Kırklareli'deyiz Be Ya

Kırklareli'deyiz Be Ya

KIRKLARELİ'DEYİZ BE YA

Kırklareli, Marmara Bölgesi'nin Trakya Bölümü'nde bulunan yemyeşil Istranca ormanları ile kaplı küçük bir sınır ilimizdir. Plaka Kodu: 39, İl Telefon Kodu: 288'dir. 2016 yılına göre nüfusu ise: 351.684, Yüzölçümü: 6,304 km²'dir.

Komşuları

Bu küçük sınır ili, güneyde Tekirdağ, doğusunda Karadeniz, batıda Edirne ile çevrili olmakla birlikte kuzeyde Bulgaristan'a bağlı Burgaz ile komşudur.

İlçeleri

Kırklarelinin 7 ilçesi, 26 belediyesi ve 177 köyü bulunmaktadır. İlçeler; Kofçaz, Lüleburgaz, Vize, Pınarhisar, Demirköy, Babaeski ve Pehlivanköy'dür.

Dağları, Ovaları, Akarsuları

%48'i dağlarla ve aynı zamanda ormanlarla kaplı olan Kırklareli'nin dağların yükseltisi azdır. Kırklareli'nin çok büyük bir bölümü Yıldız Dağları (Istranca Dağları) ile kaplıdır. Istranca Dağları kuzeybatıdan güneydoğu yönüne doğru uzanır. Yüksek tepeleri sıralayacak olursak; Sivri Tepe, Fatmakaya Tepesi, Kalatepe, Dalyan Tepe, Kamelya Tepe, Dikilitaş Tepe'sidir. Istranca Dağları ve Karadeniz arasında kalan kısım bol yağış alır, zengin bitki örtüsüne sahiptir ki buraya Kuzey Platoları denmektedir. Kuzey Platolarına Limanköy ve Dereköy Platoları da dahildir. Istranca Dağları ve Ergene Havzası arasında kalan bölüm Güney Platolarıdır, bu topraklarda kuru tarım ve hayvancılık yapılmaktadır.

Ergene ovası çok verimlidir en önemli vadisi de Ergene Vadi'sidir.

Kırklareli'nin en büyük akarsuyu Ergene Çayı'dır. Ergene Meriç Nehri'nin bir koludur. Ergene'nin yaz aylarında suyu az olup, kış aylarında suyu yükselir ki taşkınlara neden olur. Ergene'ye dökülen dereler ise; Şeytan Deresi, Lüleburgaz Deresi, Sulucak ve Paşaköy Dereleridir. Istranca Dağlarından doğan Rezve Deresi ise Bulgaristan ile sınır oluşturmaktadır.

Kırklareli İğneada'da küçük küçük göller vardır. Başlıcaları Sakpınar Gölü, Mert Gölü ve Erikli Gölleridir.

Tarihi

Kırklareli'de Aslıbey yöresinde üç tane suni tepe, Eriklice ve Aşağıpınar Köyleri arasında da çok sayıda höyük ve mezarlara rastlanmıştır. Kırklareli'nin Buzul Çağı'nın sonlarına doğru sular altında olduğu ve bulunan belgelerin neolitik dönemin izlerini taşıdığı görülmektedir. Bölgeye İÖ. 1200 yıllarında Traklar yerleşmiş ve yöre Traklar ile Yunanlar arasında uzun süren savaşlara sahne olmuştur. Bölgede Traklar'ın kolu olan Odrisler devlet kurmuş ve uzun süre bölgede hakimiyetlerini sürdürmüşlerdir. Daha sonra Bizans ve Roma dönemlerinde çok el değiştirmiş, 1. Murat zamanında Osmanlı hakimiyetine girmiştir.

Balkan ve 1. Dünya Savaşları'nda Yunanistan ve Bulgaristan'ın işgaline uğramıştır. İşgal sırasında Yunanlılar ve Bulgarlar tarafından yöre halkına işkenceler, eziyetler yapılmış ve 10 Kasım 1922'de işgalden kurtulmuş, özgürlüğüne kavuşmuştur.

Kırklareli'ne Yolunuz Düşerse Nerelere Gideceğinize Bir de Burdan Bakın

Bu güzel sınır şehri hem tarih hem doğa güzellikleriyle doludur. Yerli ve yabancı çok sayıda turisti çeken bu sınır ilinin, tarihe tanıklık eden birçok tarihi eseri ve eşsiz doğal güzelliklerini sizler için araştırdık.

Ören Yerleri

Trakya'nın en eski yerleşim yerlerinden olan Kırklareli, çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Son yıllarda yörede arkeolojik kazılara önem verilmeye başlanmış ve kazılarda bulunan kalıntılar görülmeye değerdir. Aşağı Pınar Höyüğü ve Kanlı Geçit Höyüğü görülecek yerlerdendir.

Tarihi Eserler

Vize Kalesi ve yine Vize'de Hızırbey Külliyesi, Küçük Ayasofya Kilisesi, Pınarhisar Kalesi, Kıyıköy'de Aya Nikola Manastırı, Mağara Manastırı, Lüleburgaz ilçesi'nde Alpullu Köprüsü ve babaeski Köprü'leri tarihe tanıklık eder.

Beldeler

Eşsiz ormanları ve doğal güzellikleriyle Kırklareli'nde; İğneada Longozları, İğneada, İğneada Limanı, Balkaya Köyü, Beğendik Köyü, Kıyköy Kastro Sahili ve Lüleburgaz'ı mutlaka görmelisiniz.

Dupnisa Mağarası

İki kat üç mağaradan oluşan 180 milyon yaşında olduğu tahmin edilen mağara Kırklareli'nin en popüler turistik yerlerinden sadece birisidir. Mağara Demirköy ilçesi Sarp Dere Köyü'nde bulunur. Türkiye Bulgaristan sınırını oluşturan Rezve Dere'sinin suyu bu mağaradan doğar. Mağaranın üç girişi vardır. Giriş, 1000 metre suyla kaplıdır. Mağara 2720 metre derinlikte olup sadece 500 metresi gezilebilmektedir. 2003 senesinde turizme açılmış olup ışıklandırma sistemleri ve yürüyüş koridorları yapılmıştır.

Kıyıköy Mağarası

Mağara, Vize ilçesi Kıyıköy kasabasının sınırları içerisindedir. Ulaşımı biraz zordur fakat görülmeye değer doğal bir oluşumdur.

Selvez Koyu

Selvez Koyu Kırklareli'nin Vize İlçesi Kıyıköy kasabasına yakındır. Koy genelde aileler tarafından tercih edilir ve yörenin en sakin koyudur.

Kıyıköy Camii

Kıyıköy'ün merkezinde olup; Osmanlıdan günümüze ulaşmış ve hala faal olan nadide eserlerdendir. Yapı daha önce kilise iken sonradan camiiye dönüştürülmüştür.

Kıyıköy Kalesi

Bizans dönemine ait olan Kıyıköy Kalesi kasabayı baştan aşağı içine alır diyebiliriz.

Pabuçdere

Turistlerin yoğun ilgi gösterdiği Pabuçdere'nin denizle birlşetiği yer olan Kıyıköy kasabasında bir plajı vardır. Burada kayıkla veya motorla gezinti yapabilir derede kefal, sazan balıklarını da avlayabilirisiniz. Pabuçdere'nin suyu pırıl pırıl olup kumsalı uzundur. Doğa turizmi içinde muhteşem yer olan yörede kamp alanları da vardır.

Panayır İskelesi Koyu

200 metre uzunluğundaki koyun çevresi ormanlarla kaplıdır. Kışlacık Köyü'ndedir. Kamp alanları vardır, gözlerden uzaktır sezonluk tesisler bulabilirsiniz.

Poliçe Koyu

Vize İlçesi Kışlacık Köyü'nde bulunan koyun falezli yapısı vardır ve çevresi ormanlarla kaplıdır. Kıyıköy'e çok yakın olan Koy, karavan ve kamp turizmi için idealdir.

Kanlı Geçit Höyüğü

1994 yılında Höyük'te kazı çalışmaları başlamış ve çok sayıda kalıntılara rastlanmıştır.

Aşağı Pınar Höyüğü

1993 yılında arkeolojik kazıya başlanmış olup şehir merkezine 3 km uzaklığındadır.

Beğendik Köyü

Bulgaristan sınırında bulunan Köy, muhteşem güzel ve temiz denize sahip henüz keşfedilmemiş bugünlere bozulmadan gelmiştir ki, Kırklareli'ne geldiğinizde mutlaka Beğendik Köyü'ne gelmelisiniz.

Kıyıköy Kastro Sahili

Ulaşım kolaydır. Sit alanıdır. Konaklama tesisi yoktur.

Pınarhisar Kalesi

Pınrhisar Kalesi Bizans dönemine aittir.

Vize Kalesi

Vize ilçesinin en yüksek tepesine yapılan kale günümüze kadar ulaşmıştır.

Balkaya Köyü

Harkülade bir doğa. Kamp kurabileceğiniz hatta konaklayabileceğiniz oteli olan, ulaşımı kolay doğaseverlerin tutkunu olacağı muhteşem bir yer.

İğneada Limanköy

Yazı başka kışı başka güzel olan Limanköy İğneada'da tatilin tutkunu olacaksınız.

İğneada Longozu

Dünyada sayıları oldukça az olan eşsiz longozlardanbiridir. Yeşilin her tonuna sahiptir. Kıyıköy mevkiinde bulunan İğneada Longozunu mutlaka görmenizi tavsiye ederiz.

Zindan Baba Türbesi

Türbe tuğla ve küfeki taşından yapılmış olup hükümet binasının yanındadır.

Kırklareli'nin Yöresel Lezzetleri

Kırklareli bulunduğu bölge nedeniyle zengin bir mutfak kültürüne sahiptir. Meşhur yemekleri, tatlıları, içecekleri, hamurları vardır. Peki nelerdir bunlar hemen sıralayalım:

Papara, Kırklareli Usulü Borani, Labada Sarması, İşkembe Çorbası, Umaç, Bakla Çorbası, Hoşmel, Pekmezli Kaçamak, Manca, Tavşanlı Papaz Yahnisi, Tavşanlı Tarhana Bulamacı, Kırklareli Köftesi, Ciğer Yahni, Ciğer Tava, Bulama, Sütlü Biber Turşusu, Kalle, Hurma Tatlısı, Yahni, Kupriva, Bıldırcın, Üveyik Kağıt Kebabı, Toyga, Soğan Aşı, Kuzu Kapama, Tarhana, Höşmerim, Süt Çorbası

YORUMLAR

  • Çetin Dengiz28-04-2018 23:28:11

    Kırklareli'ye yerleşeli 5 ay oldu. Henüz gezme fırsatım olmadı. Tesadüfen bloğunuzla karşılaştım. Oldukça bilgi verici konulara değinmişsiniz. İllerin tanıtımını yapmışsınız. Gezimi buraya bakarak devam ettirmeyi düşünüyorum. Elinize sağlık.

    • Nevzat AKKOR02-06-2018 10:01:49

      İlginizden dolayı teşekkürederim. iyi eğlenceler

YORUM YAZ

Nevzat Akkor - Sosyal Ağlar