Mesir Macunu Manisa

Mesir Macunu Manisa

Mesir Macunu Manisa

Manisa ,  Osmanlı şehzadelerinin, padişahlarının, vezirlerinin, sadrazamlarının doğdukları, yetiştikleri, yaşadıkları yerdir. Ege Bölgesi'nde Spil Dağı ile Gediz Nehri arasındadır. Yüzölçümü 13.096 km², Trafik Kodu: 45 ve İl Telefon Kodu: 236'dır. Manisa'nın 2016 nüfus sayımına göre nüfusu 1.396.945' dir.

İlçeleri

Ahmetli, Akhisar, Turgutlu, Soma, Alaşehir, Demirci, Selendi, Saruhanlı, Gölmarmara, Gördes, Kırkağaç, Köprübaşı, Sarıgöl, Salihli, Manisa, Kula'dır.

İklimi

Manisa'da Akdeniz ikliminin karasal tipi görülmektedir. Yazları kurak ve oldukça sıcak geçerken, kış ayları da kıyı bölgelere göre yağışlı ve soğuktur.

Dağları, Akarsuları

Manisa; Spil Dağı, Yamanlar Dağı, Yunt Dağı, Bozdağlar, Demirci Dağları, Çal Dağı ve Uysal Dağları ile çevrilidir. Gediz Nehri ve Bakırçay önemli akarsularıdır. Manisa zengin florası ve yaban hayatı bakımından zengin ormanlık alanlara sahiptir.

Tarihi

Antik Çağ'da yaşamış İyonyalı ozan olan Homeros'a göre M.Ö. XIV. Yüzyılda Truva Savaşları'ndan dönen Magnetler tarafından kurulduğu bilinmektedir. Antik Çağ'da adı Magnesia olan Manisa Hitit, Aka, Frigya, Lidya, Hellen, Roma ve Bizanslıların egemenliğinde kalmıştır. Daha sonra Saruhan Beyliği tarafından yönetilmiştir. Son olarak da Osmanlı topraklarına katılmıştır. Bu dönemde Osmanlı şehzadelerinin doğup yaşadıkları tecrübe kazandıkları bir siyasi merkez olmuştur. Osmanlı tahtına oturmuş padişahlarında olduğu toplam 16 şehzade bu güzel şehirde sancakbeyliği yapmışlardır.

Bu dönemde Manisa'da imaret, kütüphane, han, hamam, camii, medrese gibi birçok eser yaptırılmış ve bunların sadece çok azı günümüze kadar taşınabilmiştir.

30 Ağustos 1922'de Dumlupınar Savaşı'nın kazanılması ile Rumlar ve Yunanlılar İzmir'e doğru kaçarken şehri ateşe vermişlerdir. Yangın çok uzun sürmüş ve tarihi ve kültürel eserler çok büyük zarar görmüş yada yok olmuştur. Manisa 3 yıl Yunan işgalinde kalmış 8 Eylül 1922'de kurtulmuştur. Şehir adı 1923'de Saruhan adıyla vilayet olmuş, 1927'de Manisa olarak değiştirilmiştir.

Manisada Nerelere Gidilmeli?

Kurşunlu Kaplıcaları

Kurşunlu Kaplıcaları Bozdağ'ın kuzey eteklerinde kaynayan şifalı suların olduğu ve doğal güzellikleriyle herkesi büyüleyen muhteşem bir yerdir.

Sart Antik Kenti

Antik kentte kazılar günümüzde de devam etmektedir. Kentte dükkanlar, kiliseler, sinagog, Artemiz Tapınağı, altın Arıtmaevi'nin olduğu Sart Antik Kenti yerli ve yabancı çok sayıda turisti çekmektedir.

 

 

Spil Dağı Milli Parkı

Spil Dağı Milli Parkı, derin vadilerin olduğu ve içinde dere yatakları bulunan ormanlık alanlardır. Manisa Lalesi gibi birçok floraya sahiptir. Spil Dağı Milli Parkı, Yılkı yaban atları gibi çok sayıda yabani hayvanlara da ev sahipliği yapar.

Manisa Kalesi

Manisa Kalesi Spil Dağı eteklerinde Sandık Tepesi üzerinde bulunur.

Kula Evleri

Kula'da, Türk evleri ahşap evler dikkati çeker. Kent, Osmanlı mimarisini yansıtır, Genellikle tarihi evler iki katlı ahşaptır.

Ağlayan Kaya

Uluslararası bir üne sahip olan Ağlayan kaya Manisa Çaybaşı Mahallesi'nde bulunmaktadır. Ağlayan kaya'nın efsanesi de vardır. Efsaneye göre;

Tantalos Spil Dağı eteklerinde yaşar. Tantalos'un kızı Niobe'nin 12 çocuğu olunca Niobe bununla övünmüştür. O dönemde Zeus'la evli olan Leto'nun ise iki çocuğu olmuştur. Bu durumdan çok rahatsız olan Tanrıça Leto, Niobe'ye ceza vermeleri için oğulları Apollon ve Artemis'i görevlendirir. Niobenin 12 çocuğunu da Artemis ve Apollan oklarla öldürür. Niobe tüm çocuklarını kaybeder ve günlerce üzüntüsünden ağlar. Tanrı Zeus, Niobe'nin bu üzüntüsüne artık dayanamaz ve Niobe'yi taşa çevirir. İşte Ağlayan Kaya o gün bugündür ağlamaya devam eder.

Aigai

Heroddot'un bahsettiği 12 Aiol kentinden birisi olan Aigai Köseler Köyü'ndedir.

Manisa Muradiye Camii

3. Murat adına yaptırılan camii, Osmanlı Mimarisinin örneklerinden birisidir. Kapısı fildişi ve sedef kakmalarla bezenmiş camiinin imarethane ve medrese kısımları müze olmuş, avluda bulunan kısım ise Mimar Sinan Çocuk Kütüphanesi haline getirilmiştir.

Manisa Yeni Han

Tarihe tanıklık edeceğiniz Yeni Han Manisa'nın merkezinde bulunur. Çok sayıda antika eser, yöresel kıyafetler, deriden yapılmış ürünler ki, alışveriş yapmak için can atacaksınız.

Manisa'da Yöresel Lezzetler

Manisa yemekleri ile de oldukça zengin mutfağa sahiptir. Kendine has yemekleri olan Manisa Osmanlı sofralarında yerini bulmuştur. Sultaniye Üzümü, Kırkağaç Kavunu ve her derde deva Mesir Macunu. Ne diyelim işte size dillere destan Manisa'nın meşhur yemekleri

Sultaniye Üzümü, Manisa Kebabı, Odun Köftesi, Kapama, Kula Güveci, Sinkonta, Bohça Kebabı, Kulak Çorba, Sura, Şekerli Pide, Mantar Tatlısı, Pideli Paça, Balkabağı böreği

Mesir Macunu Festivali

Baharın müjdecisi olan Nevruz'da yani Mart ayının 21-24 günleri arasında kutlanan festival 400 yıldır geleneksel olarak devam etmektedir.

Mesir Macunu'nun ortaya çıkışı şöyledir; Hafsa Sultan Manisa'da sebebi bilinmeyen bir hastalığa yakalanır. Hafsa Sultan Kanuni Sultan Süleyman'ın annesidir. O zamanın başhekimi Merkez Efendi, Hafza Sultan için 41 bitki ve baharattan oluşan Mesir Macunu'nu hazırlar. İşte bu mucizevi karışım Mesir Macunu ile Hafsa Sultan iyileşir. Sağlığına kavuşur. Her yıl Nevruz ayı haftasında mesir macunu küçük kağıtlara sarılarak Sultan Camii etrafında toplanan halka dağıtılır.

Mesir Macunu'nun içerisinde; çörekotu, hardal tohumu, anoson, rezene, sinameke, portakal kabuğu, hindistan cevizi, kakule, zencefil, karabiber, yenibahar, vanilya, tarçın, karanfil, kimyon, kişniş, havlıcan, safran, sakız gibi bitkiler bulunur.

2012 yılında UNESCO'ya,  ülkemiz adına Mesir Macunu Festivali kaydettirilmiştir.

YORUMLAR

  • Ahmet Oğuzalp13-11-2017 16:57:43

    Yazınız güzel. Lakin yöresel yemekleri sadece isim olarak yazıp geçmişsiniz. Keşke birkaç yöreye ait yemek tarifi de verseydiniz daha güzel olurdu.

YORUM YAZ

Nevzat Akkor - Sosyal Ağlar