Güller Diyarı Isparta
PLAKA: 32
YÜZÖLÇÜMÜ: 8.933 km²
TELEFON KODU: 0 246
NÜFUS: 2017 yılına göre Isparta'nın nüfusu 433.830'dur. Nüfusun 218.617'si erkek, 215.213 'ü kadındır.
İLÇELERİ: Merkezle birlikte 13 ilçesi bulunan Isparta'nın ilçeleri şunlardır.
Aksu, Atabey, Eğirdir, Gelendost, Gönen, Keçiborlu, Senirkent, Sütçüler, Şarkikaraağaç, Uluborlu, Yalvaç, Yenişarbademli.
KOMŞU İLLER
“Göller Bölgesi”nin merkezi olan Isparta Akdeniz Bölgesi'nin iç kesiminde yer almaktadır. Isparta'ya komşu iller Afyon, Antalya, Burdur ve Konya'dır.
Dağları: %68'i dağ, %17'si ova, %15'i yaylalardan oluşan Isparta'nın dağlarını şöyle sıralayabiliriz.
Sultan Dağları, Karakuş Dağları, Kuyucak Dağları, Göl Dağları, Davraz Dağı, Barla Dağı, Kirişli Dağı.
Yaylaları: Avşar Yaylası, Keçiborlu Yaylası, Senirkent ve Barla Yaylaları.
Ovaları: Isparta Ovası, Bozanönü Ovası, Kuleönü Ovası
Gölleri: Isparta “Göller Bölgesi” içerisinde yer alan Isparta'nın gölleri şunlardır.
Eğirdir Gölü: Ülkemizin 4. büyük gölü olan Eğirdir Gölü, Isparta ili sınırları içerisinde olup Göller Bölgesi'nin de önemli göllerindendir. Göl temizdir. Yüzülebilmektedir.
Kovada Gölü: Gölün çevresi yabani ördekler, av hayvanları ve zengin bitki örtüsüyle doludur. Milli Park olan Kovada Gölü, dekarstik çukurların suyla dolması ile oluşmuştur.
Gölcük Gölü: Bir kriter gölü olan Gölcük Gölü, 30 metre derinliğindedir. Milli park ilan edilen Gölcük Gölü'nün çevresinde piknik alanları mevcuttur.
Karagöl: Bir buzul gölüdür. Dedegöl Dağları'nın arasında yer alır.
Beyşehir Gölü: Ülkemizin üçüncü büyük gölü olan Beyşehir Gölü, Isparta ve Konya sınırları içindedir. Gölde sazan, levrek, Akblalık, Aynalı sazan, Kadife balıkları vardır.
Isparta'da bulunan barajlar:
- Uluborlu Barajı
- Yalvaç Barajı
- Sorgun Barajı
- Karacaören Barajı
İKLİMİ: İklimler arası geçiş bölgesinde bulunan Isparta ilinde Akdeniz iklimi ve iç kısımlarında karasal iklim hüküm sürmektedir. Kar yağışı oldukça az görülür. Kışları serin geçen Isparta'da yazları sıcak geçer.
Ülkemizin gülyağı üretimi için üretilen güllerin %80'lik kısmı Isparta'da ekilmektedir. Bu verimli topraklarda en çok ekilen tahıllardır.
TARİHİ
Pisidia'nın önemli yerleşim yerlerinden. Bölgede Hititler, İyonlar ve Lidyalı'lar hâkimiyet kurmuşlardır. Hititlere ait bazı kalıntılar Isparta ve çevresinde bulunsa da bu döneme ait tarih tam olarak açıklanamamıştır. M.Ö. Lidyalıların hüküm sürdüğü bu topraklar Perslerin eline geçmiştir. Perslerden sonra bölgeyi Makedonya Krallığı ele geçirmiştir. Makedonya Kralı İskender'in ölümünden sonra krallık generaller arasında taksim edilmiştir. Selevkos Devleti'ne düşen Isparta ve çevresi Roma İmparatorluğu'nun eline geçmiştir. M.S. 395 yılında Roma İmparatorluğu ikiye bölünmüş ve Isparta Doğu Roma'ya düşmüştür.
Türkler Malazgirt Zaferi ile Bizans’tan Isparta ve çevresini almışlardır. Lakin Birinci Haçlı seferiyle tekrar bölge Bizanslıların eline geçmiştir. 1203 senesinde bu sefer Selçuklu Türkleri tarafından geri alınan Isparta ve çevresi Hamitoğulları tarafından Selçuklu ve İlhanlılara bağlı olarak idare etmişlerdir. Daha sonra Hamitoğulları Beyliği, Osmanlıya katılmıştır. Isparta; Cumhuriyet zamanında il olmuştur.
Isparta'da Tarihi ve Turistik Yerler
Isparta'ya yolunuz düşerse nerelere gitmelisiniz? Sizler için araştırdık.
Ayastefanos Kilisesi: 19. yüzyıl eserlerinden olan Ayastefanos Kilisesi Eğirdir Yeşilada Mahallesi'nde bulunuyor.
Kutlubey Ulu Camii: 1.Murat döneminden kalma Kutlubey Ulu Camii Isparta merkezdedir. Birkaç kez yıkılan Camii, en son 1922'de tekrar günümüzdeki haliyle inşaa edilmiştir.
Dündar Bey Medresesi: Hamidoğulları Dündar bey tarafından yaptırılan Medrese Hızırbey Camii'yle birliktedir. Medrese Eğirdir'de bulunuyor.
Atabey Ertokuş Medresesi: Medrese Selçuklu mimarisinin en güzel örneklerinden olup; Isparta'nın Atabey ilçesindedir. Alaaddin Keykubat zamanında yaptırılmıştır.
Uluborlu Kalesi: Kayalıkların üzerinde bulunan kale, Isparta Uluborlu ilçesindedir. Çevreye hakim bir manzaraya sahip olan kalenin ne zaman yapıldığı hakkında bilgiye ulaşılamamıştır.
Men Tapınağı: Ay tanrısı Men adına yapılmış olan tapınak Isparta Yalvaç'ta bulunuyor.Kutsal alanda bulunan Men Tapınağı bölgenin en güzel tarihi eseri diyebilirim. Bu bölgenin kutsal alan olmasının nedeni ise tanrı adına şehirleşmiş tek yerleşim birimi olmasından gelmektedir.
İnönü Mağarası: Eğirdir Saridris Köyü'nde bulunan mağaranin uzunluğu 227 metredir.
Antiocheia Antik Kenti: Isparta'nın Yalvaç ilçesinde bulunan antik kent, Pisidia bölgesinin başkentliğini yapmıştır. Büyük tiyatrosu, su kemerleri, kutsal men alanıyle oldukça ilginizi çekecektir.
Kuz Mağarası: Kuz Mağarası Sütçüler ilçesinde bulunuyor. Mağara 224 metre uzunluğunda olup Köprüçay Kanyonu'nun yamacında yer alır.
Lavanta Vadisi: Keçiborlu ilçesi lavanta bahçelerin görmeden gelmeyin derim. Daha çok ilçeye bağlı Ardıçlı, Aydoğmuş, Kuşçular ve Kuyucak köylerinde yetiştiriliyor.
Zindan Mağarası: Isparta'nın Aksu ilçesinde 765 metre uzunluğunda lakin 300 metresi gezilebilir durumdadır. Gezilebilen yerler ışıklandırılmıştır ve mağaranın içinde sarkıtlar ve dikitler vardır.
Tota Yaylaları ve İçmeleri: Ormanın içerisinde yer alan Tota Yaylaları ve İçmeleri Sütçüler ilçesinde bulunur.
Milas Mesire Yeri: İl merkezine 11 km. Uzaklıkta olan mesire yeri oksijen deposu ve müthiş manzarasıyla sizlere ailenizle sevdiklerinizle birlikte piknik keyfi yaşayabileceğiniz olanaklar sunar.
Karacaören Baraj Gölü: Aksu Çayı üzerine kurulu baraj gölü Isparta ve Burdur sınırlarını kapsamaktadır. Yamaç paraşütüne de uygun olan göl, Antalya'ya da yakındır.
Pınargözü Mağarası: Ülkemizin en büyük mağarasıdır. Mağaranın çevresi ormanlıklarla kaplıdır. Yenişarbadem ilçesine 11 km. olan mağaraya tek başına girmek çok risklidir. Kaybolma riski taşıdığı biliniyor.
Kızıldağ Milli Parkı: Isparta Şarkiağaç ilçesine bulunan 5 km uzaklıkta bulunan milli park, ülkemizdeki mavi yapraklı sedir ormanının bulunduğu tek yerdir.
Eğirdir Kalesi: Kalenin ne zaman yapıldığı hakkında kesin bilgi yoktur. Tarihi kale, Romalılar ve Bizanslıların hâkimiyetinin olduğu dönemlerde tadilat görmüştür. İç ve Dış kale olarak yapılan eğirdir Kale'sinin iç kısmı ancak günümüze gelebilmiştir.
Kubad Abad Sarayı: Anadolu Selçuklu Sultanı 1. Keykubat tarafından Isparta'nın Yenişarbademli ilçesinde yaptırılmıştır. Yazlık saray çinileriyle ünlüdür.
Dedegöl Dağı: Isparta'nın en yüksek dağı, Yenişarbademli ilçesinde bulunur.
Uluborlu Müzesi: Isparta'nın Uluborlu ilçesinde Kültür Saray binasında yer alır.
Yalvaç Müzesi: Yalvaç ilçesinde bulunan müze, 1966 yılında açılmıştır. Müzede çok değerli tarihi eserler sergilenmektedir.
Isparta Müzesi: Isparta Müzesi'nde eserler dört salonda sergileniyor. Bunlar etnoğradya, arkeoloji, Halı ve Yörük Salonu'dur.
Davraz Kayak Merkezi: Isparta'ya 26 km. uzaklıkta olan kayak merkezinde konaklayabiliecek tesisler de vardır. Manzara muhteşemdir.
Firdevs Bey Bedesteni: 1561 yılında Isparta Valisi Firdevs Bey tarafından yaptırılmıştır.
Aya Baniya Kilisesi: Isparta'nın Turan Mahallesi'nde bulunuyor. Kesin tarihi bilinmemekle birlikte 1750 yıllarında yapıldığı tahmin edilmektedir.
Yazılı Kanyon: 1989 yılında tabiat parkı olmuş, bu muhteşem kanyonda tarihi Kral Yolu geçmektedir.
Kovada Gölü: Eğirdir ilçesinde bulunan göl keşfedilmeyi bekliyor.
ISPARTA PLAJLARI
Isparta'da deniz yok ama göllerinde yüzülebilecek plajlarını sizler için araştırdık.
Egirdir Gölü Plajı: Hem tarihi hemde gölüyle oldukça turist çeken Eğirdir'de bulunan plaj mavi bayraklıdır. İncecik kumuyla adeta denizi aratmayan eğirdir Gölü Plajında duş, soyunma kabini bulunuyor. Şezlong şemsiye kiralık temin edilebilir. Doğanın, yüzmenin, gölün keyfini sürerken bölgede kampçılar için de yer ayrılmış.
Yalvaç Halk Plajı: Isparta'nın Yalvaç ilçesinde halk plajı oldukça rağbet görmektedir.
ISPARTA'NIN YÖRESEL LEZZETLERİ
Gül reçeli
Fırın Kebabı
Tandır Kebabı
Sazan Dolması
Yalvaç Güllacı
Şalgam Aşı
Kuyruğu Sulu
Yatırtma
Samsa Tatlısı
Bazdırma
Sırma Tatlısı
Bu konuya henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yaz...