Medeniyetlerin Buluştuğu Şehir Hatay
Akdeniz Bölgesi'nin doğu şeridinde bulunnan ilimiz, ülkemizin en kalabalık 13'üncü ilidir.
Yüzölçümü: 5.403 km²
Telefon Kodu: 326
Plaka : 31
Nüfusu: Hatay'ın 2017 yılına göre nüfusu 1.575.226 olarak gerçekleşmiştir. Nüfusun 785.017'si kadın 790.209'u erkektir.
Komşuları: Doğusunda ve güneyinde Suriye olan Hatay'ın, kuzeyinde Osmaniye, kuzeybatısında Adana, kuzeydoğusunda Gaziantep vardır.
İlçeleri: Yayladağı, Samandağ, Kumlu, Payas, İskenderun, Hassa, Reyhanlı, Antakya, Belen, Altınözü, Arsuz, Erzin, Dörtyol, Defne, Kırıkhan.
İklimi: Tipik Akdeniz iklimini yaşayan Hatay'da özellikle Amik ovasında her çeşit bitki yetiştirilmektedir.
Dağları: Bu güzel ilimizin %46'sı dağlarla kaplıdır. Geriye kalan %34'ü ova, %20'si ise yayladır. Hatay'ın en önemli dağları Amanos Dağlarıdır. Güneybatı tarafında Musa Dağı ve El-Mansuriye Dağı, batı da ise Kızıldağ vardır. Hatay'ın en yüksek yeri Mığır tepesidir. Kuşçu tepe, Kızıldağ ve İkiztepe sırasıyla yükselmektedir. En önemli geçiti ise Belen geçitidir. Geçit Elmadağ üzerindedir. Keldağ, Akra Dağı, Habibi Neccar dağı ve Ziyaret dağları vardır.
Ovaları: Amik ovası, İskenderun ovası, Dörtyol ovası, Payas ovası, Arsuz ovası
Vadileri: Asi Vadisi, Karasu Vadisi, Afrin Vadisi
Akarsuları: Asi Nehri, Büyük küçük Akarçay, Hupnik Çayı, Hüseyinli Deresi, Afrin Çayı ve Karasu
Gölleri: Tahta Köprü Baraj Gölü vardır. Küçük göller olarak da Bağlama, Gülbaşı, Yen,şehir gölleri mevcuttur.
HATAY'IN TARİHİ
Medeniyetler şehri olarak da bilinen Hatay; ülkemizin en eski yerleşim birimlerine sahiptir. Yapılan araştırmalarda MÖ. 100.000 ve 40.000 yıllara arasında çok önemli tarihi bulgulara rastlanmıştır. Tunç Çağı'ndan itibaren bu güzel ilimiz Akat Beyliği, sonrasında Yamhad Krallığına bağlı yine bir beylik, Hititler, Mısırlar, Urartular, Asurlular ve Perslerin hakimiyetine girmiştir.
Antakya'nın kurulması MÖ. 300 yıllarında gerçekleşir ve Suriye eyaletinin başkenti olur. Suriye eyaleti Roma İmparatorluğuna bağlıdır. Daha sonra Emevi ve Abbasilerin egemenliği altına giren topraklar Tolunoğlulları tarafından fethedilmiş ve İhşidler, Selçuklular, Hamdanilerin hakimiyetine girmiştir. 969'da Bizanslılar ardından Memlukların egemenliğine giren Antakya daha Osmanlı İmparatorluğu hakimiyetine girmiştir.
1918 yılına kadar Hatay Osmanlı'nın hakimiyetinde kalmıştır. Mondros Müterekesi'nin imzalamasıyla Fransız işgaline uğrayan Antakya; 1921 yılında Türkiye Cumhuriyeti'nin sınırlarının dışında kalmıştır. İskenderun, Antakya ve çevresinde İskenderun Sancağı kurulup yönetilmiştir.
Hatay 23 Haziran 1939'da, Hatay Devlet Meclisi kararı ile Türkiye'ye katılmıştır.
HATAY'DA TARİHİ VE KÜLTÜREL YERLER
St. Pierre Kilisesi: Asi Nehrinin batısında Hatay-Antakya'da bulunan Kilise mağaradan oluşmaktadır. St. Pierre Kilisesinin hangi tarihte yapıldığı bilinmemekle birlikte Hristiyanlar tarafından toplantı yeri olarak kullanılmaktaydı.
Beşikli Mağara: Roma dönemine ait olduğu bilinen Mağara aslında bir mezarlıktır. Samandağı'nda bulunan Beşikli Mağara'nın içine oyulmuş şekilde 12 mezar vardır.
Erzin Başlamış Kaplıcaları: Hatay'ın Erzin ilçesine bağlı kaplıca ve içmeler ilçeye 3 km. Uzaklıkta Başlamış Köyü'ndedir. Kaplıcaya dışarıdan gelenler için belediyeye ait bir motel bulunmaktadır.
Antakya Mozaik Müzesi: Roma ve Bizans dönemlerine ait tarihi eserler, heykeller ki; eşi benzeri olmayan Güneş Tanrısı Apollon'un heykeli de Antakya Müzesi'nde sizleri bekliyor.
Payas Kalesi: Hatay'ın Payas ilçesinde bulunan kalenin tarihinin çok eskilere dayandığı bilinmektedir.
Batıayaz Yaylası: Hatay'ın Samandağ ilçesinde bulunan yayla; doğal su kaynaklarına sahiptir.
Habibi Neccar Camii: Antakya'da bulunan eser Kurtuluş Caddesi'nde bulunuyor.
Hatay Uzun Çarşı: Baharat kokularının buram buram koktuğu çarşı Belediye Meydanı'na kadar uzanır. Uzun Çarşı'da her meslek gurubuna rastlamak mümkündür.
İskenderun Körfezi: Ülkemiz açısından önemli ticaret merkezi olan İskenderun Körfezi; kara ve deniz ulaşımı açısından en gelişmiş bölgedir.
Hatay St. Simon Manastırı: Tarihi çok eskilere dayanan manastır M.S. 6 yüzyılda yapılmış. Hatay'ın Aknehir beldesinde bulunan Hatay St. Simon Manastırı dağ üzerinde bulunmaktadır.
Kinet Höyük: Kilikya'nın en büyük antik kenti olan Kinet Höyüğü, İskenderun ilçesi sınırlarındadır.
Koz Kalesi: Altınözü ilçesinde bulunan Koz Kalesi yapımının Antakya Prensliği döneminde olduğu düşünülmektedir.
Meryem Ana Havuzu: İskenderun Arsuz Hacı Ahmetler Köyü'ne 8 km. uzaklıkta olan Havuz, halk dilinde Seydi olarak da tabir edilir. Çeşit çeşit efsanelere konu olan Meryem Ana Havuzu doğal güzellikleriyle de ön plana çıkar. Hristiyanlar için önemli bir yer olan Meryem Ana Havuzu her yıl 14 Ağustos'ta bayram ibadetlerinin yapıldığı yer olarak da ilgi görmektedir.
Cin Kulesi: Hangi tarihte yapıldığı bilinmeyen Cin Kule'si Payas'ta bulunmaktadır.
Hatay Havalimanı: İç ve dış hat uçuşları gerçekleştirilen Havalimanı 9 Aralık 2007 yılında yapılmıştır. Önemli bir dipnot 2008 yılı Haziran'nında da Uluslararası Hava Hudut Kapısı yapılmıştır.
Kharon Cehennem Kayıkçısı: St. Pierre Kilisesi'ne yakın Antakya'da kayalara oyulmuş büsttür. Kharon kabartması günümüze kadar ulaşmıştır. Kabartma mitolojide cehennem kayıkçısı olarak bilinmektedir.
Kapılı Değirmenli Şelale: Yeni yeni keşfedilen Şelale Amanos Dağları'nın eteklerinde bulunur.
Bakras Kalesi: Hatay Belen'de bulunan Kale'nin araştırmalarda Hellenistik döneme ait olduğu anlaşılmıştır.
Musa Ağacı: Tam tarihi bilinmese de 3 bin yıllık bir geçmişe sahip olduğu tahmin edilen Musa Ağacı Hıdırbey Köyü'ndedir.
Darbısak Kalesi: Kırıkhan – Hassa yolu üzerinde bulunan Darbısak Kalesi yüksek bir tepeye yapılmıştır.
Hatay Arkeoloji Müzesi: Roma, Bizans, Hiti ve Hellenistik dönemlere ait eserlerin sergilendiği Müze; dünyanın ikinci büyük mozailk koleksiyonuna sahiptir.
Asi Nehri: 380 km uzunluktaki Asi Nehri, Lübnan'da Bekaa vadisinden doğar ve ülkemiz sınırları içinden geçer. Nehrin her bir yeri muhteşem güzelliklere sahiptır.
Daphne: Antalya Harbiye bölgesinin adıdır.
Aziz Simeon Manastırı: Hatay Antakya'da bulunan Manastırın manzarası büyüleyicidir. Bir süre Sitilitler Tarikatı bu Manastırda bulunmuşlardır.
Reyhanlı Hamamat Kaplıcaları: Hatay'ın Kumu ilçesi yakınlarında bulunan kaplıcaların suyunda bol miktarda klorür bulunuyor. Kaplıcaların bulunduğu bölgedeki otellerde termal tedavi uygulanmaktadır.
Sarıseki Mağarası: Hatay'da bulunan mağara çok sayıda yarasaya da ev sahipliği yapar. Mağarada sarkıt ve dikitler mevcut. Fotoğraf makinenizi yanınızdan ayırmayın. Çok güzel görüntüler yakalayabilirsiniz.
Çevlik Ören Yeri: Samandağ ilçesinde bulunan ören yeri, hem tarhi hem doğal güzellikleriyle ilginizi çekecektir. Çevik ören yerin uzun bir kumsala sahip ve denizi çok dalgalıdır. Dalgalı olduğu için sörf sporu yapanlar için aranılan bir yerdir.
HATAY PLAJLARI
Hatay'da mavi bayraklı plaj bulunmamaktadır. En iyi plajları arasında Çevlik ve Arsuz Plajları gösterilebilir.
Arsuz'daki Plajları
- Arsuz Halk Plajı
- Kıyıkent Plajı
- Yalıkent Plajı
- Maliye Kampı
- Karaağaç Plajı
- Gülcihan Halk Plajı
- İsos Dinlenme Tesisleri
- Payas'ta Belediyeye ait plaj
- Erzin ilçesinde Erzin Plajı
- Samandağ ilçesinde belediyeye ait Samandağ Plajı
- Çevlik Plajı
- Altınköy Tatil Köyü
HATAY'IN YÖRESEL LEZZETLERİ
Medeniyetler şehri Hatay'ın mutfağıda dünyada ün salmıştır. Bu güzel ilimize geldiğinizde tatmanız gereken lezzetleri kısaca sıralamak istedik.
- Oruk
- İskenderun Döneri
- Humus
- Fellah Köftesi
- Muhammara
- Mütebbel
- Şipşerek Çorbası
- Hettüş Salatası
- Biberli Ekmek
- Kömbe
- Kağıt Kebabı
- Zahter Salatası
- Ispanak Borani
- Sürk
- Künefe
- Kaytaz Böreği
- Kepse Pilavı
- Bakla Ezmesi
- Abugannuç
- Yeşil Zeytin Salatası
- Keşşir Salatası
Bu konuya henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yaz...