Kocaeli (izmit)
Marmara Bölgesi'nin en gelişmiş illerinden birisi olan Kocaeli'nin Yüzölçümü: 3,642 km²'dir. Şehrin Trafik Kodu: 41 Telefon Kodu: 262'dir. 2016 yılı nüfusu 1.830.772 olarak gerçekleşmiştir. Nüfusun cinsiyet dağılımı ise; 927.157 erkek, 903.615 kadındır.
İlçeleri: Kandıra, Körfez, Gebze, Derince, Karamürsel, Gölcük
Komşuları: Yalova, Bursa, Sakarya ve İstanbul'dur.
İklimi: Bölge itibariyle Karadeniz ve Akdeniz iklim tipinin görüldüğünü söyleyebiliriz. Kışlar ılık ve yağışlı geçerken, yaz ayları sıcak ve az yağışlı geçmektedir.
Dağları: %19'u dağlarla kaplı olan Kocaeli'de, Samanlı Dağları tüm görkemiyle yükselir. En yüksek tepesi ise Samanlı Dağları'nın üzerindeki Kartepe'dir. Kocaeli'nde dağlar yemyeşil ormanlarla kaplıdır. Dikmendağı, Naldöken Dağı, Noy Dağı, Karatepe, Çene Dağları diğer dağlarıdır.
Ovaları: %74'ü plotalarla kaplı olan Kocaeli ovaları; İzmit Ovası, Altınova'dır.
Akarsuları: Çayırova Deresi, Dilova Deresi, Değirmendere Suyu, Taşköprü Deresi, Kocadere, Ağva Deresi, Yulaflı Dere, Uşaklı Deresi, Beyoğlu Deresi, Asardere, Hali Deresi, Karınca Dere, Örcün Deresi.
Gölleri: Muhteşem güzellikte manzarasıyla Sapanca Gölü. Suyu tatlıdır. Sazan, karagöz, yayın, turna balıkları vardır. Herseke Gölü: Kıyıları bataklık olan göl Karamürsel ilçesindedir.
Tarihi: Avrupa'dan gelen kavimler geçici olarak veya yerleşik kalmayı tercih etmişlerdir. Bölge Asya ve Avrupa yolu üzerinde olup M.Ö. 712'de Megaralı kolonistler tarafından Astakos adıyla koloni şehri kurulmuştur. M.Ö. 500-435 tarihlerinde sikke bastırılan bu şehir daha sonra Atina'nın eline geçmiştir. Bölge Bithynia Zipoites tarafından harap edilmiş yine Bithynia Nikomedia tarafından da bugünkü İzmit'ın bulunduğu bölgede Nikomedia şehrini kurmuştur. Bu dönemde çok sayıda tapınaklar, saraylar yaptırılmış olsa da Roma ile Pontus Kralı arasındaki savaşta şehir harabeye dönmüştür. Kent daha sonra Roma'ya vasiyetle bırakılmıştır.
Şehir, Got'lar, Part'lar, Sasaniler ve Araplar tarafından saldırıya uğramış, Süleyman Şah tarafından Selçuku hakimiyetine girmiştir. Osmanlı egemenliğine ise Osman Gazi tarafından geçmiştir.
Kocaeli'ne, 19. yüzyılda Kırım Savaşı'ndan sonra Tatarlar, Çerkezler; Osmanlı ve Rus Savaşları esnasında da Kafkasya ve Rumeli'den göçlere sahne olmuştur. İngilizler Kasım 1918'de Kocaeli'ni işgal etmiş, 1920 Ekim 1920'de ise Yunanlılara bırakılmıştır. Kocaeli'nin Yunanlıların işgalinden kurtuluşu 27 Haziran 1921'dir. Kocaeli, Cumhuriyet'in ilanından sonra il olmuştur.
Kocaeli Tarihi ve Turistik Yerleri
Maşukiye Aygır Deresi: Kartepe'nin zirvesinde başlayan Maşukiye Aygır Deresi her mevsin ayrı güzelliğe sahiptir. İlerledikçe büyüklü küçüklü pınarlar, su kaynakları karşınıza çıkar ve Maşukiye Şelalesi adeta şov yapar.
Vidinli Sırrı paşa Konağı: 19. yüzyıla ait Sırrı Paşa tarafından inşa edilmiştir. Yakın zamanda restore edilen Konak İzmit'in Hacı Hasan Mahallesi'nde eski ihtişamına kavuşmuştur.
Eskihisar Kalesi: Bizans dönemine ait olan kale, Eshisar Köyü yakınlarında limanı korumak için tepede inşaa edilmiştir. Eskihisar Kalesi'nin yakın zamanda bazı bölümleri restore edilmiştir.
Saat Kulesi: Sultan II. Abdülhamit'in tahta çıkmasının 25. yıldönümü kutlaması sebebi ile İzmit Mutasarrufu Musa Kazım Bey tarafından İzmit Kemal Paşa Mahallesi'nde yaptırılmıştır.
Kasr_ı Hümayun: Saat Kulesi yanında bulunan Kasr-ı Hümayun iki katlı olup İzmit'in merkezindedir. Ünlü Fransız ressam Sason tarafından süslemeleri yapılan Saray, 16 Ocak 2007'de müze olmuş ve Salı, Perşembe, Cumartesi günleri ziyarete açılmıştır.
Kaiser Wilhelm Köşkü: Köşk'ün; Alman İmparatoru Wilhelm Kaiser'in 1884 yılında Türkiye ziyareti nedeniyle Yıldız Sarayı'da yaptırıldığı biliniyor.
Demirciler Konağı: 19. Yüzyıl Osmanlı mimarisi eseri. Gebze Demirciler Köy'ünde bulunuyor.
Eski Vali Konağı: 20.Yüzyılda yapılan Konak, İzmit'in Kozluk Mahallesi'ndedir.
Orhan Cami: 13. yüzyılda Süleyman Paşa tarafından Orhan Mahallesi'nde yaptırılmıştır.
Fevziye Cami: İzmitli Mehmet Bey tarafından 16. yüzyılda İzmit Kemal Paşa Mahallesi'nde yaptırılmıştır.
Pertevpaşa Külliyesi: Mimar Sinan tarafından 16. yüzyılda Yeni Cuma Caddesi'nde yapılmıştır. İzmit'in en önemli eseri olan Külliye; Medrese, Hamam, Cami,Kervansaray, Aşhaneden oluşur.
Çoban Musrafa Paşa Külliyesi: 16. yüzyılda Gebze'de Kanuni ve Yavuz Sultan Selim'in vezirlerinden olan Mustafa Paşa tarafından Mimar Sinan ve Mimar Acem Ali'ye yapırılan eserdir.
Süleyman Paşa Hamamı: 14. yüzyyıla ait eser; İzmit'in Yukarı Pazar Mahallesi'ndedir.
Mimar Sinan Köprüsü: Mimar Sinan tarafından 16. yüzyılda Gebze Dil Deresi üzerinde inşa edilmiştir.
Kuzu Yayla: Deniz, göl manzaralı, ıhlamur, çam ağaçlarıyla donanmış yaz kış ayrı güzelliğe sahip bir yer.
Soğuk Su Piknik Alanı: Temiz havası ve manzarasıyla merkezde bulunan piknik alanıdır. Tesiste çay, kahve, et, mangal hizmetlerini de bulabilmeniz mümkün.
Şehitler Korusu: Merkez Bağçeşme'dedir. Körfez manzarası muhteşemdir. Aiece piknik yapabileceğiniz ormanlık alandır.
Eğreltidüzü Mesire Alanı, Kartepe. Suadiye: Suadiye Beldesi'nde Samanlı Dağları'nda muhteşem temiz hava ve oramnıyla yürüyüş alanları, piknik yerleri, seyir terası, salıncaklar, voleybol, futbol sahaları bulunur. “Kartepe Yayla Şenlikleri” Suadiye Belediyesi'nce düzenlenmektedir.
Kadırga Yaylası, Gölcük: Gölcük'te bulunur. Her yıl Temmuz'un üçüncü haftası Kadırga Yayla şenlikleri düzenlenir.
Kocaeli'nde Denize Girilecek Yerler
Kocaeli'nin hem Karadeniz'e hem Marmara'ya kıyısı vardır. Bizde sizler için Kocaeli'ndeki Plajları araştırdık.
Cebeci Plajı: Kandıra'da bulunur. Plajı mavi bayraklıdır.
Kovanağzı Plajı: Daha çok Kocaeli'nde yaşayanların tercih ettiği plajda, cankurtaran hizmeti de vardır.
Kumcağız Plajı: Deniz güzel, temiz. Tercihleriniz arasında olabilir.
Kefken Plajı: Koy muhteşem. Tercihleriniz arasında olmalı.
Sansu Plajı: Plaj, deniz çok güzel.
Bağırganlı Plajı: Yerli yabancı turistlerin tercihleri arasında.
Başiskele Sahili: Merkezde bulunur.
Seyrek Plajı
Değirmendere Plajı: Gölcük'te bulunur.
Halıdere Plahı
Kavaklı Sahili
Ulaşlı Plajı
Altınkemer Plajı: Mavi bayraklıdır.
Darıca Halk Plajı
Bayramoğlu Halk Plajlarında da denize girilmektedir.
Kocaeli Yöresel Lezzetleri
Konumu itibariyle zengin mutfak kültürüne sahip olan Koceli'nin yöresel lezzetlerini sizler için araştırdık.
Çorbalar: Tarhana çorbası, Umaç Çorbası
Yemekler: Bulamaç, Yahni, Kavırma, Tavuklu Keşkek, Çiğceli Kavurma, Mantar Yemeği, Ebe Gümeci, Mancar Yemeği
Hamur İşleri: Ev Makarnası, Gözleme, Cizleme, Lokum, Mantar Böreği, Çiğceli Yumurta, Cevizli Börek..
Tatlılar: Höşmerim, Kuru Helva, Nazlı, İrmik Helvası, Kübe Tatlısı..
Ayten Alacan30-03-2018 21:08:19
Kızımın proje ödevi için yararlandım. Tüm bilgiler iyi toparlanmış. Hepsini bir arada bulmak güzel oldu. Teşekkürler.
Nevzat AKKOR02-06-2018 10:02:35
İşinizi Görmekten mutluluk duydum. teşekkürler