Zeybekler Diyarı Aydın
Ege Bölgesi'nin güzel şehirlerinden birisi olan Aydın, gelmiş geçmiş çok sayıda medeniyetin izlerini taşır. Yüzölçümü: 7943 km², Plaka: 09, Telefon Kodu: 256'dır. 2016 nüfus sayımlarına göre nüfusu: 1.068.260'tır.
İlçeleri
Bu güzide şehrin 17 ilçesi vardır. İlçeler:
Bozdoğan, Buharkent, Çine, Didem, Efeler, Germencik, İncirliova, Karasu, Karpuzlu, Koçarlı, Köşk, Kuşadası, Kuyucak, Nazilli, Söke, Sultanhisar, Yenipazar.
Dağları, Ovaları, Akarsuları
Aydın'ın %64'lük büyük kısmı dağlarla ve ormanlarla kaplıdır diyebiliriz. Dağlar;
Aydın Dağları, Oyuk Dağı, Samsun Dağı, Madran Dağı, Gökbel Dağı, Beşparmak Dağı, Cevizli Dağı, Bey Dağ'larıdır.
Ovaları: Bereketli Aydın Ovası, Çekerli, Çerkeş, İncirli ve Söke Ovaları bu büyük ovanın parçalarıdır. Çine Ovası ise çay ve derelerin oluşturduğu vadilerdir.
Akarsular: Aydın'ın en büyük akarsuyu Büyük Menderes'tir. Nehir Aydın ilinden geçerek denize dökülür. Diğer akarsuları ise Çine Çayı, Karsu, Akçay, Dandalas çayı'dır.
Gölleri: Aydın'da sadece Bafa Gölü bulunur. Tatlı su gölü olan Bafa Gölü'nde sazan, levrek, kefal ve yılan balığı vardır.
Akçay üzerinde hidroelektrik santrali Kemer Baraj Gölü bulunur.
Tarihi
Aydın ili Hititler, Spartalılar, Persler ve Büyük İskender hakimiyetine girmiştir. Roma İmparatorluğu, 11. yüzyılda Türklerin hakimiyeti sonrasında Bizanslıların topraklarına katılmıştır. Aydın tarih boyunca birçok isimle anılsa da Güzelhisar'dan sonra adı Aydın olmuştur. Bu topraklar daha sonra Menteşe Beyliği ve Aydınoğlu Beyliği'ne ev sahipliği yapmıştır. Özellikle Aydın Beyliği; kültüre, bilime ve sanata önem vermiştir. Eserleri cami, medrese, türbe, el yazmaları, kütüphanelerin bazıları günümüze kadar ulaşmıştır. II. Murat tarafından Aydınoğulları Beyliği, 1425 yılında Osmanlı topraklarına katılmış ve uzun yıllar Anadolu Eyaletine bağlı sancak olmuştur. 27 Mayıs 1919'da Yunanlılar tarafından işgale uğrayan şehir 7 Eylül 1922'de Yunan işgalinden kurtulmuştur.
Gezilecek Yerler
Deniz Turizmi
Aydın turizmin en gelişmiş illerinden biridir. En önemli deniz sınır kapısı Aydın'dadır. Şehir tarihi, kültürü, doğal güzellikleri ve pırıl pırıl deniziyle turizmin kalbinin attığı yerdir.
Yat Turizmi
Yatlar için Didim ve Kuşadası marinaları mevcuttur.
Termal Turizm
Aydın'da kaplıcalar: Alangülü Kaplıcası, Natur-Med Davutlar Termal Kaplıcaları, Radon Termal Kür Merkezi görülmeye değerdir.
Kongre Merkezi
Kongre turizmi için kullanılabilecek Kuşadası Kongre merkezi, 6 adet 5 yıldızlı otel, tatil köyü içerisinde kongre yapmak için kullanılabilecek salonlar bulunmaktadır.
Yayla Turizmi
Yayla turizmi için de muhteşem bir il olan Aydın Kurşunlu'da yürüyüş parkuru sizleri bekliyor. Paşa Yaylası, Beşparmak Dağları, Karacasu Yaylası ve Madran yaylası görülmeye değerdir. Yaylalarda:
Doğa ve dağ yürüyüşleri
Bisiklet Turizmi
Karavan Kamp Turizmi
Mağara Turizmi
Kuş Gözlemevi
Korunan alanlar; yaban hayatıyla unutamayacağınız anları size sunar.
Aydın Müze ve Örenleri
- Afrodisias
- Afrodisias Müzesi
- Alabanda
- Apollon Tapınağı
- Harpasa
- Gerga
- Alinda
- Karacasu Etnografya Müzaesi
- Aydın Arkeoloji Müzesi
- Kuva-yı Milliye Müzesi
- Otantika Etnografya Müzesi
- Yörük Ali Efe Müzesi
- Tralleis
- Priene
- Nysa
- Milet Müzesi
- Milet
- Çine Arıcılık Müzesi
- Magnesia
- Mastaura
Aydın Zeybek Oyunları
Aydın zeybek oyunlarında çeviklik, yiğitlik, mertlik, atılganlık anlamına gelen zeybek oyunlarında kararlılık, soğukkanlılık ve akılcılık hakimdir.
Aydın Yöresi Zeybek Oyunları
Aydın Zeybeği, Yörük Ali Zeybeği, Gerali Zeybeği, Sepetçipğlu, Mevlana, Ege Çiftetellisi, Harmandalı, Ortaklar Zeybeği, Nazilli Zeybeği, Köroğlu Zeybeği, Eski Tavas Zeybeği, Yeni Tavas Zeybeği, Ağır Milas Zeybeği, Muğla Zeybeği, Germencik İnova Zeybeği, Çine İki Parmak Zeybeği, Bayındır Koşması, Abdal Havası, Karaali Koşması, Soğukkuyu Zeybeği, Ataköy Zeybeği, Sabah Namazı Zeybeği, Kocaarap Zeybeği, Yağmur yağdı, Kuruoğlu Zeybeği, Kerimoğlu Zeybeği, Kadıoğlu Zeybeği, Elifoğlu, Tahtacıoğlu Zeybeği, Hataboğlu Zeybeği, Sinanoğlu Zeybeği, Ödemiş, Muğla Zeybekleridir.
Aydın'da Denize Girilecek Yerler
Didim Akbük Plajı
Birinci derecede koruma alanı. Akbük'e doğru giderken doğaya hayran kalacaksınız. Sahili oldukça geniş, çakıl taşlarıyla kaplı huzurlu bir yer.
Didim Manastır Plajı
Masmavi biraz dalgalı bir deniz, deniz suyu olabildiğince sıcak, manzara muhteşem. Koy sahilinden gözle Yunanistan'ın Farmakonisi ve Agathonisi rahatlıkla görülebilir. Koyda çay bahçesinde günün yorgunluğunu da atabilirsiniz.
Didim 3. Plaj
Sakin, sessiz bir yer. Marinanın yapılmasıyla biraz daha yoğunlaşmaya başladı.
Didim 2. Plaj
Yine sakin fazla kalabalık olmayan huzur dolu bir deniz keyfi için ideal.
Didim 1. Plaj
Deniz genel olarak dalgasız ve durgun. Sahil ve deniz taşlı.
Didim Altınkum Plajı
Aydın merkeze sadece 2 km olan halk plajıdır. Ulaşımı oldukça kolaydır. Halk otobüsleriyle veya özel aracınızla kolaylıkla gidebilirsiniz. Altınkum plajı mavi bayraklıdır. Deniz muhteşemdir. Hem denizin, hem de güneşin keyfini çıkartmak için ideal bir yerdir.
Kuşadası
Kuşadası Güzelçamlı Dilek Yarımadası Milli Park Kalamaki Plajları. Parkın içerisinde doğal, yemyeşil plajlar, koylar vardır. İçmeler Koyu, Kavaklıburun Koyu, Karasu Koyu, Aydınlık Koyu
Kuşadası Sevgi Plajı
Plajda piknik keyfi yapıp denize girilebilir.
Kuşadası Merkez Plajı
Halka açık, deniz sığ ve kum plajdır. Şemsiye ve şenzloglar ücretlidir.
Kuşadası Kuştur Plajı
Ücretsiz, halka açıktır. Plajın bazı yerleri taşlıdır.
Kuşadası Long Beach Plajı
Halka açıktır. Ücretsizdir. Uzun plaj olarak da denir. Cafeteryalar, restoranlar, Beach Clupler vardır.
Kuşadası Kadınlar Plajı
Halk plajı ücretsizdir. Şenzlong ve şemsiyelerden ücret alınıyor. Plajda tuvalet, duş ve büfe bulunur. Restoranlar, cafeler, oteller bulunur.
Aydın Yöresel lezzetleri
Bir nevi zeytin diyarı olan Aydın'ın zeytinyağlı yemeklerine doyum olmaz. Aydın mutfağı zeytinyağlıları, etleri, hamurları, incirleri, şarapları, üzümleri, narenciyelerinin yanında bereketli denizinden kefal, barbunya, mercan ve çipurasıyla çok zengindir. Aydın'a yolunuz düşerse ki mutlaka düşsün. Ne yemelisiniz sıralayalım;
Hamur İşleri: Paşa böreği, ısırgan otu böreği, ayran böreği, yuvarlama
Çorba çeşitleri: Kulak çorbası, Tarhana çorbası
Kızartma : Patlıcan, bier kızartması, zeytinyağlı kızartmalar, patlıcan kavurma
Etli yemekleri: Tandır kebap, Ciğer sote, acılı güveç, etli nohut yahnisi, acılı güveç ve sarmaşık kavurmasını denemelisiniz.
Zeytinyağlılar: Etli enginar, nohutlu kereviz, keşkek, zeytinyağlı börülce
Salatalar: Börülce, turp otu, börülce teretoru salataları
Tatlılar: İrmik helvası, aşure, sütlaç, zerde, lokma, pelvize tatlısı
Adil Adıyaman11-12-2017 22:13:07
Tatilinizi geçireceğiniz denizi, kumu doğası çok güzel. Arkadaş detaylı anlatmış. Bir Aydınlı olarak gelin görün derim.
Nevzat AKKOR12-12-2017 10:35:57
ilginizden dolayı teşekkürler bizi takipte kalın.