Horozuyla Ünlü Şehir Denizli

Horozuyla Ünlü Şehir Denizli

Horozuyla Ünlü Şehir Denizli

Ege Bölgesi'nin İzmir'den sonra ikinci büyük gelişmiş ili olan Denizli sınırları Ege, Akdeniz ve İç Anadolu Bölgesi'nde yer almaktadır. Denizli İl Trafik Plakası: 20,  Telefon Kodu: 258'dir. Denizli'nin yüzölçümü: 11.692 km²'dir. Denizli'nin %47'si dağlarla, %28'i ovalarla ve %23'ü platolarla kalan %2'lik kısmı ise yaylalarla kaplıdır. Nüfusu 2016 verilerine göre: 1.005.687 olarak gerçekleşmiştir.

İLÇELERİ

Acıpayam, Akköy, Tavas, Serinhisar, Babadağ, Sarayköy, Kale, Baklan, Bekilli, Hanaz, Güney, Çivril, Beyağaç, Bozkurt, Buldan, Çardak, Çameli, Çal'dır.

 

KOMŞULARI

Ege, İç Anadolu ve Akdeniz'de birleşiminde bulunan Denizli'nin kuzeyinde Uşak, değusunda Burdur, Afyonkarahisar, güney güneybatısında Muğla, kuzeybatısında Manisa ve batısında ise Aydın ile çevrilidir.

İKLİMİ

Denizli; Ege, İç Anadolu ve Akdeniz bölgelerinin kesiştikleri yerde bulunmasından dolayı ilçeleri farklı iklim özellikleri göstemektedir. Denizli'de genel olarak kış ayları yağışlı ve ılık geçerken, yaz ayları serin geçmektedir. Ölçülen en yüksek sıcaklık 41.2 C° en düşük sıcaklık ise – 11,4 C°'dir.

İlçelerdeki İklim:

Çameli, Beyağaç ve Kale ilçeleri Akdeniz İklimi. Denizli merkez ve Buldan ilçesi Ege Bölgesi'nin iklimi özellikleri görülürken diğer ilçeleri İç Batı Anadolu'nun iklim özellikleri etkisini gösterir.

DAĞLARI, YAYLALARI, GÖLLERİ, OVALARI, NEHİRLERİ

Denizli'nin başkıca dağları; Honaz Dağı, Karcı Dağı, Büyük Çökelez Dağı, Maymun Dağı, Beşparmak Dağı, Sazak Dağı, Kargın Dağı, Akdağ, Kızılhisar Dağı, Burgaz Dağı, Babadağ, Bozdağ, Eşeler Dağı, Sandıras Dağ'larıdır.

Ovaları; Büyük Menderes Ovası, Baklan Ovası, Denizli Ovası, Çürüksu Ovası, Hanabat Ovası, Acıpayam Ovası, Sarayköy Ovası, Kaklık Ovası, Tavas Ovası ve Çivril Ova'larıdır.

Yaylaları; Karagöz Yaylası, Aşağı-Yukarı Erikli Yaylası, Yatağan Kefe Yaylası, Taşdelen Yaylası, Beyağaç Topuklu Yaylası, Lale Bağlar Yaylası, Süleymanlı Yayla'larıdır.

Gölleri; Acı Göl (Çardak Gölü), Buldan Süleymanlı Yayla Gölü, Beyağaç Kartal Gölü, Eşen Göleti, Yukarı Dağdere Gölü, Güzeller Baraj Gölü, Beylerli ve Karagöl'leri vardır.

Nehirleri; Büyük Menderes Nehri, Derbent Çayı, Yenidere Çayı, Banaz, Çürüksu Çayları, Hamam, Gökpınar Çayları ve Dalaman Çay'ları bulunur.

DENİZLİ'NİN TARİHİ

Denizli'de ilk yerleşimin Kalkolatik Dönem M.Ö. 4000 yıllarında olduğu ve en önemli yerleşimin Beycesultan Höyüğü'nde olduğu öngörülür. Oldukça eski tarihi olan şehrin ilk yerleşiklerinin Arzawalı'lar olduğu bilinmektedir. Daha sonra Frigler, Lidya'lılardır. Roma'lılar tarafından M.Ö. 129 yılında Batı Anadolu Bölgesi Asya Eyaleti'ne bağlanmış Denizli yöresi bir süre Prokonsüllerce yönetilmiştir. Daha sonra Bizanslıların hakimiyetine giren bölge sonrasında Türklerin eline geçmiştir.

Denizli ve çevresi Türklerle Bizanslılar arasında sürekli el değiştirmiş ve Miryakefelonya Savaşı'nda Bizanslılar Selçuklu ordusuna yenilmiş ve bu tarihten sonra Türkmenler toplanarak yoğun halde Denizli sınırına gelmişlerdir.

Denizli Germiyanoğulları, Sahip Ataoğulları ve İnançoğulları Beyliklerinin hakimiyetine girmiştir. Osmanlı zamanında üç sancağa bölünen Denizli Hamid Asi Karaağaç'ın, Menteşe Sancağı'na da Tavas bağlanmıştır. Kütahya Sancağı'na ise Denizli'nin büyük bir kısmı bağlanmıştır. Anadolu Beylerbeyliği'nin parçalanmasıyla Denizli Aydın Eyaleti'ne bağlanmıştır. Osmanlı topraklarına katılımı 1391 yıllarında gerçekleşen Denizli'nin tamamıyla Osmanlı'ya geçmesi 1429 yılında gerçekleşmiştir.

DENİZLİ'DE NERELERİ GEZMELİ?

Denizli çok sayıda medeniyeti günümüze taşıyan konumu sebebiyle de muhteşem doğal güzelliklerine sahip Ege Bölgesi'nin güzide şehirlerinden birisidir. Denizli'de nerelere gitmeliyiz?

Dünyaca Ünlü Pamukkale Travertenleri

UNESCO'nun Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alan Pamukkale, bembeyez pamuksu görünümü ile şifalı termal sularının yüzeye çıkmasıyla görenleri hayran bırakır. Termal su içerisindeki kalsiyum karbonat çöker ve ilk zamanlarda jel kıvamındadır zamanla da sertleşerek Travertenleri oluşturur.

Akhan Kervansarayı

Şehrin genişlemesiyle şimdilerde şehir içinde kalan Akhan Kervansaray'ı Denizli – Afyonkarahisar'ı yolu üzerinde bulunur. Eser Selçuklular'ın batıda bulunan son kervansarayı olma özelliğini taşır. Akkale'nin girişinde bulunur görmeye değerdir.

Denizli Atatürk ve Etnografya Müzesi

Müze binasının 19. yüzyıl sonlarında yapıldığı öngörülmektedir. Saraylar Mahallesi'nde bulunur.

Bağbaşı Kent Ormanı

Bağbaşı Belde'sinde bulunan orman Sedir, Kızılçam, Fıstık Çamı, Mavi Kara Servi ağaçları bulunan doğal bir ormandır.

Çamlık Parkı

Kızılçam ormanı olan dinlenme yerinde otopark, çocuk oyun alanları, wc, çeşme, telefon, koşo parkuru yer alır.

Fatma Hanım Türbesi

Fatma Hanım Türbesi'nde türbe bulunmamaktadır. Mezar normal kabir görünümündedir. Fatma Hanım Yıldız Bey'in kızı olup Denizli ve yöresini Haçlılar'a karşı korumuştur.

Yediler İlbadi Türbesi

Selçuklular zamanından kalma yörenin en eski mezarlığıdır.

Denizli Atatürk Evi

Saraylar Mah. 459. Sokak'ta bulunur. Müze iki katlıdır. İlk katında etnoğrafik eserler bulunur. Üst katında ise iki odada Atatürk'e ait eserler ve diğer odalar ise tarihi Denizli evleri gibi döşenmiştir.

Hierapolis

Antik Kentte çok sayıda tapınak, dinsel yapılar mevcuttur. Arkeolojide Kutsal Kent Holy City olarak adlandırılır ve Denizli'nin 18 km. Kuzeyinde bulunur.

Keloğlan Mağarası

2003 yılında turizme açılan mağara Denizli'nin Acıpayam ilçesinin Dodurgalar Kasabasının batısında bulunan Mallı Dağı'nın yamacındadır. Sarkıt ve dikitlerin bulunduğu mağara bol çatlaklı yapıya sahiptir. Mağazanın girişinde yarasa kolonisi yaşar. Mağara astım hastaları tarafından tercih edilir. Mağara içerisi yürüyüş yolları kameralarla kontrol edilir. Aydınlatma sistemi kurulmuştur.

Kaklık Mağarası

Honaz ilçesi Kaklık Kasabası'nda Denizli Merkez'e 30 km. de yer alır. Eşine az rastlanır güzelliğe sahip mağarada sarkıt ve dikitler bulunur. Termal suyun bazı cilt hastalıklarına iyi geldiği bilinmektedir. Mağarada küçük anfi tiyatro, yüzme havuzu, kafeterya, seyir alanları bulunur.

Alacain Mağarası

Alacain Ören yerinde Kale ve Mağaraların Bizans ve Roma dönemlerine ait olduğu öngörülmektedir. Örenyer 1. derece Arkeolojik Sit Alanı ilan edilmiştir.

Yazır Camii

Çok zengin süsleme ve mimari özellikleri olan Camii, 1801 yılında Hacı Ömer Efendi tarafından yaptırılmıştır.

Topuklu Yaylası

Büyük Organizasyonlar için alt yapısı hazırlanmış olan Beyağaç Topuklu Yaylası'nda; Restoran, tandır kuyusu, fırın, alabalık havuzları, duş, çeşme, wc, çadırlar, çocuk parkı bulunur. Muhakkak görülmesi gerekir.

Beyağaç Anıt Ağaçlar

Milli Park. Sarı karaçamlar, yaban hayvanları bulunur.

Tripolis Antik Kenti

Tripolis Antik Kenti, Buldan İlçesi Yenicekent Kasabası ile Menderes Nehir arasında bulunur. Antik Kentte, Su yolları, Kale ve Surlar, Antik Tiyatro ve Tripolis Hamamı vardır.

Süleymanlı Yaylası

Yayla düz geniş bir alana sahip ve sazlıklarla kaplanmış büyük bir göl vardır. Alan kısa süreli göç eden kuşaların uğrak yeridir. Sit alanı ilan edilmiştir. Göl etrafında, sakar, porsuk, ak pelikan, ördek, yeşilbaş ördek, oklu kirpi gibi yabani hayvanlar yaşarken göl içerisinde ise yayın ve sazan balığı bulunur.

Buldan Evleri

Geleneksel dokuyu koruyan tarihi Buldan Evleri ahşap ve cumbalıdır. Günümüzde sayısı oldukça azalmıştır.

Çakırlar Mağarası

Doğal Sit Alanıdır. Çal ilçesi Çakırlar Köyü'nde bulunan Mağara'da traverten ocağı bulunmuştur.Mağaraya giriş sürünerek sağlanabilmektedir.

Ağlayan Kaya Şelalesi

Çal ilçesi Sakızcılar Köyü'ndeki şelale, Ağlayan Kaya olarak bilinir. Muhteşem bir güzelliğe sahip şelale 30 metre yükseklikten akar. Alabalık vardır. Hocanın Yeri tesislerinde alabalığın yanında et tavuk çeşitlerini de görmeniz mümkün.

Güney Şelalesi

Güney Şelalesi, birinci derece sit alanıdır. Denizli'ye 70 km. Uzaklıkta mutlaka görülmesi gereken yerlerdendir.

Laodikei Antik Kenti

Hristiyanlık açısından büyük öneme sahip olduğu düşünülen antik kentte Küçük Asia'nın 7 kilisesinden birisi burada bulunmuştur.

DENİZLİ'NİN MEŞHUR YÖRESEL YEMEKLERİ, TATLILARI

Fındıklı İncir Pilavı, Biber Tatarı, Kuzu Tas Kapama, Leğen Böreği, Patlıcanlı Et Kapama, Kuru Biberli Gelin Turşusu, Telem Helvası, Hamur Aşı, Tavas Baklavası, Gül Tatlısı, Süt Bulamacı, Bulambaç, Çaban Bulamacı, Çıtır Helva, Un Çorbası, Çağla Dövmesi, Kaçamak, İğne Tatlısı, Sıvama...

DENİZLİ'NİN HOROZLARI

Denizli Horozu, güzel, uzun ve ahnekli ötüşleriyle dünyaya nam salmış yerli en iyi ırk horozlardan bir tanesidir. Denizli horozları, görünüşleri canlı, bacakları boyunları kuvvetli ve uzun, kuyrukları dik ve göğüsleri geniştir. Denizli Horozlarının ünü uzun ve ahenkli ötüşlerinden gelmektedir. Horozlar renklerine göre Pekmez kefi, Demirkır, Pamukkır, Al ve Kürklü olaral adlandırılır.

YORUMLAR

  • Çetin Taka23-11-2017 10:47:09

    Denizli'de yaşam oldukça uygun. Büyükşehir olması sizi korkutmasın. Geçinilebilir bir şehir. Yazıda biraz da ev fiyatları, ulaşım falan bahsetseydiniz.

YORUM YAZ

Nevzat Akkor - Sosyal Ağlar