'in iç taraflarında karasal iklim, Ege kıyılarında Akdeniz, Marmara bölümünde de kara iklimi etkisini gösterir.

Dağları: Alaçam Dağları, Karadağ, Madra Dağı, Gökseki Dağları, Seydan Dağları, Kaz Dağı, Kapı Dağı, Ulus Dağları, Eybek Dağları

Tepeleri: Akdağ Tepesi, Ulus Tepesi

Akarsuları: Gönen Çayı, Susurluk Irmağı, Havran ve Koca Çay

Tarihi

Balıkesir, tarih boyunca coğrafi konumu nedeniyle çok sayıda kavme ev sahipliği yapmıştır. M.Ö. 3200 yıllarına kadar uzanan  ve İvrindi bölgesinde bulunan kalıntılar paleolitik döneme ait olduğu bilinmektedir. M:Ö: 2000'li yıllarında Ege ve Marmara sahillerinde Pelasg kolonilerin yaşadığı bilinir.

Ünlü Troya Savşaları sonunda Troyalılarla Mysialılar bu yöreye yerleşmiş daha sonra bölge Htit'lerin egemenliğine geçmiştir. Sonra Frigler, Lidyalılar, İranlılar, Bergama Krallığı ve son olarak da Romalılar bu bölgede hakimiyet kurmuşlardır. Günümüzde eski antik isimleri hala korunan Hellenistik dönemde kurulan çok sayıda küçük yapılarda şehir devletleri kurulmuştur. Erdek (Erdekta), Bandırma (Pendoramus) gibi. Bunların en önemlisi Kyzikos şehir devletidir.

Selçuklu Türklerinin Malazgirt Savaşı'ndan sonra Anadolu'ya inmeleri ile çok sayıda Selçuklu uç beyleri çok sayıda beylikler kurdular. Karesi Beyliği de bu yörede beylik kurdu. Balıkesir Karesi Beyliği'nin merkezi konumuna geldi. Karesi Beyliği daha sonra Osmanlı egemenliğine girmiş ve Anadolu Beylerbeyliğine bağlı sancak olmuştur ki Anadolu Beylerbeyliğinin merkezi Kütahya'dır.

Osmanlı zamanında sakin bir hayat sürenbölge, İzmir'in işgalinden sonra direniş kararı almıştır.  13 ay boyunca büyük bir fedakarlıkla İvrindi, Ayvalık ve Akhisar'da açılan cephelerde müthiş mücadeleler kaydedildi. Fakat 1920'de işgal edildi, 6 Eylül 1922 Balıkesir'in düşman işgalinden kurtuluş günüdür.

Balıkesir Tarihi ve Turistik Yerleri

Bu bölümde hem tarihi yerleri hem de turizm açısından gidebileceğiniz mavi bayraklı plajları, koyları bir arada bulabileceksiniz. Yaz aylarında nüfusu nerdeyse ikiye katlayan bu nadide şehirde henüz bakir kalmış cennet yerler sizleri bekliyor.

Ayvalık, Cunda Adası ve Sarımsaklı: Ülkemizin en güzel Turizm bölgelerinden birisi olan Balıkesir'e geldiğinizde yolunuzu Ayvalık'a doğru yöneltin derim. O tarih kokan Cunda'nın taşlı patika yolları, taş evleri, değirmeni size nostalji yaşatacak. Bir de sahilde içeceğiniz kahve ile hem ruhunuz hem bedeniniz dinlenecek. Sarımsaklı kumsalı pırıl pırıl bir deniz, altın sarı kumuyla hayran kalacaksınız.

Burhaniye, Ören: Diğer yerlere nazaran daha çok yazlıkçıların tercihi olan Burhaniye, Ören tertemiz denizi ve uzun plaja sahip.

Akçay, Güre Kazdağı, Altınoluk (Edremit Körfezi): Yönünüzü Edremit Körfezine doğru yönelttiğinizde aynı güzergahta Akçay, Altınoluk, Güre, Kazdağları. Daha ne diyelim doğa muazzam güzel. Deniz masmavi.

Marmara ve Avşa Adaları: Güzel bir tatil içindoğa, deniz ve güneş:)))

Cunda Fahrisin Tepesi: Cunda'nın kıvrımşı patika yollarından çıktığınızda tarihi bir binanın yanında. Özellikle gün batarken nefis manzaraya doymayacaksınız.

Patricia Koyu: Cunda Adası'nda büyüleci doğası, sakin sessiz ortamı ve deniziyle henüz keşfedilmemiş bir koy. Bölge koruma altındadır.

Palata Çeşmesi: Erdek'te bulunan ve günümüze kadar gelen halen suyunun aktığı Palata Çeşmesi restore edilerek turizme kazandırıldı.

Yazören Mağarası: Yazören Mağarası, Savaştepe Yazören Köyü mevkiinde bulunuyor. Mağara turistlerin, gezginlerin uğrak yeri.

Mosko Adası Koyu: Denizin yavaş yavaş derinleşir ve plajı çok uzun değildir. Suyu pek sıcak sayılmaz. Muhteşem bir doğa yeni yeni tanınan güzide yerlerden.

Ortunç Koyu: Mavi Bayraklı Plajı. Dalış eğitimi veren okullar ayrıca 35 dalış noktası. Bölgenin en temiz koylarından. Daha ne diyelim. Doğa oksijen deposu.

Paflima Koyu: Erdek'e 30 km uzaklığı var. Henüz bakir. Koy, çevresinde trekking sporu için ideal. Kalmak için pansiyonlar bulabileceğiniz güzel bir tatil yeri.

Agios Yannis Kilisesi: Cunda'daki kilise günümüze kadar harap şekilde ulaşmış. Rahmi Koç tarafından restore edilmiş ve müze olarak kullanılma başlanmıştır.

Şifalı Su Plajı: Marmara Adası'nda fazla otel yoktur. Tatil için burayı tercih edecekseniz tavsiyemiz önceden yer ayırtmanız. Şifalı Su Plajı, tertemiz denizi ile güneşin keyfini çıkartabilirsiniz. Buralardaki suyun cilt ve göz hastalıklarına iyi geldiği söyleniyor. Adını da burdan almış.

Çınarlı Köyü Plajı: Marmara Adası'na uzaklığı 33 km. Olan Çaınarlı Köyü Plajı ince kumsala sahiptir. Çevrede konaklamak için az sayıda otel vardır.

Manastır Plajı: Marmara Adası'nda, ulaşımı kolay denizi temizdir.

Profit İliyas Kilise: Tarihi yapı günümüze harap halde gelmiştir. Ayvalık'ta Kurşun tepesinde bulunur.

Ayvalık Hamidiye Camii: 19. yy'da yapılan tarihi cami Ayvalık'ın merkezindedir.

Saatli Camii: İlk olarak kilise olarak inşaa edilen Camii Ayvelik Merkez'dedir. Kilise, 1928 yılında Camii olarak hizmete devam etmiş günümüze kadar gelmiştir.

Hacı Bayram Camii: Ayvalık'ta bulunan Hacı Bayram Cammi, Camii Kebir Sokağı'nda bulunur.

Eşrefoğlu Rumi Camii: XIX. Yüzyıldan kalma tarihi yapı kesme taşlardan inşa edilmiş, harkulade bir mimari yapıya sahiptir.

Alacaoluk Kalesi: Ulaşımı zor olan kalenin tarihinin çok eskilere dayandığı biliniyor.

Yeşilli Camii: Camii yeşile boyandığı için halk arasında Yeşilli Camii olarak anılıyor. İbadethane hakkında çok fazla bilgi yok. Yalnız muazzam mimarisi görülmeye değer.

Güre Gelinçamı Piknik Yeri: Doğa tüm güzelliklerini sunmuş. Güzel bir piknik yeri. Görülmeye değer.

Sındırgı Hisaralan Termal Turizm Merkezi: Termal Turizmin merkezi diyebiliriz. Bu şifalı suların; nevroloji, kadın hastalıkları,  nefrit, romatizma hastalıklarına iyi geldiği biliniyor.

Daskyleion Antik Kenti: Daskyleşon Antik Kenti, Bandırma Güzergahında. Günümüzde halen kazı çalışmaları devam etmektedir.

Paşalimanı Adası: Avşa Adası'nın doğusunda bulunur. Yöre halkı geçimini balıkçılıkla sağlar. Tarihinin eski çağlara dayandığı biliniyor.

Susurluk Kaplıcaları: Çok sayıda hastalığa iyi gelen termal kaplıcalar; İpekler Kaplıcası, Acı maden Suyu Kaplıcası, Yıldız Kaplıcası. Bölgede termal oteller mevcut.

Hisaralan Kaplıcaları: Hisaralan köyünde ilçe merkezine uzaklığı 20 km.

Emendere Kaplıcaları: Dünyada radyoaktivitesi en yüksek değerde olan termal kaplıcada konaklayabileceğiniz tesis bulunur. Egzama, sedef, uyuz, böbrek taşı rahatsızlığı gibi hastalıklara tedavi için tercih ediliyor.

Derman Kaplıcaları: Kaplıcalara gitmeden tavsiyemiz mutlaka doktorunuza görünmeniz. Termal oteller mevcut, Rahatsızğıa göre tedavi uygulamaktalar.

Pamukçu Kaplıcaları: Termal suları sülfat klorür açısından zengindir. Matabolik, cilt, mide ve kadın hastalıklarına iyi geldiği biliniyor.

Güre Kaplıcaları: Radyoaktif özellikli şifalı sulara sahip. Konaklayabileceğiniz çok sayıda termal tesis mevcut.

Kyzikos Antik Kenti: Antik Kentin kalıntıları Erdek'e 8 km. uzaklıkta. Kalıntılar görülmeye değer.

Gönen Kaplıcaları: Sağlık turizmi için yerli ve yabancı turistlerin yaz kış akınına uğrayan bir yer. Çok sayıda hastalığa iyi gelen termal sulara sahip.

Bandırma Kuş Cenneti: Avustralyalı doğa bilimci Kurt Koswing tarafından ilk olarak keşfedilen Kuş Cenneti, doğanın insanlığa sunduğu muazzam güzel bir yer.

Agia Paraskevi Manastırı: Çamlık Koyu'nun karşısında bulunan tarihi yer Dalyan'a kadar uzanır. Çok eski dönemlerde akıl hastalarının tedavi edildiği söylenir.

Ayvalık Adaları: Tabiat Parkı ilan edilmiştir. Yeşilin her tonunu denizin ve gökyüzünün mavisine katarsınız. Kız Adası, Maden Adası, Cunda, Poyraz Adası, Güvercin Adası, Hasır Adası cennetten bir köşe.

Balıkesir Saat Kulesi: Merkezde bulunur. Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerindendir.

Zağnos Camii: Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılmış, Mehmet Akif Ersoy ve Mustafa Kemal Atatürk'ün hutbe verdiği Camiidir.

Bandırma Arkeoloji Müzesi: Daskyleion ve Kyzikos Antik Kneti'deki kazılarda çıkan tarihi eserler sergilenir.

Kozak Yaylası: Yayla İzmir'e kadar devam eder. Doğa muhteşem, oksijen deposu ve güler yüzlü insanları. Yöresel yemekleri yiyebilirsiniz diyelim.

Türkeli Adası: Diğer adı Avşa. Adadayken Manastır, Değirmen, Altın Kum, Mavi Köy, Kumburnu, Çınar Köyü'ni gezmeden dönmeyin.

İda Dağı: İda şimdiki adı Kazdağları. Dünyanın ilk güzellik yarışmasının yapıldığı yer.

Edremit Körfezi: Yazlıkçıların tercih ettiği, Kazdağı ve Madra Dağı arasında tatilin keyfine diyecek yok.

Ayvalık Körfezi: Şahane doğası, sevecen insanları oksijenin tavan yaptığı yer.

Hasanboğuldu ve Sütüven Şelaleri: Tam bir doğa harikası.

Sarıkız Tepesi: Kazdağları'nın en yükseği. Güzel de bir efsanesi vardır. Efsaneye göre; babasıyla yaşayan Sarıkız'ı babası hacca gittikten sonra yaşadığı köyün delikanlıları konuşma teklifinde bulunurlar. Sarıkız hepsini red eder. Bunun üzerine köyde dedikodu yayarlar. Babası hacdan döndükten sonra köy halkı hiç konuşmaz. Bunun üzerine kızını öldürmeye karar verir. Kaz dağları'nın tepesine geldiğinde kızına kıyamayan yaşlı adam yabani hayvanlar yesin diye kızını orada bırakır. Herkese kızını öldürdüğünü söyleyen adamın aklı kızındadır. Gel zaman git zaman köye gelen turistler dağda sarı bir kızın kendilerine yardım ettiğini söyler. Yaşlı adam heyecanlanır ve kızını aramak için Kazdağına çıkar. Kızını bulur ve baba kız sarmaş dolaş olurlar. Sarıkız babasına her türlü ikramı yapar. Yaşlı adam şükür namazı kılmak ister. Sarıkız elindeki ibriği çok uzaklıktaki Güre Çayı'ndan suyu alır. Babası bunu görünce kızın ermiş olduğunu anlar. Lakin Sarıkız aniden ortadan kaybolur. Efsane böyle sona erer. O gün bugündür buraya Sarıkız Tepesi denir.

Cennet Ada Koyu: Cunda Adası'nın gizli kalmış en güzel koylarından birisi.

Manyas Gölü: Manyas Gölü'ndeki Kuş Cenneti çok sayıda kuş türüne ev sahipliği yapmaktadır. Yöredeki tüm canlıların bulunduğu müze ve hatıra eşyalar alabileceğiniz mekanlar mevcuttur.

Antandraos Antik Kenti: Edremit'te bulunan bu antik kent, kentin kalıntıları sizlere çok güzel duygular yaşatacak.

Şahinderesi Kanyonu: Doğanın mucizesi Kazdağları'nın batısında yer alır.

Deliklitaş: Sarımsaklı'yı ziyaretinizde görmeyi unutmayın.

Sarımsaklı Badavut: Yine Sarımsaklı'da muhteşem kumsal, sakin bir yaşam, doğa aradığınız yer.

Şeytan Sofrası: Çam kokuları arasında muhteşem bir manzara eşi benzeri yok. Mutlaka görülmeli.

Aya Athanasiu Kilisesi: Mübadeleden önce bölgede yaşayan Rumların yaptırdığı günümüe kadar gelebilen kilise.

Cunda Pateriça Köyleri: Mübadeleden önce bölgede yaşayan Rumların köyleri görülmeye değerdir.

Balıkesir'in O Muhteşem Yöresel Lezzetleri

Balıkesir'in bereketli topraklarında tahıllar, baklagiller, sanayi bitkileri yetişirken hayvancılık da yapılmaktadır. Coğrafi konumu nedeniyle deniz ürünleri de bol çeşitlilik gösterir. İşte Balıkesir'in o meşhur lezzetleri;

Keşkek, Tirit, Sura, Saçaklı Mantı, Tavuklu Mantı, Peynirli Patlıcan, Zerde Tatlısı, Düğün Çorbası, Höşmerim, Balıkesir Kaymaklısı, Börülce Ekşilemesi, Sarımsaklı Bulgur, Mafiş Tatlısı, Kaymak Hamuru, Bigadiç Göveci ve Susurluk ayranı ve tostu yemeyi unutmayın derim.

YORUMLAR

  • Deniz Tekin21-12-2017 10:51:14

    Balıkesir bayıldım. Denizi pırıl pırıl. Özellikle Sarımsaklı, Didim. Yüzme bilmeyenler için de ideal. Deniz yavaş yavaş derinleşiyor. Balıklarla yüzüyorsunuz. Biraz soğuk yalnız. Şeytan sofrası. Doğa muhteşem. Çam kokuyor oksijen deposu. Cunda'ya gittiğiniz sakızlı kahvenizi içmeyi unutmayın derim.

YORUM YAZ

Nevzat Akkor - Sosyal Ağlar