Atatürk'ün Harf Devriminden Sonra Başöğretmen Olarak İlk Ders Verdiği İl Tekirdağ
Tekirdağ, Marmara Bölgesi'nin Trakya kısmındadır. Yüzölçümü: 6.313km² olup, Trafik Kodu: 59, İl Telefon Kodu: 282'dir. 2016 verilerine göre nüfusu: 972.875'tir. Kadın nüfusu: 499.819, erkek nüfusu ise: 473.086 olarak gerçekleşmiştir.
Komşuları: Doğusunda İstanbul, kuzeydoğusunda Karadeniz, kuzeyinde Kırklareli, güneyinde Marmara Denizi, batısında Edirne, güneybatısında Çanakkale ile çevrilidir. Marmara ve Karadeniz'e kıyısı olan altı ilden birisidir.
İlçeleri: Hayrabolu, Çerkezköy, Çorlu, Marmara Ereğlisi, Muratlı, Malkara, Şarköy ve Saray'dır.
İklimi: Akdeniz ve karasal iklimin etkileri görülür. Kıyı kesimlerde kışlar ılık yazlar sıcak geçerken, iç kesimlerde karasal iklim hüküm sürer.
Dağları: En yüksek tepesi Ganos'tur. İşiklar Dağı (Tekir Dağları), Istranca Dağları (Yıldız dağları).
Platoları: Hayrabolu ve Malkara başlıcaları.
Ovaları: Değirmeneltı Ovası, Kınık Ovası, Şarköy Ovası, Naipköy Ovası, Kumluca ve
Şerefli Ovaları, Ergene, Hayrabolu Çene Ovaları.
Vadileri: Çengelköy, Gölcük, Çorlu. Çongora ve Kurtdere Vadileri.
Akarsuları: Ergene Irmağı, Gölcük, Hayrabolu, Çorlu, Olukbaşı, Işıklar dereleri.
TEKİRDAĞ'IN TARİHÇESİ
Tekirdağ, Balkanlar ve Anadolu arasında bir geçit olması nedeniyle stratejik önem taşır. Toprakların verimli olması ve coğrafi konumu nedeniyle bu topraklar çok sayıda istilaya uğramıştır. Arkeolojik kalıntılar, bulgular ve kaynaklar yeterli olmadığından dolayı tunç dönemi hakkında kesin bilgi edinilememiştir.
M.Ö. 7. yy Grek kolonileri ile Trakya ticarete başlamıştır. M.Ö. 514-513 yılları arasında bölge Perslerin egemenliği altına girmiştir. Daha sonra Makedon Kralı 2. Philip tarafından Odrys Krallığı kendisine bağlanmıştır. İskenderin ölümüyle birlikte bölge Roma hakimiyetine girmiştir. 1354 yılında Trakya, Türklerin hakimiyeti altına girmeye başlamıştır. Tekirdağ kısa süreli Bizanslıların egemenliğinde kalsa da 1363 senesinde 1. Murat tarafından Osmanlıya geçmiştir. Tekirdağ, Balkan Savaşlarında Bulgar işgaline daha sonra Mondros Mütarekesi maddelernden yararlanan Yunanlılar tarafından işgal edilmiştir. 13 Kasım 1922'de Yunan işgali sonlandırılmış ve Türk topraklarına katılmıştır.
Tekirdağ'ın tarihe geçen izleri ise; Vatan şairi Namık Kemal'in doğduğu yer olması, Çanakkale Savaşı'nda destanlar yazan 19. Tümen'in hazırlıklarının Gazi Mustafa Kemal önderliğinde Tekirdağ'da yapılması ve Ata'mızın Harf İnkilabı nedeniyle Başöğretmen olarak ilk ders verdiği yerdir.
Tarihi ve Turistik Yerler, Plajları
Yaz aylarında yerli ve yabancı çok sayıda turist ağırlayan Tekirdağ'a, sizin de bir gün yolunuz düşerse gezilip görülecek yerleri araştırdık.
Tekirdağ bölgenin en gelişmiş şehirlerinden birisidir. Doğal güzellikleri, tertemiz denizi, halkın güler yüzlülüğü ve tesisleri ile tatilcilerin gözde yerlerinden.
Tekirdağ Şehitler Abidesi: 1949 yılında Tekirdağ'ın kurtuluşu sırasında şehit olan askerlerin anısına yaptırılmış olup; Muratlı Caddesi üzerindedir.
Tekirdağ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi: Müze, 1967 yılında ziyaretçilere açılmış olsa da zamanla zenginleşen koleksiyonlar daha sonra Vali Konağına 1976 yılında geçmiştir.
Rakoczi Müzesi: Osmanlı mimarisi tarzında yapılan evde Rakoczi 15 yıl yaşamıştır. Macar Prensi Avusturyalılara karşı Macar ayaklanmasının liderliğini yapmış, başarısız olmuş ve Osmanlıya sığınmıştır. Macar Prensi Rakoczi'nin son yıllarını geçirdiği evi Macaristan satın alarak müzeye dönüştürmüştür.
Çorlu Kalesi: Çorlu'da bulunan tarihi kalenin çok az bir kısmı günümüze kadar gelebilmiştir. Çorlu Kalesi'nin tarihinin VI. Yüzyıla dayandığı tahmin edilmektedir.
Hora Feneri: Hora Feneri, Şarköy'e 20 km. Uzaklıkta Hoşköy'ün girişinde yer almaktadır. Fener, 1861 yılında fransız mimarlara Sultan Abdülhamit tarafından yaptırılmıştır.
Eriklice Köyü: Şarköy ilçesine çok yakındır. Temiz denizi ve doğal güzellikleri ile tatilcilerin ilgisini çeker.
Namık Kemal Evi: Ünlü şair Namık Kemal'in ölümünden sonra okullar, halk ve belediye tarafından toplanan paralarla yaptırılmıştır. Ev üç katlı olup 19. yüzyıl osmanlı mimarisi yapısını yansıtır.
Uçmakdere: Şarköy'e bağlı yeşillikler arasında yemek yiyebileceğiniz bir yanınızda sarp kayalar bir yanınız masmavi deniz olan Uçmakdere köyü.
Şarköy: Üzümleri ile ünlüdür. Marmara Denizi kıyısına sahili vardır.
Hoşköy: Tarihi yapıları ile ünlüdür. Şarköy'e 16 km uzaklıktadır.
Mirliva Hüseyin Paşa Cami: İncecik Köyü'nde bulunan Cami bölgenin en eski camilerinden olup; 1498 yılında ters T planlı olarak yapılmıştır.
Rüstem Paşa Cami: Sadrazam Rüstem Paşa adına Mimar Sinan tarafından yapılmıştır.
Kumbağ: Kumbağ denizi Uluslararası Mavi Bayrak ödülünğü almıştır. İstanbul'a yakındır.
Gazi Ömer Bey Türbesi: Türbe Malkara ilçesindedir. Gazi Ömer Bey Camii'nin bahçesinde türbesi bulunur.
Tekirdağ'da Denize Girilecek Yerler
Tekirdağ'ın ilçesi Saray'da bulunan Kastro Halk Plajı.
Mavi bayrakla ödüllendirilen Şarköy Belediye Plajı
Eriklice Köyü Halk Plajı
Mürefte Halk Plajı
Hoşköy Halk Plajı
Uçmakdere Halk Plajı
Süleymanpaşa'daki halk plajları Tekirdağ merkeze yakındır.
Altınova Halk Plajı
Barbaros Topağaç Plajı burada piknik alanları da mevcuttur.
Gündal Halk Plajı
Askeri Kamplar
Belediyeye ait Plajları
Ayvasıl Halk Plajı Şarköy mevkiinde
Tekirdağ'ın doğu tarafında ise; Değirmenaltı, Dereağzı, Beyazköy Şekerkamp , Çamlık, Yenice Plajları.
Ortaköy Sultanköy, Yeni çiftlikte denize girilecek alternatifler arasındadır.
Tekirdağ Yöresel Lezzetleri
Tadına doyum olmayan ünü dünyaları aşmış Tekirdağ Köftesi
Üzüm pekmezi
Bulama
Hardaliye
Üzüm turşusu
Tarhana
Hayrabolu Tatlısı
Keşkek
Cizleme
Sini Mantısı
Peynir Helvası
Atiye Çakan20-05-2018 22:01:44
Çocuğumun performans ödevi için oldukça faydalı oldu. Araştırma yaparken tesadüfen bloğunuzla karşılaştım. Faydalı bilgiler var. Teşekkürler.